|

SCURTA Pinot Noir Rose – Single Vineyard / Ruleta galiciana: Pimiento de Padron

V-am prezentat ieri un vin rar dintr-o serie limitata, un Single Vineyard produs de Halewood la Dealu Mare, intr-un terroir extraordinar – la Scurta, un dal care intruneste toate conditiile necesare pentru un Pinot Noir Rose de calitate. Scurta Pinot Noir Rose este un vin racoros si aromat, ideal pentru dupa-amiezile frumoase de toamna tarzie, apt sa capaciteze simturile si sa dezlantuie inventivitatea gastronomica.

Exista mai multe discutii legate de propunerile culinare care se potrivesc in chip fericit cu un Rose maiestuos, cum este si acesta de la Scurta. Multi considera ca Rose-ul face legea la aperitive, in special cele cu carne alba si peste. Altii imping limita pana la felurile principale din pui si, mai ales, fructe de mare. Astfel, un platou cu inele de calamar pane rimeaza perfect cu un pahar de Rose bine racit si constituie pretextul unei conversatii amicale. Recent, un prieten al site-ului recomanda folosirea Rose-ului in chip de replica a unui fel sofisticat american, faimosul Surf and Turf, combinatie, pe aceeasi fafurie, de muschi de vita si homar! De  fapt, Rose-ul, daca e unul bun, este un vin versatil, apt sa se muleze pe gusturi felurite.

Bucatarescu nu exclude niciuna dintre aceste idei, insa a avut recent ocazia sa guste un aperitiv usor neobisnuit la restaurantul bucurestean Alioli, specializat pe mancare spaniola. Aici, Sorin Barbu l-a tentat cu un platou plin cu ardei verzi micuti, aparent ardei grasi foarte mici. In realitate, era vorba de celebrii Pimiento de Padron, ardeii care au facut faima acestui oras din Galicia. Cam 10-15% dintre ardei sunt iuti, restul sunt dulci. Platoul se aduce la masa si presupune Pimiento caliti usor in ulei de masline si presarati generos cu sare de mare. Mesenii gusta pe rand din acesti ardei incitantim pana cand primul nimereste unul iute! Automat, acesta trebuie sa spuna o gluma sa sa execute o porunca. Aceasat este “ruleta galiciana” si ea nu are haz fara un pahar de vin bun alaturi. Bucatarescu recomanda Scurta Pinot Noir Rose – Single Vineyard! Pofta buna!

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply