|

Feți frumoși din separeuri/ Basme culinare romanesti (23) …repovestite de DANUT UNGUREANU

In ziua de azi e bine să fii atent când îți alegi localurile în care poți fi văzut. Nu „cu cine”, ci „în care”. Anturajul, treacă-meargă. Poți fi remarcat în compania unor indivizi dubioși și clasat pe loc la categoria „cine se-aseamănă se-adună”. Dar, cu vremea, judecățile se estompează, asperitățile bârfelor se tocesc, critica se netezește. Ești văzut la o tuzlama cu inși dați în urmărire generală și tot mai păstrezi cincizeci la sută șanse să se spună despre tine că ești „brânză bună în burduf de câine”, ori „client bun, dar influențabil”.

Nu-i totuna însă dacă societatea dă peste tine la fast-food sau la Capșa. Nu-i același lucru dacă te vede înfulecând caviar la piscină, ori un cârnat de Pleșcoi în cadă. După cum, tot mai mulți sunt convinși că e o mare deosebire între a fi identificat la mall ori la club. La mall se duc să tragă de-o tradițională cola doar puștanii, mai ales cei cu părinți tineri, care-i trimit de-acasă seara, ca să poată discuta ei între patru ochi.

Cunosc oameni care merg seară de seară la restaurant, ca să se lase văzuți. E bine să fii observat într-un separeu cât mai aproape de bucătărie, unde ciorbița de pui are mai mari șanse să ajungă încă fierbinte. Trec tot felul de inși, care dau cap și-i murmură partenerei: „Îl vezi pe ăla de lângă bucătărie? E cineva, s-a ajuns”. În separeu lumina nu e puternică, ai șanse să fii confundat cu vreun ilustru. Sau să zicem că ai dat ciubuc unui ospătar și-ai luat masa vreunui senator care apare chiar atunci. Ca să evite scandalul, șeful de sală nici nu-ți mai aduce nota de plată. Ți-a pus Dumnezeu mâna-n cap!

La local te poți remarca nu numai în separeurile lumii bune, care gândește „crap cu mujdei”, vrea să comande „dorada con salsa”, da’ pronunță „șalău menier”. Dacă înainte să-ți aducă mâncarea te ridici de câteva ori de pe scaun, să zicem de vreo cincisprezece, pentru a aranja, chipurile, oliviera, imposibil să nu te observe cineva. În sfârșit, dacă tot ești văzut la local, de bun gust este să mergi, după cafeluțe, desert, ce te-a dus capul și cardul, în culise, la bucătărie, să feliciți bucătarii. Dar un client cu experiență știe foarte bine ce găsește acolo: niște oameni în maieu, obosiți, frecând la castroane, abia așteptând să ajungă acasă, sub duș.

DANUT UNGUREANU abordează o paletă largă de genuri, de la populara literatură science-fiction, care i-a adus câteva volume personale, zeci de povestiri publicate şi un premiu european – până la sutele de articole, interviuri, anchete, editoriale şi reportaje incluse în paginile unor publicaţii prestigioase. Portofoliul său cuprinde, de asemenea, numeroase scenarii de televiziune şi radio, ori texte dramaturgice. Nu are un blog personal, dar poate fi întâlnit frecvent pe www.srsff.ro, site-ul Societății Române de Science Fiction, al cărei președinte este și care a câștigat recent premiul întâi la Eurocon, congresul european al fanilor genului.

Citeste si:

Tags: ,

Leave a Reply