|

Curcanul thailandez din spatele baii turcesti /BUCATARIA HOINARA 9 …cu Razvan Voiculescu

BUCATARIA HOINARA 9: Curcanul thailandez din spatele baii turcesti

 Text si fotografie: Razvan Voiculescu

 

(blog.razvan-voiculescu.ro / www.bucataria-hoinara.ro)

 Calatoria noastra “de bucatareala” in Delta Uscata si-a continuat periplul la Periprava.

Daca sosesti cu “Pasagerul” in Periprava de pe bratul Chilia, vei descoperi un mic port cu caracter oriental. O mare de privitori de ocazie, de femei a unor lipoveni disparuti si a caror singura distractie este sa te intampine cu sprancele ridicate si cu o mirare in coltul gurii.

Alte personaje din port  sunt dispuse sa-ti care cu carca frigiderul sau cuptorul electic pentru un maruntis, cu care tocmai ai sosit de pe vapor; Pescari batrani sau generatii de tineri te intampina cu o curiozitate specifica porturilor sau/si a locurilor care sunt capete de drum.

 Dana si invitatii mei am sosit pe la o ora cand soarele déjà incepea sa se arate incomod. Cu totii cautam o locatie de bucatareala, caci curcanul pe care-l tineam la frigiderul “ambulant” trebuia gatit la foc de lemne.

Pe coltul unei ulite laturalnice a satului, o casa lipoveneasca autentica si cu o gradina mignion m-au facut sa ma opresc. Poarta nu era incuiata. Am intrat sa dau “buna ziua”; dar nici ca era cineva acasa. …dar am inteles ca acela era locul pe care-l cautam. In curte, se mai gasea inca o mica constructie, care servea ca baie turceasca.

Dana si-a organizat repede  “frontul de lucru”. Fileul de curcan, ardei grasi, sos cu chili si orezul salbatic au fost ingredientele de baza folosite.

Neavand unde sa le gatim, aflandu-ne intr-o gradina a unei case “far’ de stapan”, am apelat la o vecina din apropiere. Cuptorul ei de lut din ograda, prins in paie si balegar, era nou construit. Ne-am bucurat sa fim primii  care-l foloseam si, in cateva minute bucatele se aflau déjà “in lucru”.

Intre timp toti ne adapostisem in asteptare pe sub copaceii din curte. Soare era sus, sus pe cer si aerul fierbinte.

Inca de cand cand era pe ulita, am simtit tigaia mare a Danei. Mirosul, sfaraiturile si parjolul bucatelor ne produceau anume senzatii.

 …eram acolo, in acel tinut de lipoveni si cai salbatici, cu miresme de natura uscata si pamant nisipos.

Sub copaceii gradinii, ne-am delectat din tigaia Danei, de aroma roze-ului cavaleresc si a vietii simple.

Citeste si:

Tags: , , ,

Leave a Reply