|

SUC DE ROSII cu busuioc si SOS PICANT / Serial de retete cu mixerul vertical multuifunctional PHILIPS (3-4)

 SUC DE ROSII cu busuioc? SOS PICANT tot pe baza de rosii? Sunt doua preparate obligatorii cand gradina e binecuvantata de zeci de kilograme de rosii. Va reamintesc, v-am prezentat de curand noile mixere verticale multifunctionale Philips. Sunt niste aparate atat de versatile incat pot fi folosite permanent in bucataria mea de vara, pentru o multime de retete apetisante. Am folosit acest tip de mixer si cu aceste ocazii culinare!

 

SUC DE ROSII CU BUSUIOC

Mai simplu de atat nu se poate! Am cules din gradina cele mai coapte rosii, le-am curatat un pic, le-am taiat sferturi, le-am pus in cana speciala a mixerului si … am folosit mixerul vertical multifunctional cu barbarie, zdrobind rosiile in cateva secunde. Apoi, am scurs printr-o sita deasa, punand la pastrare materia solida din pulpa si seminte. (Vreau sa o folosesc la reteta urmatoare!) Sucul bine strecurat l-am pus intr-o oala mare, adaugand putina sare, atat. Dupa ce a fiert si am curatat spuma, am adaugat cateva frunze verzi de busuioc proaspat culese din gradinita de condimente, am pus capacul oalei si am lasat vreo 20 de minutre ca sucul sa ia un pic de aroma. Apoi, am scos frunzele si am transferat sucul in sticle, pentru iarna. Ce mi-a ramas, cam vreo trei cani, am pus la frigider si l-am baut la amiaza, cand arsita era mai puternica…

SOS PICANT (varianta la sosul “agica” al doamnei Romanciuc)

Sunt fascinat de lumea sosurilor. Am scris candva, impreuna cu doamna Jeni Romanciuc, cartea “Gradina Imperiului. Retete din Basarabia tuturor aromelor” (Ed.Trei /Lifestyle Publishing, 2008). Una dintre primele retete de acolo era cea de AGICA, un fel de salata de iarna sau, mai degraba sos, preparat(a) din rosii bine coapte, o cantitate echivalenta de ardei iute, ceva gogosari, destul usturoi, sare si piper. Reteta se face la rece, fara fierbere si fara ulei, iar semintele de rosii nici nu intra in discutie. Am decis, insa, acum, sa adaptez un pic delicioasa reteta si am facut un sos picant avand la baza materia semiuscata ramasa de la sucul de rosii, adica o parte din pulpa si, vai, semintele (de fapt, amestecul de pulpa cu seminte, din care nu am stors chiar tot sucul). Aceasta materie am pus-o in tigaie, impreuna cu cateva rosii taiate sferturi, o jumatate de cana de suc de rosii (ca tot imi ramasese!), sare, piper rosu si verde proaspat macinat, sare de mare, Dizzy Pig cu infuzie de cafea (Dizzy’s Red Eye Express) 4 cepe tocate fin( 2 cepe rosii si 2 cepe albe), vreo 8 catei de usturoi taiat lamelar-straveziu, frunze de busuioc verde, cimbrisor verde faramitat intre degete si vreo 10 ardei iuti taiati – cu foarfeca! – foarte marunt. Nu am pus decat un pic de ulei si am amestecat in continuu in tigaie, vreme de 25 minute, la foc mediu spre mic. Ce a iesit e un sos demential, destul de iute, care merge cu carne, cu cartofi, cu porumb dulce facut la steamer, cu chiftelute de dovlecel sau …cu tot ce va mai trece prin minte. Poate fi tinut si pentru iarna, intr-un loc rece si intunecat. (Am zis “rece si intunecat”, nu altminteri!)

Fotografiile au fost realizate cu Panasonic Lumix DMC-TZ18.

…Dupa scoici in vin cu aioli, gem de fructe, suc de rosii cu busuioc si sos picant, in curand, alte retete marca Bucatarescu cu noile mixere verticale multifunctionale Philips!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply