|

3 Hectare SABLE NOBLE / 3 Vinuri noi …de soi

Trei Hectare a fost una dintre primele game de vinuri care au scris istorie in HoReCa. Acum, nou infiintata divizie premium de la Murfatlar (vezi si www.facebook.com/winesoulcommunity ), care mosteneste si marcile de top – Fatum, Arezan, Zaraza XO, Rai, Lacrima lui Ovidiu 12, lanseaza prima sa gama – Sable Noble, cu trei vinuri obtinute din varfurile de recolta din anii 2008-2010. Solul special nisipos de la Murfatlar a inspirat numele seriei, iar scoica, melcul si crabul sunt cele trei simboluri vizuale care identifica noile vinuri, care au pastrat si genericul “Trei Hectare”. Din toamna, insa, urmeaza o serie noua de vinuri, creatii ale vinificatorului de renume Razvan Macici, care va veni special din Africa de Sud pentru aceasta aventura oenologica. De la managerul Dan Bundur am aflat ca, deocamdata, din cele 3.100 hectare ale celei mai mari podgorii din Romania divizia premium a selectat parcele insumand in jur de 29 hectare, de pe care strugurii vor fi prelucrati separat de restul productiei anuale de circa 30.000 tone.

Iata si primele trei realizari Sable Noble, in ordinea in care le-am degustat si eu la seara speciala organizata in restaurantul Charme de pe Smardan:

CUPAJ ALB 3Hectare Sable Noble. 15.000 sticle + 100 Magnum (1,5 litri). Desi Pinot Gris 2009 este majoritar (60%), surpriza vine de la Sauvignon Blanc 2010, care imprima vinului o prospetime speciala. Rolul Pinot-ului Gris este, mai degraba, de a completa prin eleganta linia vioaie a cupajului. S-au folosit drojdii naturale, iar vinul a avut contact cu lemnul in vase de lemn de 500 litri de stejar romanesc. Atacul este fructat, cu o trimitere florala la violetele de Parma. Gustul este mineral, cu note de pere Williams, iar postgustul mediu cu arome discrete de pomelo. Vinul a fost adus racit la 8 grade Celsius si, pe masura, ce s-a incalzit putin, a inceput sa se deschida inspre Pinot Gris. Sommelierul Cristian Baschir apreciaza ca vinul va atinge varful in circa 18 luni, fiind ideal de baut inca trei ani de acum inainte. Gastronomic, s-a incercat o inspirata parteneriere cu tartar de somon si ton cu avocado, rulouri de vinete prajite cu branza Feta, pasta de creveti, oua de prepelita, boconcini cu rosii cherry si busuioc.

3Hectare Sable Noble Cabernet Sauvignon ROSE. 7.000 sticle + 100 Magnum. Un rose facut numai din Cabernet Sauvignon, cu 12,5% alcool. A avut contact cu pileita timp de 12 ore, fiindca s-a dorit extract de culoare. Si, intr-adevar, e un rose cu culoare rosu deschis, cea mai intensa pe care am vazut-o la un asemenea vin. Alert, nu inca rotunjit ca gust, are o corpolenta placuta si un caracter mineral specific terroir-ului. Servit nu foarte rece, pe la 11 grade Celsius, cu piept de rata foarte putin afumat acompaniat de o reductie de sos de fructe de padure si file de peste alb, foarte putin condimentat, dar cu uleiul de masline extravirgin pregnant. La peste, mi-as fi dorit, poate, ierburi de gust si ceva piper verde.

CUPAJ ROSU 3Hectare Sable Noble. 35.000 sticle + 100 Magnum. In opinia tuturor, vinul vedeta al serii! “Vin cu trei suflete”: debuteaza cu un atac de Cabernet Sauvignon, evolueaza cu Merlot (ambele din 2008)  si, spre final, se simte tusa inspirata de Feteasca Neagra din 2009 (15%). Cele trei soiuri au fost vinificate separat, dar au ca nota comuna contactul cu lemnul de stejar al vaselor de 500 litri.  De fapt, un dublu contact cu lemnul fiindca vinul  – nefiltrat! – a trecut si prin baricuri de 225 litri. Se disting intai arome de fructe de p=dure si cirese negre, apoi note de tabac si marochin (piele tabacita). La final, se simt prune nu foarte afumate si putina vanilie. Tabloul vinului este completat de caracterul mineral subtil si de taninii blanzi, catifelati. Un vin pe care-l vad evoluand mult si in sticla. L-am servit cu filet mignon de vita stropit cu sos de ciuperci de padure, file de caprioara (carnea tinuta la fezandat 48 ore) avand ca sos reductie de vin rosu si destula ciocolata amara, apoi am incheiat cu un asortiment de branzeturi.

Seara s-a incheiat cu un pahar de Zaraza XO si, pentru fumaturi, cu trabucuri Corona din Republica Dominicana.

…Sable Noble? Sable Noble!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , ,

2 Responses for “3 Hectare SABLE NOBLE / 3 Vinuri noi …de soi”

  1. [...] mai scris deja destul despre aceste vinuri (aici, aici si aici…si in alte locuri), care pot insemna punctul de cotitura al imaginii Murfatlarului. [...]

  2. [...] mai scris deja destul despre aceste vinuri (aici, aici si aici…si in alte locuri), care pot insemna punctul de cotitura al imaginii Murfatlarului. [...]

Leave a Reply