|

RETETE cu vinuri din gama BYZANTIUM / Recomandari BUCATARESCU

Byzantium, noua gama de vinuri de la Halewood, propune intalnirea cu un nou cupaj alb Blanc de Transylvanie, unul rosu -Rosso di Valachia si unShiraz vinificat in alb - Rose Euxine. Toate trei se potrivesc de minun cu preparatele gastronomice de clasa.

Astfel, Blanc de Transylvanie este recomandat de Bucatarescu in compania unor bibani prajiti la gratar.

Pentru 4 persoane: 4 pesti (bibani) de 6-800 g. fiecare, 400 g. ceapa galbena, 400 g. ceapa rosie, 3 catei de usturoi, 3 linguri de stafide albe mari, 50 g. seminte de pin, 20 cl. vin alb sec, 2 linguri otet din vin, ½ lingurita de seminte de fenicul, 5 linguri de ulei de masline, 1 lingurita de zahar, sare, piper.

Mod de preparare: 1) Se pun stafidele intr-un bol cu apa calduta; 2) Se curata cepele si se taie solzisori. Se pun intr-o cratita impreuna cu zaharul, vinul si 2 linguri de ulei de masline. Se completeaza cu vin ca ceapa sa fie acoperita. Se sareaza si se pipereaza. Se acopera si se lasa sa fiarba la foc mic 45 de minute, pana ce ceapa este tandra si nu mai este lichid in cratita; 3) 5 minute inainte de sfarsitul fierberii se adauga stafidele scurse. Se pune apoi totul intr-un vas de Jena; 4) Se prajesc semintele de pin intr-o tigaie anti-adeziva, fara grasime; 5) Se incalzeste cuptorul la 210° C.(term.7); 5)Se spala pestele. Se pun semintele de fenicul in interior. Se ung cu uleiul ramas. Se pun deasupra cepei, se sareaza si se pipereaza. Se da la cuptor pentru 20 de minute. In ultimul moment se presara cu semintele prajite de pin si se aduc la masa pestii astfel dichisiti.

In cazul cupajului Rosso di Valachia, sugerez frigarui de vita marinate:

Ingredientele marinadei:

200 ml ulei de masline

50 ml ulei de nuci

100 ml ulei de rapita

1 ardei iute rosu (chili)

suc proaspat presat de la o lamaie

1 lingurita boabe de piper

cateva boabe de ienupar

1 lingurita boia dulce

1 lingurita boia iute

1 lingurita coriandru macinat

1 lingurita maghiran uscat

1 lingurita rozmarin uscat

1 lingurita de sare

Preparare:

  1. se amesteca toate uleiurile si sa adauga celelalte ingrediente
  2. se lasa marinada sa stea intr-un borcan cu capac timp de o saptamana
  3. inainte de a pune la gratar frigaruile de vita, lasati in marinada pentru cateva ore bucatile de vita (cca. 3 cm grosime)

Iar pentru racorosul Rose Euxine recomand somon la gratar cu legume al dente:

Ai nevoie de 4 porţii de somon de 200 g fiecare, 1 dovlecel feliat subţire, 10 g mărar, 300 g orez alb semipreparat, 200 g sparanghel verde, 150 g fasole verde (congelată), 150 g mazăre (congelată), sare, piper măcinat proaspăt, ulei de măsline cu aromă de lămâie, de grătar şi de aparatul de gătit cu aburi Philips HD9160.

Încinge grătarul de masă la setarea 4, unge bucăţile de somon cu puţin ulei şi adaugă condimente, după gust, lasă-le pe grătar pentru 5-6 minute, pe fiecare parte. În ultimele 3 minute, asează feliile de dovlecel pe grătar, pe fiecare parte.

În acelaşi timp, pune vasul de abur 1 pe suportul cu tava de scurgere al aparatului de gătit cu abur. Pune sita de orez, adaugă orezul şi 450 ml de apă caldă şi sare. Acoperă cu capacul. Setează cronometrul pentru 20 de minute. Pune în vasul de abur 2 bucăţelele de sparanghel, fasolea verde şi mazărea. După 10 minute de preparare la abur, asează vasul de abur 2 deasupra vasului de abur 1 şi lasa-le încă 10 minute. Pune câteva fire de mărar în dispozitivul pentru intensificarea aromelor şi setează aparatul pentru înca 15 minute, pentru a termina prepararea.

La sfârşit, pune orezul pe un platou, peste el pune legumele preparate „al dente” (fierte astfel încât să rămână puţin tari) şi feliile de somon, asezonate cu piper proaspăt măcinat. Adaugă câteva picături de ulei de măsline cu aromă de lămâie şi garniseşte cu câteva fire de mărar.  

…Gama Byzantium poate fi achiziționată exclusiv din HoReCa, online accesând www.winery-outlet.com, dar și din magazinele Halewood – The Winery Outlet (București – in curand, un nou magazin in zona 1 Mai, Ploiești, DN1 Breaza-Nistorești, Sinaia, Azuga, Brașov, Sibiu, Târgoviște și Urlați).

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply