|

Roman nou de MICHAEL CUNNINGHAM la Polirom: “Pana la caderea noptii”

Pina la caderea noptii 
cel mai recent roman al lui Michael Cunningham

Michael Cunningham este cunoscut cititorilor de pretutindeni datorita romanului Orele, ecranizat in 2002 de Stephen Daldry, cu Meryl Streep, Nicole Kidman si Julianne Moore in rolurile principale.
Asemenea legendarului sau roman Orele, Pina la caderea noptii, noua carte a lui Michael Cunningham, ia in discutie teme esentiale: felul cum alegem sa ne traim vietile, semnificatia frumosului si rolul pe care il ocupa dragostea in existenta umana.
Editia in limba romana a romanului Pina la caderea noptii apare in traducerea de exceptie a lui Rares Moldovan (Premiul pentru Traducere acordat de U.S.R. la editia de anul acesta a Premiilor Asociatiei)
De curind, in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom” au aparut in traducere si cele mai recente carti ale scriitorilor Jonathan Franzen (Libertate), Andrei Makine (Cartea scurtelor iubiri eterne), David Lodge (Barbatul facut din bucati), Philip Roth (Nemesis), Haruki Murakami (1Q84,. 2 vol.), Michel Houellebecq (Harta si teritoriul)

Astazi soseste din tipografie editia in limba romana a celui mai recent roman al lui Michael Cunningham.
Asemenea legendarului sau roman Orele, Pina la caderea noptii, ia in discutie teme esentiale: felul cum alegem sa ne traim vietile, semnificatia frumosului si rolul pe care il ocupa dragostea in existenta umana.
Protagonistii romanului Pina la caderea noptii, Peter si Rebecca Harris, sint un cuplu de virsta mijlocie, cu cariere de succes in domeniul artelor – ea este editor, el lucreaza la o galerie –, un apartament luxos in Soho, o fiica plecata la colegiu in Boston, prieteni, o viata sociala activa si toate motivele materiale sa fie fericiti impreuna. Exista, desigur, si mici insatisfactii si derapaje; Peter incepe sa constientizeze tot mai mult pierderea tineretii si relatiile de cuplu si-au pierdut destul de mult din ardoare. Totul se precipita insa atunci cind soseste in vizita fratele mai mic al Rebeccai, Ethan, poreclit de familie Mizzy, „Greseala”, un tinar seducator, dar aflat intr-un impas profund din cauza drogurilor. In prezenta lui, parca sub influenta unor forte obscure, Peter incepe sa-si puna sub semnul intrebarii clientii artisti, operele acestora, propriile alegeri din cariera si intreaga existenta pe care si-a construit-o cu atita tenacitate.

„Nu poti sa citesti acest roman fara sa te gindesti ca in fiecare picatura de apa, in fiecare comentariu aparut pe neasteptate, in conturul gratios al unei banale vaze sta o intreaga lume de semnificatii. Romanul lui Cunningham este o adevarata meditatie asupra frumusetii.”
(Boston Globe)

„Pe alocuri amar, dar indraznet si expansiv in punctele lui de forta, romanul lui Cunningham ofera imaginea inedita a mintii unui barbat, o radiografie a unei structuri acutizate, cinice, autodistructive cind nu face apologia egotismului.”
(More) 

„In cel mai dens roman al sau, un imn al creativitatii umane, Cunningham impleteste eroticul cu esteticul, pentru a orchestra acordurile fine ale crizei sufletului; scriitorul american se inspira aici din Henry James si Thomas Mann, dar si din meditatiile picturale ale lui Agnes Martin ori din indraznelile lui Damien Hirst. Rezultatul este o poveste misterioasa, spirituala, intima a frumusetii si a dorintei, a dragostei si senectutii.” (Booklist)

Michael Cunningham s-a nascut in 1952 in orasul Cincinnati, statul Ohio. Copilaria si adolescenta si le petrece in Pasadena, California. Studiaza literatura si pictura la Stanford University, dupa care se inscrie la cursurile de creative writing de la Iowa. Publica mai multe povestiri in reviste literare de prestigiu, precum The Atlantic Monthly, Redbook, Esquire sau The Paris Review. Romanul sau, O casa la capatul lumii (1990), se bucura de aprecierea criticii, care nu se va dovedi la fel de favorabila si in privinta urmatoarei carti, Carne si singe (1995), saga unei familii grecesti. Romanul Orele (1998) cunoaste insa un succes rasunator, fiind distins, un an mai tirziu, cu Premiul Pulitzer si PEN/Faulkner Award. In colectia „Biblioteca Polirom” au mai aparut in traducere romanele Orele (2003, 2011), O casa la capatul lumii (2005) si Zile exemplare (2006).

Citeste si:

Tags: , , ,

Leave a Reply