|

JONATHAN FRANZEN: “Libertate” la Polirom

Editia in limba romana a mult-asteptatului roman Libertate de Jonathan Franzen,
de saptamina aceasta in librarii

„Un geniu literar al timpurilor noastre si o carte de exceptie. Libertate este romanul anului – si al secolului.” (Guardian) / „O capodopera a literaturii americane.” (New York Times Book Review) / „Cel mai emotionant roman al lui Jonathan Franzen  – biografia unei familii disfunctionale si, in acelasi timp, un portret de nesters al timpurilor noastre.” (The New York Times) – acestea sint doar citeva dintre reactiile criticilor la aparitia celui de-al patrulea roman al lui Jonathan Franzen, adevarata revelatie a literaturii americane din ultimii ani si una dintre figurile marcante ale literaturii contemporane.
Dincolo de entuzismul criticilor, lansarea romanului, in urma cu un an, a fost considerata un veritabil fenomem cultural in Statele Unite – dovada sta faptul ca insusi presedintele Obama a cerut, vara trecuta, un exemplar inainte ca romanul sa fie lansat oficial, ca sa-l poata citi in vacanta.
Jonathan Franzen este cunoscut cititorilor de pretutindeni datorita bestsellerului Corectii, roman considerat fenomenul literar al deceniului trecut, o carte vinduta in aproape 3 milioane de exemplare.

Miine soseste din tipografie editia in limba romana a mult-asteptatului roman Libertate de Jonathan Franzen.
Asteptat cu nerabdare dupa succesul extraordinar al Corectiilor, Libertate, cel de-al patrulea roman al lui Franzen, are in centru o proaspata familie tipica din Midwest. Patty si Walter Berglund sint un cuplu cu o situatie materiala prospera, tineri, cu convingeri politice solide de stinga, parinti ai unor copii straluciti. Si totusi, de la un punct incolo, din motive diferite, cei doi incep sa resimta din plin insatisfactia si dezamagirea vietii. Patty, in trecut sportiva de performanta cu cariera distrusa de un accident, manifesta ca mama un spirit de competitie exagerat, iar Walter, intelectual si ecologist, se vede fortat sa intre in afaceri tocmai cu companiile de energie, pe care le detesta din pricina impactului lor distrugator asupra mediului. Pe masura ce cresc, copiii isi afirma personalitatea, in dezacord cu ambitiile mamei si cu viziunile politice ale tatalui, iar familia devine un front deschis. Sotii Berglund incearca zadarnic sa-si depaseasca deprimarea tot mai accentuata, chinuindu-se fiecare sa raspunda la dificila intrebare „Cum trebuie sa-ti traiesti viata?“ – si anume in libertate, conditia abstracta de care se bucura ca membri privilegiati ai unei tari dezvoltate.

„Prin scriitura sa viscerala, laconica, Jonathan Franzen schiteaza destinul unor personaje ce incearca din rasputeri sa navigheze intr-o lume marcata de avans tehnologic, de schimbari de la o zi la alta. Destinul lor este acela de a lupta sa pastreze echilibrul intre sperante si realitatea dezamagitoare, intre altruismul idealurilor politice si deceptia egoismului cotidian.” (The New York Times)

„O poveste generoasa, captivanta, a unei familii in razboi cu ea insasi, si o radiografie a insatisfactiilor si dezamagirilor vietii americane contemporane. Jonathan Franzen surprinde o intrebare fundamentala a omului modern: Se mai poate inca sa-ti petreci viata urmarindu-ti dreptul inalienabil la fericire, cind restul lumii se afla in asemenea haos?” (The Telegraph)

Libertate este un roman profund psihologic, moral, necrutator de onest, care exploateaza greselile si slabiciunile personajelor sale, apoi incearca in fel si chip sa le ierte pacatele. Iata un triumf asupra realismului conventional.” (The National)

Adevarata revelatie a literaturii americane din ultimii ani, Jonathan Franzen (n. 1959) a crescut in Webster Groves, Missouri, o suburbie a orasului St. Louis. Studiaza la Swarthmore College, apoi la Freie Universität din Berlin, ca bursier Fulbright, pentru a lucra ulterior in laboratorul de seismologie din cadrul Departamentului de Fizica Pamintului si Stiinte Planetare de la Harvard. Este autorul a patru romane – Al 27-lea oras (1988; Polirom, 2007), Strong Motions (1992), Corectii (2001; Polirom, 2004, 2011), distins cu prestigiosul National Book Award, si Libertate (2010; Polirom, 2011); a mai scris un volum de eseuri, How to Be Alone (2002) si altul de amintiri, The Discomfort Zone (2006). A primit Whiting Writers Award in 1988, o bursa Guggenheim in 1996, Premiul Berlin al Academiei Americane in 2000 si New York Times Best Books of the Year in 2001.

Libertate – Traducere din limba engleza si note de Daniela Rogobete
Colectia „Biblioteca Polirom”
640 p., 42,95 lei

Citeste si:

Tags: , , ,

Leave a Reply