|

THEIA Chardonnay de la Halewood – VIN DE VARA exceptional!

Vinul Chardonnay de Halewood a facut valuri in ultimii ani, in special gratie seriilor limitate – de 5-13.000 sticle – denumite THEIA (2009, 2010, 2011). Aceste vinuri au beneficiat de recomandari in cele mai prestigioase reviste internationale de specialitate (Decanter, Wine Enthusiast), au luat premii la marile concursuri ( medalii la marele concurs de la Bruxelles, dar si la cele doua editii ale International Wine Contest de la Bucuresti) si, recent, au triumfat la degustarea “in orb” la care au participat importanti bloggeri romani de vin, unde THEIA a fost declarat cel mai bun Chardonnay romanesc.

In urmatoarele doua saptamani, si Bucatarescu se imprieteneste cu acest vin de exceptie, pe care-l considera unul dintre cele mai potrivite pentru aceasta vara caniculara. THEIA nu se numeste intamplator asa, fiindca este un autentic vin al luminii. Din mitologie, THEIA este cunoscuta drept “Mama Soarelui” si este binecuvantata de inspiratia divina. Aceste caracteristici au fost avute in vedere la botezul vinului produs din strugurii eleganti ai podgoriei Sebes, din Alba., recoltati la maturitate deplina, la sfarsitul lunii septembrie. Mustul ravac obtinut a fost, apoi, decantat  gravitational, fara nicio interventie mecanica si macerat timp de 25 de zile. Pentru un echilibru fericit intre aromele primare ale soiului si notele condimentate ce se extrag din lemnul nobil al butoiului, fermentatia alcoolica a fost desavarsita in baricuri de stejar american.

Vinul rezultat, cu 13,5% alcool in versiunea 2009 si 13% in 2011, are o culoare distinsa, galben pai. Aromele intense de caise bine coapte, pepene si grapefruit se completeaza cu cele dulci de miere. Fermentarea si maturarea in baric de stejar adauga note fine de vanilie si picante de nucsoara. Fin si onctuos, vinul se asociaza culinar cu peste si fructe de mare, pui sau legume la gratar. Sparanghelul cu sos alb il poate insoti cu gratie. Evident, vinul se serveste racit la 10-12 grade Celsius.

In zilele urmatoare, Bucatarescu revine cu noi detalii, sugestii culinare si idei de servire, pentru ca saptamana viitoare sa demareze un concurs cu premii in sticle de Theia Chardonnay de Halewood!

Citeste si:

Tags: , , , ,

Leave a Reply