|

BLANC DE TRANSYLVANIE – reteta de pesti dichisiti delicios!

Byzantium, noua gama de vinuri de la Halewood, propune si intalnirea cu un nou cupaj alb Blanc de Transylvanie. Ca si in cazul celorlalte vinuri din gama aceasta (Rosso di Valachia si Rose Euxine), se folosesc vinuri noi, proaspete, din struguri de cea mai buna calitate.

In cazul aromatului cupaj alb – Blanc de Transylvanie – s-au folosit struguri din podgoria de la Sebes, din Alba, opulenta lumii bizantine fiind transportata cu abilitate si persuasiune dincolo de Carpati, prin intermediul unor “vehicule” de inspiratie ceva mai nordica. Proportiile sunt urmatoarele: 60% Gewurztraminer, 30% Pinot Grigio si 10% Riesling de Rin. Fiecare dintre cele trei soiuri vine cu caracteristicile sale speciale. Astfel, vinul care da structura cupajului, Gewurztraminer, aduce un buchet floral si o aroma unice, care dau o culoare olfactiv-gustativa absolut remarcabila. Pinot Grigio a fost chemat in combinatie pentru a asigura robustetea structurii dar si o aciditate sprintara, conferind vinului un aer jucaus, in timp ce tusa de Riesling de Rin contribuie la complexitatea licorii prin intermediul notelor minerale si a tonurilor de citrice insinuante. Rezultatul este un vin alb subtil, racoros insa plin de aroma, ideal pentru a fi servit, racit la 10-12 grade Celsius. Respectand tendinta vinurilor noi, noul Blanc de la Byzantium are 14% alcool si este vivace, debordand de personalitate.

Eu, unul, il vad servit nu doar la inceputul mesei, alaturi de aperitive din carne alba – mergand de la salate cu pui la peste si fructe de mare, ci si la felul principal – impreuna, de pilda, cu preparate inspirate de bucataria asiatica. Nu mai putin interesant este Blanc de Transylvanie la finalul mesei, alaturi de anumite branzeturi, nu foarte maturate…

Totusi, mai putem incerca si alte solutii de parteneriere culinara! Ce-ati zice de o delicatesa rara, pe care am invatat-o de la eruditul meu prieten, gastronomul Matei Perahim? E drept, nu gasim acesti pesti recomandati de el – merlanii – la tot pasul, insa putem folosi si alti pesti de mare asemanatori, ba chiar, fortand limitele, zic ca ar merge si cu rapitorii de apa dulce, cum ar fi bibanul la 7-800 gr  sau salaul la 1,5 kg, asa cum ii prind eu pe mirifica balta de la Frasinet. Asadar:

Pentru 4 persoane: 4 pesti (bibani) de 6-800 g. fiecare, 400 g. ceapa galbena, 400 g. ceapa rosie, 3 catei de usturoi, 3 linguri de stafide albe mari, 50 g. seminte de pin, 20 cl. vin alb sec, 2 linguri otet din vin, ½ lingurita de seminte de fenicul, 5 linguri de ulei de masline, 1 lingurita de zahar, sare, piper.

Mod de preparare: 1) Se pun stafidele intr-un bol cu apa calduta; 2) Se curata cepele si se taie solzisori. Se pun intr-o cratita impreuna cu zaharul, vinul si 2 linguri de ulei de masline. Se completeaza cu vin ca ceapa sa fie acoperita. Se sareaza si se pipereaza. Se acopera si se lasa sa fiarba la foc mic 45 de minute, pana ce ceapa este tandra si nu mai este lichid in cratita; 3) 5 minute inainte de sfarsitul fierberii se adauga stafidele scurse. Se pune apoi totul intr-un vas de Jena; 4) Se prajesc semintele de pin intr-o tigaie anti-adeziva, fara grasime; 5) Se incalzeste cuptorul la 210° C.(term.7); 5)Se spala pestele. Se pun semintele de fenicul in interior. Se ung cu uleiul ramas. Se pun deasupra cepei, se sareaza si se pipereaza. Se da la cuptor pentru 20 de minute. In ultimul moment se presara cu semintele prajite de pin si se aduc la masa pestii astfel dichisiti.

…Gama Byzantium poate fi achiziționată exclusiv din HoReCa, online accesând www.winery-outlet.com, dar și din magazinele Halewood – The Winery Outlet (București, in curand se deschide magazin nou – in zona 1 Mai, Ploiești, DN1 Breaza-Nistorești, Sinaia, Azuga, Brașov, Sibiu, Târgoviște și Urlați).

Citeste si:

Tags: , , , , ,

1 Response for “BLANC DE TRANSYLVANIE – reteta de pesti dichisiti delicios!”

  1. rudi says:

    Am pestii, acum tre’ sa caut vinul…

Leave a Reply