|

“Nemesis”, de Philip Roth, la Polirom

Nemesis, cel mai recent roman al lui Philip Roth,
tradus in colectia „Biblioteca Polirom”

Philip Roth a fost recompensat, in urma cu doua saptamini, cu prestigiosul Man Booker International Prize. La inceputul acestui an, scriitorului i-a fost decernata, la Casa Alba, National Humanities Medal.
Nemesis este o revelatie a prozei americane la fel de surprinzatoare precum descoperirea unei planete sau alinierea unei noi constelatii. Dintre toate romanele scrise de Philip Roth, Nemesis este poate cel mai intunecat, una dintre cele mai provocatoare carti contemporane.” (Kirkus Reviews)

Astazi, a sosit din tipografie editia in limba romana a celui mai recent roman al lui Philip Roth: Nemesis (traducere din limba engleza si note de Radu Pavel Gheo, editie revizuita de Ramona Gonczol).

Tradus in limba romana la mai putin de un an de la aparitia editiei americane, Nemesis relateaza istoria dramatica a lui Bucky Cantor, profesor de sport si supraveghetor de teren de joaca in Newark.
In anul 1944, in oras izbucneste o epidemie de poliomielita care ucide sau schilodeste sute de copii. Bucky Cantor se straduieste din rasputeri sa opreasca asaltul ucigas al bolii, dar eforturile lui par inutile. Criza morala a lui Bucky, un erou american tipic, este accentuata de faptul ca a fost declarat inapt pentru armata, in timp ce prietenii sai cei mai buni lupta pe front in al Doilea Razboi Mondial.
Stors de puteri dupa eforturile facute pentru a impiedica raspindirea bolii, ispitit de logodnica lui, Marcia, sa fuga din oras intr-o tabara din munti, unde boala si moartea nu ii pot ajunge, si miniat impotriva unui Dumnezeu nemilos, care ucide copiii fara aparare, onestul Bucky Cantor se trezeste pus intr-o dilema morala teribila: orice ar face, risca sa regrete amarnic.

„Philip Roth, unul dintre cei mai de succes scriitori americani de azi, nu are rival in alegerea detaliului de atmosfera a secolului XX din New Jersey. In Nemesis, el atrage atentia prin finetea rece a observatiei, prin felul in care sint descrise efectele remuscarii asupra psihicului, futilitatea furiei indreptate catre Dumnezeu sau soarta si inabusirea fara rest a frustrarilor.”
(Library Journal)

„Cartea lui Philip Roth are eleganta unei fabule si iminenta tragica a unei drame grecesti.” (The New Yorker)

Nemesis este o revelatie a prozei americane la fel de surprinzatoare precum descoperirea unei planete sau alinierea unei noi constelatii. Dintre toate romanele scrise de Philip Roth, Nemesis este poate cel mai intunecat, una dintre cele mai provocatoare carti contemporane.” (Kirkus Reviews)

In anul 1997, Philip Roth a primit Premiul Pulitzer pentru Pastorala americana. In 1998 i-a fost decernata, la Casa Alba, National Medal of Arts, iar in 2002 Gold Medal in Fiction, cea mai inalta distinctie a Academiei Americane, conferita anterior, printre altii, lui John Dos Passos, William Faulkner si Saul Bellow. A cistigat de doua ori National Book Award si National Book Critics Circle Award si de trei ori PEN/Faulkner Award. In 2005, Complotul impotriva Americii a primit premiul Societatii Istoricilor Americani pentru „un roman istoric exceptional pe tema Americii anilor 2003-2004“. De curind, Philip Roth a primit doua dintre cele mai prestigioase premii: in 2006 PEN/Nabokov Award, pentru „o opera [...] de o originalitate exceptionala si o maiestrie desavirsita“, iar in 2007 PEN/Saul Bellow Award pentru realizari deosebite in literatura americana, oferit unui scriitor ale carui „realizari de-a lungul unei cariere remarcabile [...] il plaseaza in cea mai prestigioasa categorie a literaturii americane“. Roth este singurul scriitor in viata a carui opera va fi publicata intr-o editie completa si definitiva de Library of America. Ultimul dintre cele opt volume este prevazut sa apara in 2013. In 2011 i s-a decernat, la Casa Alba, National Humanities Medal; in acelasi an a primit cel de-al patrulea Man Booker International Prize.

In pregatire in colectia BIBLIOTECA POLIROM:
• A.B. Yehoshua, Misiunea directorului de resurse umane (traducere din limba ebraica de Any Shilon)

Citeste si:

Tags: , , ,

Leave a Reply