|

Meniul saptamanii (7) la restaurantul BUCURESTIUL INSULAR /Scoici Negropontes, paste cu homar, carpaccio de ananas cu menta/ 15 FOTO de Maria Musat si Bogdan Costea

M-am reintors la restaurantul Bucurestiul Insular, insotit de fotografii Maria Musat si Bogdan Costea, pentru o noua propunere de degustare din meniul a la carte propus de chef Tatian Aldea si Mircea Poenaru, proprietarul frumoasei cladiri monument istoric din spatele Halei Traian (str. Prof. Mihail Georgescu, nr.  24), unde se cultiva “gusturi rafinate din vremuri apuse” si unde, de la jumatatea lui martie, voi lansa un program de happening-uri culinare, degustari de vinuri, cooking show-uri cu vedete…

De aceasta data, am savurat un meniu bazat in special pe fructele de mare pe care le iubesc atat de mult. Am inceput cu scoicile botezate dupa numele unei faimoase familii interbelice – Negropontes – al carei ultim descendent, prin alianta, a fost doamna Sanda Tatarescu Negropontes. Chef Tatian a pregatit midiile cu vin alb sec Sauvignon Blanc si ulei de masline, nefacand deloc economie la usturoiul feliat fin lamelar, tras putin in unt. (Mie imi place teribil gustul sau originar si aroma puternica, dar, daca nu va impacati cu ele, puteti sa fierbeti putin usturoiul in lapte!) Dupa scoici, a urmat un mic recital gastronomic, prilejuit de pastele italienesti (tagliatele) servite cu bucati consistente de homar (eu consider asta cea maui buna “carne” din lume). Sosul pastelor a fost facut din ulei de masline, omiprezentul usturoi, unt si vin alb sec, iar farfuria a fost decorata cu bucati de parmezan si rosii cherry trase la tigaie impreuna cu homarul. Delicios! As fi putut devora doua-trei portii…

In fine, eu nu renunt niciodata la desert, dar am optat pentru unul usor si racoros, respectiv felii subtiri de ananas (“carpaccio”!) cu frunze proaspete de menta verde, cu aroma intensa. Ananasul a fost stropit insinuant cu un sos delicios din miere si zahar brun…

Daca am reusit sa va fac pofta, puteti regasi meniul live. Numarul de telefon pentru rezervari este 021.326.30.36; http://www.facebook.com/Bucurestiul.Insular ; bucurestiulinsular@yahoo.com

In noua mea aventura culinara, avand inca nostalgia tonului magnific de data trecuta, am pornit prudent cu o salata de legume cu fileuri de ansoa. Chef Tatian nu s-a zgarcit: a pus ardei gras, ceapa rosie, rosii cherry, rucola, usturoi, piper negru, capere, busuioc verde, sare de mare, ulei de masline extravirgin – tot ce poti cere de la o salata asortata, peste care bucatelele de peste mic fin veneau ca un rafinament necesar. Era, insa, doar pregatirea de artilerie pentru felul principal – cotletele de berbecut in stil lyonez, cu un sos bogat de smantana cu unt, in care s-au topit rondele de praz. Evident, aromele veneau de la cimbru si rozmarin, dar in special de la piperul verde murat. Cum cotletele erau mai fragede ca ale unei Lolite, sosul alb se potrivea onctuos. Cum ar fi spus, parafrazat, Bacovia, “Mi s-au implinit toate profetiile politice …si gastronomice!!!”. De fapt, arta culinara este si ea o politica a gustului, nu?

In fine, pour la bonne bouche, am incheiat cu o tarta cu fructe de padure: zmeura, mure, coacaze rosii. Cred ca am distins si un pic de vanilie in crema…

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply