|

PYGMY de Chuck Palahniuk la Polirom

„Un amestec formidabil de clisee publicitare, slogane stingiste, slang adolescentin
si o propunere pentru cei cu gust pentru satira.”

(San Francisco Chronicle)
Supranumit „portdrapelul generatiei nihiliste”, Chuck Palahniuk este cunoscut pretutindeni in lume datorita romanului Fight Club, un clasic al literaturii underground, unanim considerat in momentul de fata drept unul dintre cele mai originale si provocatoare romane scrise in ultimul deceniu al secolului XX.

 Din opera lui Chuck Palahniuk, in colectia „Biblioteca Polirom” au fost traduse romanele: Fight Club, Sufocare, Jurnal, Bintuitii, Cintec de leagan, Monstri invizibili, Rant si Supravietuitor. In pregatire: Snuff (traducere din limba engleza de Mihai Chirilov)

Pygmy, cel de al zecelea roman al lui Palahniuk, este o satira culturala muscatoare: o banda de teroristi adolescenti, instruiti si indoctrinati de un stat totalitar neprecizat, se infiltreaza in sinul unor familii americane, in cadrul unui asa-zis schimb cultural. Misiunea lor secreta: sa distruga America prin Operatiunea Dezastrul, o actiune programata de a aduce haosul, sub aparenta unui proiect stiintific scolar. Povestite de Pygmy, agentul secret slabanog cu capacitati mortale, in virsta de doar 13 ani, peripetiile crude si scandaloase sint puse intr-o lumina alienata, ce deconstruieste toate conventiile respectate cu sfintenie de gazdele si colegii sai, la biserica, la mall, la scoala sau in sinul familiei. Stilul neobisnuit al cartii poarta numele de „limba arsa” si presupune modificari de topica sau sintaxa si parafrazari insolite. Toate acestea necesita o doza de efort din partea cititorului, care trebuie sa descifreze gindirea codata a strainului absolut, surprins de cele mai banale realitati.

„Romanele lui Palahniuk au fost intotdeauna marcate de umor negru. Stilul sau minimalist, pigmentat, impinge naratiunea de-a lungul multor evenimente bizare si uneori socante. Pygmy este un portret extraordinar, al unui personaj ce nu va putea fi uitat, din partea unui autor care continua sa-si intrige cititorii.” (The Boston Globe)

„Un comentariu acid asupra intilnirii dintre culturi, cu un final violent si sinistru.” (The London Free Press)

„Inchipuiti-va un  scriitor precum Faulkner scriind despre un tinar comunist dement, capabil de lovituri letale si cu o erectie aproape constanta… Apocalipsa Visului American n-a fost niciodata atit de amuzanta!” (Death+Taxes)

Supranumit „portdrapelul generatiei nihiliste”, Chuck Palahniuk s-a nascut tin 1962. Primele sale doua carti, trimise unor editori din New York, au fost refuzate. La fel se va intimpla si cu romanul Fight Club, respins initial pentru ca a fost considerat „prea intunecat si prea riscant”. In loc sa-i mai estompeze tonul, Palahniuk il va duce la extrem. Publicat in 1996 si devenit un clasic al literaturii underground, Fight Club este unanim considerat in momentul de fata drept unul dintre cele mai originale si provocatoare romane scrise in ultimul deceniu al secolului XX. In 1999, Palahniuk publica Supravietuitor si Monstri invizibili, urmate de Sufocare (2001), Cintec de leagan (2002), Jurnal (2003), Bintuitii (2005) si Rant (2007). A mai publicat o carte de amintiri si insemnari de calatorie, Fugari & refugiati (2003), si un volum de eseuri, Mai ciudat decit fictiunea (2004). Pina in prezent, in colectia „Biblioteca Polirom” au aparut romanele Fight Club (2004), Sufocare (2004), Jurnal (2006), Bintuitii (2007), Cintec de leagan (2007), Monstri invizibili (2008), Rant (2009) si Supravietuitor (2009).

Pygmy – traducere din limba engleza si note de Ioana Filat
248 p., 22,95 lei

In pregatire in colectia BIBLIOTECA POLIROM:
• A.B. Yehoshua, Misiunea directorului de resurse umane (traducere din limba ebraica de Any Shilon)

Pygmy, cel de al zecelea roman al lui Chuck Palahniuk,
tradus in colectia BIBLIOTECA POLIROM

Citeste si:

Tags: , , , ,

Leave a Reply