|

Viena – balet culinar

Cum va spuneam ieri,  Austria.info si  Austrian Airlines m-au invitat sa imi testez capacitatea de rezistenta la ispite culinar-culturale la Viena. Zis si …mancat! Sambata dimineata, am facut un tur prin Districtul 2 al orasului, intrand prin magazine de designeri si frecventand vechiul cartier evreiesc, plus cateva piete pitoresti. Asa am ajuns si in Piata Carmelitelor, multe dintre pietele de weekend fiind organizate in proximitatea marilor biserici vieneze. Intre doua concerte live, am putut admira o sumedenie de produse proaspete, inclusiv multe care se incadreaza in categoria Slow Food, apoi ne-am retras la TeWa, un restaurant oriental cu multe preparate vegetarieme. Eu am incercat o supa de linte rosie cu ulei de dovleac, pentru care delicios e prea putin spus. Apoi, am continuat cu un fel de snitele din zucchini ras, bine condimentate si am incheiat, usurel, cu un platouas de aperitive arabesti – humus, tahini, vinete cu sos iute etc. O masa mai degraba usoara, care ma pregatea pentru marile incercari ulterioare ale vietii…

Din dorinta de a mai arde niscaiva calorii, m-am plimbat apoi cateva ore bune prin gradinile castelului Schonbrunn, experimentand si un soare mai mult decat primavaratic, de care profitau si cele patru mirese care venisera la poze festive in fosta resedinta imperiala. Usor deshidratat, am apelat la serviciile unei sticlute de Almdudler, o bautura usor acidulata pe baza de suc de mere. Seara, amabilele noastre gazde, doamnele  Gabriele Lenger, Beatrice Aumayr si Delia Danner, ne-au dus la faimoasa Opera Vieneza, pentru o seara de balet american modern, de fapt un colaj din opera coregrafului Jerome Robbins. Am avut locuri bune (…si scumpe), care ne-au permis sa apreciem inventivitatea unui maestru nonconformist al baletului, slujit de o serie remarcabila de balerini rusi feat. o solista japoneza, cativa romani si pianistul histrion Henri Barda, profesor la Conservatorul din Paris.  Formidabila capacitatea Vienei de absorbtie si procesare a atator influente culturale diverse!

Finalul apoteotic al serii ne-a purtat la restaurantul faimosului, luxosului si elitistului Hotel Sacher, unul dintre cele mai cunoscute din lume. Aici, in ambianta tablourilor vechi originale, strajuiti de impozantul portret al imparatului Franz Joseph, am parcurs un meniu de poveste. Dupa aperitivele din partea casei, ne-am rasfatat cu un consomme de legume, gustos si cald. Dar nu era decat pregatirwa pentru un recital culinar, care a continuat cu Tafelspitz, adica niste felii monstruos de bune de carne de vaca, fierte rasol si inconjrate de arome: hrean proaspat ras, un sos de branza cu verdeturi, alt sos de mar si ridiche alba, spanac dres cu unt si carofi in stil vienez. Aceasta farfurie reprezinta un monument de savoare in sine. De baut, am baut un vin austriac tipic, un Prieller din struguri Blaufrankisch produs in Burgenland. Epilogul acestei seri memorabile? Ati ghicit: o felie copioasa de Sacher Torte, prajitura inventata chiar aici, prin 1866. Practic, un tort simplu si consistent de ciocolata, cu multa frisca proaspata alaturi. O nebunie, un vis, un deliciu…

Citeste si:

Tags: , , , , ,

1 Response for “Viena – balet culinar”

  1. Liana Toma says:

    Ce bine de tine, Bucatarescu…chiar ai fost rasfatat…sa nu mai zic de felia aia de Sacher…arata impecabil!

Leave a Reply