|

NUDURILE lui Mihai Criste / Galerie FOTO

Mihai Criste, absolvent al Institutului de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj, este autorul mai multor lucrari ce abunda de simboluri erotice, in care se simte influenta suprarealist= a lui Salvador Dali. Dragostea si “eternul feminin” sunt temele principale ale lucrarilor tanarului pictor roman.

-Cand ai facut primul nud?

 -Primul nud a fost schitat in anii de liceu, apoi a ajuns in etapa de studiu in anii de facultate, ca mai apoi sa fie elaborat in viziune suprarealista cu multe semnificatii si sensuri in planul ideii.

 -Iubesti femeia si tot ce reprezinta ea?

 -Iubesc « eternul feminin » care perpetueaza femeia de-a lungul secolelor dupa cum spunea Goethe, dar si formele armonioase si bine proportionate care preamaresc idealul de frumusete feminina.

 -Cine si ce te inspira?

 -Prima sursa de inspiratie este iubita mea, care, paradoxal,  mi-a fost muza, chiar inainte de o cunoaste, acum 10 ani. Alte surse de inspiratie sunt schimbul de idei pe care-l consider benefic pentru artisti, documentatia fotografica, rasfoirea unor reviste sau lecturarea unor carti. Si operele artistilor consacrati sunt o sursa de inspiratie. Amintesc de pictura lui René Magritte care m-a influentat in mod pozitiv si a fost un punct de plecare in arta mea si in ceea ce ma individualizeaza pe mine ca pictor suprarealist, tablourile mele nascandu-se din necesitatea de a corporaliza ideile si de a le oferi si o viata fizica.

 -Cat conteaza sentimentele in lucrarile tale?

 -Foarte mult. Pot spune ca pictez cu sentimente. Ele sunt nelipsite şi sunt parte integranta din semantica si ideea tabloului. Tablourile trebuie sa exprime sentimente prin intermediul carora privitorul se ragaseste. Mai mult decat atat, intr-o pictura trebuie sa existe un mesaj artistic constituit prin sensuri, simboluri si semnificatii adanci.

 -Care sunt temele preferate?

 -Imi place sa vorbesc in culori in principal despre dragoste cu tot ce cuprinde ea. In multe din lucrarile mele abordez timpul prin imortalizarea unei idei , a unei clipe sau trairi. O fac ca pe un protest, ca pe o lupta a artistului cu aceasta resursa ireversibila.

 -La cate expozitii ai participat pana acum?

 -Fara sa le pun la socoteala pe cele virtuale, despre care de multe ori aflu intamplator, am avut in jur de 20 de expozitii. Lucrarile mele au fost expuse in S.U.A, Marea Britanie, Ungaria. De obicei, in Romania am cate o expozitie in urma taberelor de creatie la care particip sau in urma  demersurilor realizate de oameni de cultura, colectionari de arta, asa cum s-a intamplat in 2009 cand aparitia lucrarilor mele in cadrul albumului « Traditie si modernitate in pictura romaneasca » s-a finalizat si cu o expozitie.

 -E mai greu sa vinzi arta in Romania?

 -E greu sa vinzi arta in Romania in conditiile in care nu exista o piata adevarata a artei aici. Pentru mine devine si mai greu in conditiile in care sunt mult mai apreciat si cunoscut peste hotare decat in Romania.

Citeste si:

Tags: , , ,

Leave a Reply