|

SCURTA Pinot Noir Rose – Single Vineyard! O degustare rara!

Vinurile din gama Single Vineyard Selection, sunt lansate sub conceptul de “vie unica” (“single vineyard”) si provin din viile Domeniilor Halewood ( Dealu Mare si Sebes Apold) unde s-au identificat areale mici, cu conditii specifice care dau vinurilor o tipicitate a soiului bine exprimata (au fost  create sa exprime cat mai bine terroir-ul din care provin).

 Astfel, Via Scurta, atestata documentar inca din secolul XVI , este un areal situat intr-un loc privilegiat pe pantele insorite ale podgoriei Dealu Mare, la poalele muntilor Carpati, la o altitudine de aproximativ 150 de metri. Numele de Via Scurta isi are originea de la unul din primii ei proprietari, o jupanita numita Stana Scurtoae.

Aici, este climatul propice pentru un vin cu totul special. In acest terroir sunt intrunite toate conditiile pentru a se produce un vin savuros si rar, un Pinot Noir Rose in editie limitata. Se lucreaza cu o grija extraordinara pentru ca expresivitatea soiului sa fie pusa optim in valoare. Strugurii au fost culesi manual dimineata devreme, pe racoare, apoi au fost deschiorcinati delicat, iar mustuiala astfel obtinuta a fost racita la 12 grade Celsius, temperatura la care s-a realizat si o macerare de scurta durata pentru obtinerea unei culori rose vibrant. Mustul obtinut din presarea naturala,  gravitationala, fara nicio interventie mecanica, a fost decantat si apoi fermentat imp de 12 zile la temperatura de 15 grade Celsius in prezenta unor drojdii special selectionate.

A rezultat un Rose cu 13% alcool,  bine echilibrat, cu arma de fructe rosii si post gust lung, cu note de coacaze si zmeura. Un vin ideal pentru zilele de toamna inca un pic calduroasa, cand poate fi savurat a la longue, in compania prietenilor, dar si in cadrul unei cine alese, cu preparate din peste si fructe de mare, precum si cu o selectie de branzeturi nu foarte maturate. Temperatura ideala de servire este pe la 10-12 grade Celsius, asadar vinul trebuie racit  pentru a-si exprima intreg potentialul de savoare.

Voi reveni zilele urmatoare cu mai multe propuneri de partenerere culinara pentru cest vin, iar saptamana urmatoare lansam un concurs cu premii in sticle de Pinot Noir Rose – Scurt Single Vineyard!

Citeste si:

Tags: , ,

Leave a Reply