|

HALEWOOD: Byzantium – Blanc de Transylvanie & Rosso di Valachia

 
 
 
 
 

 

 

2013 în stil Bizantin cu vinurile fine de la Halewood

Pentru primavara lui 2013,  Cramele Halewood vă recomandă două vinuri elegante, cu personalitate: Byzantium Blanc de Transylvanie și Byzantium Rosso di Valachia. Aromele complexe ale acestor vinuri îndrăznețe vă vor duce cu gândul la arta, secretele și plăcerile lumii bizantine.

Byzantium Blanc de Transylvanie

Acest vin îmbină buchetul floral și aroma unică a soiului Gewurtztraminer cu robustețea, corpolența și cremozitatea datorată echilibriului acid al soiului Pinot Gris. De culoare galben verzui, Byzantium Blanc de Transylanie are un caracter bine echilibrat, susținut de o aciditate naturală și de note fine de fructe exotice. In cazul racorosului si aromatului cupaj alb – Blanc de Transylvanie – s-au folosit struguri din podgoria de la Sebes, din Alba, opulenta lumii bizantine fiind transportata cu abilitate si persuasiune dincolo de Carpati, prin intermediul unor “vehicule” de inspiratie ceva mai nordica. Proportiile sunt urmatoarele: 60% Gewurztraminer, 30% Pinot Grigio si 10% Riesling de Rin. Fiecare dintre cele trei soiuri vine cu caracteristicile sale speciale. Astfel, vinul care da structura cupajului, Gewurztraminer, aduce un buchet floral si o aroma unice, care dau o culoare olfactiv-gustativa absolut remarcabila. Pinot Grigio a fost chemat in combinatie pentru a asigura robustetea structurii dar si o aciditate sprintara, conferind vinului un aer jucaus, in timp ce tusa de Riesling de Rin contribuie la complexitatea licorii prin intermediul notelor minerale si a tonurilor de citrice insinuante. Rezultatul este un vin alb subtil, racoros insa plin de aroma, ideal pentru a fi servit, racit la 10-12 grade Celsius, in vara ce se anunta, deja, caniculara. Respectand tendinta vinurilor noi, noul Blanc de la Byzantium are 14% alcool si este vivace, debordand de personalitate.

Este însoțitorul perfect pentru salate, legume la grătar, preparate din carne de pui sau preparate din bucătăria asiatică.

Byzantium Rosso di Valachia

Cu o robă rubinie și reflexe purpurii, Byzantium Rosso di Valachia este un cupaj reusit din trei soiuri rosii: unul autohton – Feteasca Neagra (60%) si doua “internationale” – clasicizatul Cabernet Sauvignon (20%) si din ce in ce mai popularul Shiraz (20%), un soi pe care vinificatorii de la Halewood se bazeaza si in cazul altui vin din gama. Un vin sec, cu 13,5% alcool, Rosso di Valachia propune un capital de imagine si note de degustare complexe, cu influente majore provenind de la toate cele trei soiuri. Astfel, Feteasca Neagra vine cu a sa culoare specifica, dar si cu corpolenta-i renumita, care ajuta vinul sa se structureze frumos. Daca vorbim despre Cabernet Sauvignon, evident ca ne gandim la notele bogate, caracteristice soiului. Iar Shiraz-ul confera o complexitate remarcabila. In final, din intrepatrunderea tuturor acestor influente, rezulta un concert de arome si gusturi: intensitatea fructelor rosii de padure si a prunelor coapte, dublata insinuant de note picante de ardei iute si piper verde. Vinul are o corpolenta nelipsita de catifelare, iar taninii sunt fermi si bine structurati.

Ideal de servit la “temperatura camerei”, dar nu la mai mult de 16-18 grade Celsius, Rosso di Valachia acopera o arie larga de corespondente culinare, incepand cu fripturile copioase de porc si vita, dar ajungand la rafinamentul vanatului bine marinat. Un mic eseu gastronomic ar putea, de pilda, presupune partenerierea vinului rosu cu o rata salbatica la cuptor…

Ambele vinuri pot fi achiziţionate în toată rețeaua de retail, online accesând www.winery-outlet.com, dar și din magazinele Halewood – The Winery Outlet (București – un  nou magazin se va deschide in curand in zona 1 Mai, Ploiești, DN1 Breza-Nistorești, Sinaia, Azuga, Brașov, Sibiu, Târgoviște, Urlaţi și Câmpulung).

 

Citeste si:

Tags: , , , , ,

1 Response for “HALEWOOD: Byzantium – Blanc de Transylvanie & Rosso di Valachia”

Leave a Reply