|

BARCUTE DE VINETE cu mozzarella – festivalul gustului GRANAROLO / Reteta comentata de Bucatarescu

Dragostea, ca si bucataria, trebuie permanent reinventate! 155 de concurenti entuziasti si inspirati – 5 PREMII cu multa mozzarella Granarolo. Fiecare premiu a constat in cate 3 produse -mozzarella 100g, mozzarela cucina 250g, mozzarela cucina 400g! Bucatarescu a inceput sa reinterpreteze creativ fiecare dintre raspunsurile castigatoare! Ieri, v-a prezentat o noua versiune a salatei de vara cu mozzarella.

2. Raspuns 82 (25 iulie) de la DORA STANCIU: Barcute de vinete cu mozzarella la cuptor
-Imi place mozzarella fiindca e gustoasa si se poate combina cu multe alte ingrediente in retete, atat ca aperitive, salate sau feluri principale.

- Mozzarella merge cu legume proaspete de sezon, cu paste in stil italian, pizza, sosuri de rosii si masline, dar si fructe. In special, copiii mei o apreciaza cu piersica. Ca sa le fac pofta, fac “frigarui” de branza cu fructe.

- Nu merg pe retete foarte complicate. Nu am nici timp si cred ca multe din caracteristicile unor produse se pierd pe parcursul elaborarii. Va recomand barcute de vinete cu mozzarella la cuptor.
Iau 2 vinete mari, le tai pe din doua si le scobesc ca pe barcute. Separat, intr-o tigaie buna, calesc ceapa cu usturoi, adaug apoi rosii cubulete si ardei rosii taiati fasii mici. Pun un praf de sare si ce alte condimente am la indemana. Scurg de ulei si zeama aceasta “tochitura” de legume si umplu cu ea barcutele de vinete, pe care le pun la cuptor intr-un vas mare din sticla termorezistenta. Zeama de rosii cu ulei, adica sosul rezultat de la tochitura il pun in vas, de asemenea. Las vinetele la cupor 40 minute, 3-4 minute la foc tare si, apoi, la foc mic.Apoi, acopar barcutele cu mozzarella si mai las cuptor inca 5-6 minute, pana ce branza incepe sa se topeasca/ Dupa ce scot pe platou, garnisesc cu verdeata si le servesc caldute inca. Alaturi merge si o felie de mamaliguta rece!

Draga Dora! Reteta ta mi-a trezit nostalgii din copilarie si nu numai. Desigur, totul pleaca din vremea in care “a innebunit imamul” (imam baialdi). A innebunit de pofta inainte de  gusta vinetele umplute la uptor si a innebunit de placere dupa ce le-a gustat pe indelete. Doua lucruri mi-au placut in mod special la reteta ta: bineinteles “capacul” de mozzarella, dar si sugestia feliei de mamaliguta rece alaturi. Inteleg din context ca esti o mama dedicata – nu doar culinar! – copiilor ei. Asta, probabil, te face sa nu complici foarte mult lucrurile cand gatesti, ceea ce nu-i rau deloc. Dar, pentru cand vor mai creste, imi permit sa sugerez si alte versiuni de umplutura. De fapt, sa upgradez un pic umplutura. Pe scurt, eu as adauga, in faza de calire a cubuletelor de vinete cu rosii, usturoi si ceapa, cubulete de ficat de pui, cateva alune sau migdale tocate si, neaparat, niste stafide mari aurii. Cred ca asa ne-am apropia si mai mult de gustul imamului! De asemenea, la finalul fazei de calire a acestui amestec, as interveni si cu o cescuta de vin alb dulce, lasand alcoolul sa se evapore, dar implicand si aromele de Tamaioasa… Ce zici, merita o incercare?

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply