|

Klimt & Schiele – “Sarutul” …gastronomiei

Dupa cum va povesteam zilele trecute,  Austria.info si  Austrian Airlines m-au invitat sa imi testez capacitatea de rezistenta la ispite culinar-culturale la Viena, unde am efectuat un veritabil balet gastronomic si nu numai.  Ultima zi am dedicat-o unei vizite in Cartierul Muzeelor, un spatiu cultural multifunctional obtinut din transformarea unor …grajduri de acum doua secole. In plus, aici s-a construit un Muzeu de Arta Moderna si un altul dedicat colectiei familiei Leopold. O colectie extraordinara, dedicata in primul rand expresionismului si, in special, lui Egon Schiele si lui Gustav Klimt. De asemenea, sunt expuse lucrari ale altor pictori de la finalul secolului XIX si din primele decenii ale secolului XX, intre care Richard Gerstl, dar nu numai. Din opera lui Klimt am putut vedea panoul de mari dimensiuni cu tema “Viata si moartea”, dar si lucrari mai de tinerete, datand din perioada in care nu-si definise stilul intrutotul. Piesele de rezistenta sunt cele ale lui Egon Schiele, achizitionate de familia Leopold intr-o vreme cand pictorul era – in mod straniu – desconsiderat…

Foamea de cultura este, insa, intotdeauna dublata de un apetit specific, asa ca Gabriele Lenger si Beatrice Aumayr ne-au invitat la pranz in Glacis Beisl, un restaurant adiacent. Am combatut usorul frig de afara cu un schnapps adevarat, apoi am intrat cu pofta in aperitive, alegand foie gras de rata cu sos de Calvados si cu salata mea favorita – rucola. Apoi, am trecut la o supa-crema de sparanghel, pentru ca, in final, sa mai gust si un muschi de vita cu cartofi si ciuperci la cuptor – o nebunie … a fost un epilog culinar pe masura marii aventuri gurmande pe care am trait-o la Viena (..si pe care as relua-o oricand!).

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply