|

Delicii gastronomice vieneze

Invitat de  Austria.info si de Austrian Airlines, am dat o fuga pana la Viena sa testez din nou savoarea bucatariei austriece, in compania unor colegi din presa si a doamnelor Gabriele Lenger, Beatrice Aumayr si Delia Danner. De la aeroport, m-am dus direct la restaurantul din incinta Muzeului de Arta Moderna (MAK), unde, sub un candelabru din …376 sticle de vin, ma astepta un pranz bazat pe carne de vitel de lapte. Am inceput cu vitel in aspic inconjurat de o salata de frunze delicate de spanac junior (“baby spinach”), salata fiind dreasa din belsug cu otet balsamic. Fiindca eram la Viena, era pranz si mi-era sete, o halba de bere a sosit si ea natural inaintea felului principal …un adevarat snitel vienez, mare cat toata farfuria si dublat de o salata de cartofi. Ce vreti mancare mai tipica? Carnea era nespus de frageda, subtiata neverosimil de mult si capitonata cu un pane absolut remarcabil, pe care merita sa-l gusti in sine. In fine, cum ma stiti gurmand, nu mi-am putut refuza nici desertul – o portie de – sa le zic – un fel de papanasi de gris cu o geniala dulceata de rubarba, cu mult sos. Am zis ca, aici, merge si un pahar de vin dulce licoros, un Beerenauslese, adica vin din boabe supracoapte, culese tarziu in toamna, in apropierea brumei.

Ghiftuit cum nu se poate povesti, am zis sa fac un pic de miscare, asa ca am luat-o spre parcul principal al orasului – Stadt Park. Ati zice, o plimbare relaxata in aer liber? Da’ de unde? o noua sesiune de degustari, forjata in dispretul total al constiintei siluetei mele (oricum, una problematica). De ce? Simplu? Aici, se desfasoara un festival al producatorilor organici din toate regiunile Austriei, incepand cu multiubita mea Styrie (Steiermark), cu ale carei senzatii gastronomice m-am familiarizat in decembrie, la Graz. Ce sa gusti mai intai: miere de Carinthia, schnapps-uri de fructe, vinuri vieneze (singura capitala europeana unde se produce vin), Blutwurst (carnati cu sange), branza de capra, dulceata de dovleac cu hrean, jeleu de piersici cu …aur, bomboane cu toporasi??? Eu, ce sa fac, m-am silit si le-am gustat pe toate, intru slava mereu umblatoare a Burdihanului Divin!

Seara, am avut parte de noi emotii culinare pe  „vaporul piscină” Badeschiff ,care gazduieste restaurantul Holy Moly premiat de GaultMillau în 2010 cu două bonete. (Bonus: Începând din aprilie, piscina vasului a fost deschisă, iar puntea este posibil sa stai la soare pentru bronzat. Pe mal, “vaporul piscină” are deschisă o terasă „Urban Biergarten” şi o piaţă de peşte cu servire de produse la grătar (de joi până duminică). La Holy-Moly, chef este insusi Christian Petz, fostul lider de gust de la Palais Coburg, din ale carui creatii am facut o selectie minimala (era seara si eram deja ultrastuffed). Aperitivul ales a fost un tartar de vita pe pat de avocado, iar ca fel pescaresc principal (totusi, e un restaurant-vapor!), am luat caracatita cu garnitura de …fasole neagra, precedata de un pahar de vin rosu italienesc de la Ornellaia. Desertul …din nou ceva cu rubarba, o tarta cu ciocolata alba, o minunatie pe care nu prea am ocazia sa o gust acasa.  Mai jos va las adresa si site-ul locatiei … si ma grabesc sa fug spre noi promisiuni de desfatare sufleteasca, y compris gurmanda.

Badeschiff

Intre Schwedenplatz und Urania, 1010 Wien
www.badeschiff.at

Biroul de turism Viena
Delia Danner
Media Management
Obere Augartenstrasse 40
1020 Viena
Austria
Tel. (+ 43 1) 211 14-365
delia.danner@vienna.info
The Vienna Tourist Board on Twitter

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply