|

Lumea colorată a lui Hundertwasser

Casa Artelor Viena (Kunst Haus) sărbătoreşte 20 de ani de existenţă printr-o expoziţie în onoarea fondatorului său, artistul austriac Friedensreich Hundertwasser.

Casa Artelor Viena deschisă în 1991 în districtul 3 reprezintă în sine un tribut unic adus fondatorului ei. Cu liniile sale curbe, podelele denivelate, mozaicurile colorate şi cu verdeaţa luxuriantă prezintă stilul tipic al lui Hundertwasser. Casa proiectată de însuşi Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) găzduieşte în „Muzeul Hundertwasser” singura expoziţie permanentă din lume a operelor sale, la aceasta se mai adaugă regulat şi expoziţii temporare internaţionale. În imediata apropiere se află un alt proiect al artistului, un complex rezidenţial al oraşului Viena, Hundertwasserhaus, care poate fi vizitat numai pe afară (1030 Wien, Kegelgasse 34-38).

Cu expoziţia „În lumea lui Hundertwasser” („In Hundertwassers Welt”), la aniversarea a 20 de ani de existenţă, Casa Artelor Viena onorează artistul care a marcat în mod semnificativ filozofia şi baza spirituală a acestei instituţii. Prezentarea se înţelege a fi o cale tematică-asociativă spre lumea gândurilor şi universul artistic al lui Friedensreich Hundertwasser şi prezintă puncte esenţiale ale biografiei sale artistice: printre acestea se numără legendarul său atelier la mansardă din Spiegelgasse, Viena, ca unul dintre punctele de intersecţie a scenei artistice din anii 1960, dar şi discursurile sale nud susţinute în 1967 şi 1968 în München şi Viena împotriva raţionalismului din arhitectură. Într-o zonă separată expoziţia încearcă să prezinte drumul lui Hundertwasser de la artă la ecologie şi dăruirea sa pentru acest domeniu. Expoziţia se consideră a fi o completare temporară a „Muzeului Hundertwasser”, care în mod ideal ar trebui să fie vizitat alături de această prezentare (bilet combinat pentru ambele expoziţii Hundertwasser 12 Euro, abonament anual 20 Euro).

In Hundertwassers Welt

7.7.-6.11.2011
Kunst Haus Wien
Untere Weißgerberstraße 13, 1030 Wien
www.kunsthauswien.com

Un serviciu al Biroului de turism Viena
Delia Danner
Media Management
Obere Augartenstrasse 40
1020 Viena
Austria
Tel. (+ 43 1) 211 14-365
delia.danner@vienna.info
The Vienna Tourist Board on Twitter

Citeste si:

Tags: , ,

Leave a Reply