|

Dorada cu ienibahar pe ulita lu’ Maxim Cojmat/ BUCATARIA HOINARA(6) …cu Razvan Voiculescu

Ziua era deja adanc intrata in a doua parte a ei si echipa noastra incerca sa gaseasca un loc pentru gateala din acea dupa-amiaza.

Dar stim cum este cateodata! In anumite zile, nimic nu functioneaza, dar totusi treaba trebuie facuta.

Satul Calina este ascuns intr-o vale a muntilor Dognecei si, daca nu esti atent la o harta detaliata, este greu de gasit.

Orele erau deja spre saptesprezece, cand am intrat pe ulita principala. Nu stiam exact ce cautam, dar stiam ca trebuie sa “punem repede de un foc” si sa parjolim pestele pe care-l aveam cu noi.

La cateva case dupa intrarea in sat, ne-am intalnit cu un copac saracit de toate crengile. Avea forma statuara iar crengile erau frumos stivuite la baza trunchiului. Loc tocmai bun sa ne instalam “tabara de baza”.

Horia s-a apucat sa despacheteze ingredientele iar eu m-am dus sa vorbesc cu vecinii de peste drum, Maxim Cojmat , pentru putin curent si o masa schioapa, pe care toti localnicii satelor o tin in sopron. Lemn se gasea cat doresti. In cateva minute, primul miros de crengi arse s-a si simtit in racoarea serii senine.

Horia a eviscerat doradele din cateva miscari. Trecuti apoi prin boabe mari de ienibahar (piper jamaican) si putin ulei, pestii si-au gasit repede loc in tigaia de pe focul care palpaia prin iarba rece. Intorsi fiind pestii in tigaie de cateva ori, ienibaharul s-a transformat intr-o crusta crocanta si deasa. Tocmai buna de rontait.

In paralel, intr-o tigaie alaturata, pastele cu dovlecei verzi si ardei rosii prindeau ceva culoare cu fum si mirodenii in sosul “light” de smantana dulce.

Vinul alb sec  nu necesita racire , caci era destul de frig la acel inserat.

In tihna, impreuna cu Maxim Cojmat , Horia si cu mine ne-am delectat, sezand in fund pe iarba inca neinverzita, cu pestele proaspat, paste si vin. Ne simteam ca la un fel de picnic nocturn, unde numai focul reusea sa ne incalzeasca putin fetele. In schimb, crusta de piperul jamaican ne facea sa asudam pe dinauntru.

Text si fotografie: Razvan Voiculescu (blog.razvan-voiculescu.ro)

Colaborare de bucatareala:

In toate aceste cautari de “bucatareala” si inedit din tara, am colaborat si continuu sa colaborez cu persoane obisnuite care, prin naturalete, buna dispozitie si talent de “bucatareala” pot si doresc sa faca echipa buna cu mine. Nu este musai sa fie bucatari de profesie.

In prima decada a lunii aprilie, voi fi in nordul Olteniei si Balta Brailei.

Pentru cei interesati sa colaboreze, prin a face parte din viitorul album de fotografie si scurtmetraj “Bucataria Hoinara”, ii invit sa-mi scrie la office@bucatarescu.ro.

Citeste si:

Tags: , , ,

Leave a Reply