|

Marea crapelnita cu Big Green Egg in Olanda (2) /33 FOTO …de-ti lasa gura apa!

Marea crapelnita e posibila numai cu Big Green Egg! In Olanda, Bucatarescu s-a straduit sa reziste unui veritabil asalt culinar, de un rafinament rar intalnit dar si, in acelasi timp, de o consistenta peste limitele umane. Dupa o uvertura inselatoare, soldata cu o plimbare cu barca pe canale (Olanda asta inseamna: mii de kilometri de canale + sere imense, mai mari decat stadioanele de fotbal + vaci si …oi de rasa stand pe pajisti ca la expozitie + multa mancare buna), am ajuns la Koppert Cress (a lui Rob Baan), cea mai mare “fabrica” de micro-vegetale din lume, cu care colaboreaza o serie de restaurante celebre, inclusiv no. 1 mondial – El Bulli al lui Ferran Adria. Despre ce e vorba: in cutiute de carton presat, fara contact cu solul, se insamanteaza zeci de varietati de legume, care sunt lasate 7 zile sa se dezvolte, pana le apar frunzulitele. Cutiutele se ambaleaza in box-uri mai mari si se livreaza in timp real, inclusiv cu avionul (pana in Dubai!), marilor cunoscatori (in ritmul de 30-40.000 de box-uri pe saptamana). Gastronomii folosesc aceasta superba varietate de frunzulite in fel si chip, in special pentru a condimenta si colora mancarea. Am remarcat, cu ajutorul lui Eric Miete, in special “cresonul de miere” (cu frunze dulci), dar si varietatile iuti sau piperate sau cu gust de ciuperci ori pe cele reprezentand florile diferitelor plante (florile de fasole erau cele mai frumoase, de un mov ireal). Doua plantute sunt, insa, cu totul altfel: “vasul lui Venus” (singura necomestibila, un fel de potir natural miniatural, din care se pot bea bauturi alese, inclusiv sampanie” si “bumbul de Szechuan” (un fel de “nasturel” chinezesc galben, care, odata mestecat, iti da foc gurii si-ti induce o senzatie coplesitoare de saratura …anti-mahmureala si cu un eficient rol digestiv).

Dincolo de exceptii, frunzulitele dulci-picante merg la multe alte retete, dintre care unele senzationale ne-au fost exemplificate si date spre degustare de insusi Ruud Jansen si echipa lui, un excentric bucatar detinator de stele Michelin, cunoscut sub supranumele de Culinarist”. Folosind o mare varietate de Big Green Egg-uri, Culinarist-ul ne-a delectat cu un meniu fabulos (usor de remarcat in fotografiile ce insotesc acest material). Asadar, ca aperitive am avut stridii proaspete doar un pic tinute pe gratar si, apoi, imbalsamate cu ierburi de gust si acel memorabil nasturel picant chinezesc, apoi “schioccata crocanta” – combinatie de jamon pata negra – din porc hranit numai cu alune – si busuioc fraged. A urmat fileul de rata afumat pe Big Green Egg si servit cu jumari fine de rata, otet balsamic de Modena si ierburi Shiso purpurii. Am trecut, dupa aceea, la lucruri serioase si mai consistente: ton la gratar ceramic cu o cuvertura din doua feluri de seminte de susan si un acompaniament de homar tratat cu pasta verde de wasabi (hrean japonez), spuma de lemongrass si ierburi crocante de┬áSalicornia. Credeati ca ne-am oprit aici? Nici pomeneala, banchetul a tinut 5(cinci) ore si a continuat cu alte fructe de mare: “nuci” de St. Jacques drese cu rucola miniaturala, risotto de trufe negre (la care s-a lucrat cam 90 de minute tot adaugandu-se unt de tara, ceapa, supa de ierburi si alte minuni) si feliute stravezii de Pecorino (branza afumata italieneasca). Evident, nu putea lipsi nici carnea copioasa: adica vitel (“rib-eye”) infasurat in sunca spaniola (jamon serrano) si innobilat cu frunze de salvie proaspata, servit – dupa ce a trecut prin coacerea speciala la Big Green Egg, cu sparanghel perpelit separat la gratar, cartofi preparati identic si sos de carne usor picant.

Cand totul, agrementat de vinuri proaspete si parfumate din Noua Zeelanda, parea terminat, a sosit si surpriza cea mare. Ruud Jansen a scos din joben si doua torturi Big Green Egg, montate chiar pe “oualele de dragon verde” autentice! Blatul era de ciocolata, iar in interior erau straturi concentrice de fructe de padure rosii, crema de fructul pasiunii, frisca si fondant de martipan verde. Poti sa mai zici ceva?!?

Bucatarescu a fost invitat de CampingGrill.ro la deja traditionalele manifestari Big Green Egg din Olanda,Mai multe informatii despre gratarul american cu afumatoare Big Green Egg, incalzitoarele de terasa, articole de camping, lazi frigorifice si diverse accesorii la CampingGrill.ro. Comenzi: 0728 TERASA (83 72 72). …Si la tine acasa / pe terasa este posibila Marea Crapelnita!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply