|

Praznic in Turnul Slaninii / Bucataria Hoinara (7) cu RAZVAN VOICULESCU

O data ce am sosit in Tara Fagarasului, m-am si apucat sa planuiesc cu Marcela ce vom realiza in urmatoarele sapte zile de bucatareala. Ni s-au alaturat cu tot sufletul Alina si Dana, prietene care sunt implicate in proiectul de relansare a Tarii Fagarasului.

Urmau  sapte zile de haladuiala prin frig si zapada. Stiam ca unele usi ni se vor deschide usor, altele, mai putin.

Dupa un somn de refacere, in dimineata urmatoare, toti eram in febra pregatirilor. Marcela, cu tot necesarul gatitului, Alina si Dana verificau daca nimic nu lipseste din imensul nostru bagaj de calatorie.

Prima noastra oprire a fost la Cincisor. In curtea cu cele patru turnuri, culorile erau si mai mohorate. Iarna se instalase de cateva luni bune si nimic nu ne imbia sa ne apucam de o bucatareala.

Pentru a combate starea, am ales sa gatim in Turnul Slaninii; acel turn in care, cu 400 de ani in urma, isi depozitau slaninile  locuitorii urbei.

Pentru a cara tot harnasamentul pana in camara, trebuia sa urcam o scara abrupta si cu trepte lipsa. Pentru nimeni nu a fost usor, dar in cateva “hei-rup”-uri ale intregii echipe, am reusit sa urcam cu bine totul.

In micuta camara stramta si neingrijita de cel putin 100 de ani, am organizat masa de pregateala”, iar Marcela, dupa ce-a scos tot ce aveam pe masa, ne-a invitat sa ciocnim din palinca “de avarie”. Acolo, in turn, era si mai frig !!!

Branza de oaie se rupea sub lama cutitului, iar ceapa cracnea la taiere. Uleiul de masline era déjà vascos si tulbure. Slanina era ca piatra, iar piperul rosu si negru se lasa greu scos din sticla lui; dar Marcela, cu specifica-i buna dispozitie si tonul pozitiv ne bucura cu spiritul ei. Cu bucuria prieteniei si cate un strop de palinca degustata, atmosfera din mica incapere se incalzise.

La sfarsitul pregatirii gatelii, Dana a adus paine grea, cu crusta tare, de Brasov. Era proaspata si tocmai buna de rupt. Asa murdari, de dupa pregatiri si treburi, cu totii, incercuind masa patrata, ne-am infruptat, ca in epoca medievala, cu toate bucatele ei. Vinul rosu sec nu putea lipsi. Un cuvee. Nu oricare.

Pentru cateva momente eram toti, cu mintea la cei care, cu secole in urma, isi agatau din tavanele boltite, slanina lor, cea de toate zilele…

Text si fotografie: Razvan Voiculescu (blog.razvan-voiculescu.ro)

Colaborare de bucatareala:

In toate aceste cautari de “bucatareala” si inedit din tara, am colaborat si continuu sa colaborez cu persoane obisnuite care, prin naturalete, buna dispozitie si talent de “bucatareala” pot si doresc sa faca echipa buna cu mine. Nu este musai sa fie bucatari de profesie.

In prima decada a lunii mai, voi fi in nordul Olteniei si Balta Brailei.

Pe cei interesati sa colaboreze, prin a face parte din viitorul album de fotografie si scurtmetraj “Bucataria Hoinara”, ii invit sa-mi scrie la office@bucatarescu.ro.

Citeste si:

Tags: , , ,

Leave a Reply