|

Festival de retete pentru Pinot Noir Rose – SCURTA Single Vineyard

Bucatarescu a verificat, timp de o saptamana, potentialul de parteneriere gastronomica pe care il ofera Pinot Noir Rose – Scurta Single Vineyard, pe care l-a recomandat in compania “ruletei galiciene” cu Pimiento de Padron, dar si a unui platou cu scoici si aioli ori a racilor cu salata de broccoli, precum si a unei omlete cu somon. Vin aromat si vioi, acest Rose de Dealu Mare, din care Halewood a scos doar o serie limitata, se potriveste de minune cu toate aceste preparate savuroase.

Sa ne reamintim aceste retete!

 

 

 

 

 

Ruleta galiciana: Pimiento de Padron

Scurta Pinot Noir Rose este un vin racoros si aromat, ideal pentru dupa-amiezile frumoase de toamna tarzie, apt sa capaciteze simturile si sa dezlantuie inventivitatea gastronomica. Exista mai multe discutii legate de propunerile culinare care se potrivesc in chip fericit cu un Rose maiestuos, cum este si acesta de la Scurta. Multi considera ca Rose-ul face legea la aperitive, in special cele cu carne alba si peste. Altii imping limita pana la felurile principale din pui si, mai ales, fructe de mare. Astfel, un platou cu inele de calamar pane rimeaza perfect cu un pahar de Rose bine racit si constituie pretextul unei conversatii amicale. Recent, un prieten al site-ului recomanda folosirea Rose-ului in chip de replica a unui fel sofisticat american, faimosul Surf and Turf, combinatie, pe aceeasi fafurie, de muschi de vita si homar! De fapt, Rose-ul, daca e unul bun, este un vin versatil, apt sa se muleze pe gusturi felurite.

Bucatarescu nu exclude niciuna dintre aceste idei, insa a avut recent ocazia sa guste un aperitiv usor neobisnuit la restaurantul bucurestean Alioli, specializat pe mancare spaniola. Aici, Sorin Barbu l-a tentat cu un platou plin cu ardei verzi micuti, aparent ardei grasi foarte mici. In realitate, era vorba de celebrii Pimiento de Padron, ardeii care au facut faima acestui oras din Galicia. Cam 10-15% dintre ardei sunt iuti, restul sunt dulci. Platoul se aduce la masa si presupune Pimiento caliti usor in ulei de masline si presarati generos cu sare de mare. Mesenii gusta pe rand din acesti ardei incitantim pana cand primul nimereste unul iute! Automat, acesta trebuie sa spuna o gluma sa sa execute o porunca. Aceasat este “ruleta galiciana” si ea nu are haz fara un pahar de vin bun alaturi. Bucatarescu recomanda Scurta Pinot Noir Rose – Single Vineyard! Pofta buna!

Scoici cu alioli

 Sa ne gandim si la un castron mare de scoici (midii), preparate simplu dar savuros. (Sa notam ca vinul poate fi baut cu placere de bucatar si in timpul prepararii retetei!) Scoicile se fierb inabusit in vin cu ceapa verde si usturoi cateva minute, pana incep sa se desfaca. (Cochiliile nedeschise se arunca.) Apoi, se aranjeaza pe farfurie, care se decoreaza si cu verdeturi aflate la indemana, alaturi fiind pregatit un bol pentru aruncat cochilii. Midiile sunt delicioase cu Rose-ul nostru de la Scurta si cu un sos alb de usturoi – alioli. Acest alioli il prefer asa cum am fost invatat sa-l gatesc la restaurantul bucurestean omonim: ca o maioneza light, fara galbenusuri, din usturoi pisat, ulei de masline si lapte, frecate manual impreuna indelung (sau rapid, la mixer, uleiul fiind turnat putin cate putin). Evident, paine prajita, de preferinta neagra. In Belgia, midiile se servesc in formula “moules frites”, adica in compania cartofilor prajiti. Oricum, merita inchinat si un pahar de Rose Scurta Single Vineyard in cinstea acestor fructe de mare cu alioli! Pofta buna!

Raci cu salata de broccoli

Racii sunt usor de pregatit: fie se fierb, impreuna cu catei mari de usturoi si cateva frunze de dafin, pana devin stacojii, fie se pun pe o plita bine incinsa pana se obtine acelasi efect. Se pun numai raci vii la fiert, dupa ce au fost spalati bine in mai multe ape. Dupa aceea, la masa, trebuie sa aveti la indemana un vas mare in care sa aruncati carapacele, fiindca de la raci se mananca foarte putin. Putin, insa delicios! Ca de obicei, in timpul prepararii, paharul de Rose bine racit este alaturi, pentru a mai usura munca. Dar vinul poate fi folosit si pentru prepararea unui sos delicios cu verdeturi, dupa cum garnitura poate fi o salata de broccoli fiert si stropit apoi cu pasta de unt cu usturoi. Evident, intre timp, paharul cu Rose a mai fost umplut inca o data, cel putin! Pofta buna!

Omleta cu somon

Minunatia acestui vin consta si in faptul ca poate fi parteneriat cu multe retete culinare, de la, sa zicem, homar(!) la … hamburger! Vinul este versatil in sensul bun al cuvantului si are generozitatea de a evidentia elementele savuroase din mancare. Bucatarescu va propune un mic exercitiu de gust – o omleta aparent simpla, nu chiar o frittata. Ca la orice astfel de preparat, tebuia ca tigaia sa fie nonaderenta si bine incalzita. Nu se foloseste mult ulei, pentru ca nu vrem ca omleta sa fie usor gretoasa. Daca aveti ulei cu arome, cu atat mai bine: dupa gust, poate fi unul cu chili sau – de ce nu – cu trufe. Daca nu, se poate inlocui uleiul cu un cubulet sau doua de unt frecat cu mirodenii. La fel, daca gasiti doua oua de tara, sunteti niste oameni fericiti! Sunt mai bune, mai sanatoase, iar galbenusul are o culoare pregnanta. Luam un fileu de somon, il taiem in patratele cu latura de 3-4 cm si il tragem la tigaie in unt la foc mediu 2-3 minute, impreuna cu o ceapa rosie mica tocata si un ardei mijlociu taiat julienne. Scurgem grasimea aromata in alta tigaie in care facem omleta, cu grija sa nu se prinda. Apoi, cand e gata, dispunem somonul cu legume pe jumatate din ea si impaturim cealalta jumatate deasupra ei, presarand deasupra ei putin parmezan ras si un varf de lingurita de piper verde proaspat macinat. Transferam arhitectura nou rezultata intr-un vas termorezistent pe o foaie de pergament si mai dam la cuptor 2 minute. O simpla omleta apetisanta, iar papilele vor deveni extrem de receptive pentru un pahar de Pinot Noir Rose bine racit! Pofta buna!

De maine, CONCURS cu premii care constau in sticle de vin Pinot Noir Rose – Scurta Single Vineyard de la Cramele Halewood!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply