|

Cei mai buni BARISTA la BARMANIADA 2011

Competiţia celor mai buni barista din România / BARMANIADA 2011

   Cursa pentru titlul de Barmanul Anului din cadrul celei mai complexe competiţii de bartending din România, BARMANIADA, aduce o nouă provocare- Etapa de Barista. Marţi 30 august, orele 20.00 cei mai buni barista din toată ţara se vor întrece în a servi cea mai bună cafea.

 În plus faţă de emotiile şi adrenalina competiţiei, Etapa de Barista are un fir de poveste. Pentru prima data în România, Barmaniada a pregătit un moment special: Desen în Lumina. Istroria bobului de cafea va fi redata pe scena prin această inovatoare reprezentație. Pensula și acuarelele vor fi înlocuite cu instrumente de pictură neconvenționale, transformănd acest act de creație într-un moment fascinant.

 Misiune

 Etapa de barista îşi propune să crească nivelul de educaţie a barmanilor în ceea ce priveşte acest domeniu. Scopul Barmaniadei este, mai mult decât concursul în sine, pregătirea barmanilor ca specialisti compleţi, ştiind să servească perfect acest produs şi cunoscând cultura cafelei. Astfel ei vor putea să educe la rândul lor consumatorii pentru a înţelege şi savura o  cafea de calitate.

Pentru a-i ajuta să se pregătească, organizatorii au pregătit un workshop despre cafe care include şi o vizită de documentare la fabrica de cafea Don Café.

 Aceasta etapă de cafea ține pasionații cafelei conectați la cunoștințe și informare. Am reușit și pentru această etapă să aducem doi reprezentanți de juriul internațional alături de care am putut organiza workshop-uri și seminarii interactive. Pentru a crește industria de cafea este nevoie de oameni pasionați , produse de calitate și multe multe cunoștinte. Țelul nostru este acela de a crea o generașie de oameni care să dezvolte această cultură și pasiune pentru cafea în România.

Secretul unei cafele bune este prepararea, și pentru noi toți este important să avem profesioniști în spatele barului care să scoate din fiecare cafea cele mai bune arome.

În ultimii doi ani s-a resimtit o îmbunătațire a calității serviciilor pe acest segment. Avem însă foarte mult de recuperat dacă ne raportam la amploarea pe care o are industria cafelei în țările dezvoltate.În România 85 % din consumul de cafea este casnic iar a bea un espresso de calitate  în oraș este o provocare.

Prin programele dezvoltate alături de brandul Don Café ne-am dorit să venim cu un aport în educația tinerilor barista. Scopul nostru este să le alimentăm pasiunea pentru cafea prin educație, exersare și interacțiune la nivel internațional.  a declarat Mihai Panfil, fondator Barmania, organizator al competiţiei.

 Probe

Alegerea celor mai bune boabe de cafea și precizia modului de preparare aduc execelnța băuturii servite. Creativitatea, precizia tehnicii de lucru, prezentarea băuturii vor balansa în mod egal decizia juriului în desemnarea celei mai frumoase prestanțe. Competiţia de barista se va desfăşura în două faze: Calificari, care vor avea loc în cursul zilei de marţi şi Finala, începând cu ora 20.00.

 În cadrul finalei, proba pentru cei mai buni 6 barista calificaţi va fi:

  •  preparararea şi servirea corectă a: 4 capucino, 4 espresso și 4 băuturi propri cu baza de cafea, în intervalul a 15 minunte.

 Juriu

 Juriul este format din cei mai buni specialişti români prezidaţi de doi cunoscători cu renume mondial in domeniu:

 Tasos Delichristos,Președinte juriu, castigator WBC si membru al juriului World Barista Championship

Nikolis Thanasis, Președinte juriu, barista profesionist

Mihai Panfil, campion național la barista, Manager Barmania

Vlad buda, barista profesionist

Sergiu Biris, barman profesionist

Mihai Tarcea, manager bar

Paul Ungureanu, barista profesionist

Silvia constantin, reprezentant SCAE Romania

Ioana Pavlovici, reprezentant CS24

Vasi Andreica, reprezentant CS24

 Jurizare şi premii

 Juriul va urmări tehnica de lucru folosită, metoda de preparare, dar şi modul în care barmanii vor reuşi să interacţioneze cu juriul în timpul probelor, atitudinea acestora în timpul prestaţiei, modul in care isi vor prezenta produsul fiind foarte important în evaluarea finală.

Pentru etapa de Cafea sunt înscrişi 25 candidaţi. Cei mai buni barista din România vor fi recompensaţi cu următoarele premii: locul I – 400 €, locul II – 250 € şi locul III – 150 € dar şi alte premii speciale oferite de partenerii competiţiei.

 Aceasta este doar o provocare dintr-o serie de 6 etape. Concurentul cu cele mai multe puncte acumulate de-a lungul tuturor probelor de concurs va fi desemnat “Barmanul Anului 2011 în România”, premiul acordat fiind de 1000 € şi o croazieră de 2 persoane oferită de Croaziere.net.

 Cele 6 etape ale competiţie sunt:

Speed Service – finalizată în 26 Iulie 

Bere – 30 August                  

Barista –  27 Septembrie

Mixologie – 25 Octombrie     

Sommelier – 22 Noiembrie  

Working Flair & Exhibition – 13 Decembrie 

   BARMANIADA este cea mai complexă competiţie anuală de bartending din România. Obiectivul ei este să dezvolte nivelul de profesionalism din spatele barului şi să creeze o comunitate de barmani care să interacţioneze şi să facă schimb de experienţă, punând din ce în ce mai mult accent pe evoluţie în meseria lor.  

 BARMANIADA se află la cea de-a treia ediţie. Deţinătorii titlului de Barmanul Anului sunt: Marjan Kukuneshoski (Make) în 2009 şi Sergiu Biriş în 2010.

 Organizatori: BARMANIA şi TONKA SOUL CAFÉ

Citeste si:

Tags: , ,

Leave a Reply