|

CONCURS Branzeturi si lactate din Slovacia: Castiga 3 PREMII KOLIBA

gallery]Aflată chiar în inima Europei, Slovacia a intrat de-a lungul istoriei în contact cu diverse culturi, fiind influențată mai cu seamă de statele vecine: Republica Cehă, Ungaria, Austria și Ucraina. Cu toate acestea, Slovacia se remarcă prin castelele medievale foarte bine conservate, peisajele minunate, păstrarea tradițiilor şi o gastronomie surprinzătoare. În Bratislava, pot fi admirate castelele Bratislava și Devin, unde se simte încă fiorul secolelor trecute. Tot aici trebuie ”vizitate” și restaurantele tradiționale pentru a servi bryndzove halusky, adică găluștele din cartofi și brânză sărată de oaie, cu jumări deasupra, deliciosul preparat specific al comunității slovace.
Asemănătoare bucătăriei cehești, cea slovacă se diferențiază prin faptul că folosește mai multe mirodenii, trăsătură ce o apropie mai mult de bucătăria ungară, al cărei gulaș a fost repede asimilat. Alături de tradiţionala supă de pui sau de roşii, mesele din Slovacia găzduiesc supa de usturoi. Slovacii au tot felul de supe, localnicii din nord având un fel preferat, identic cu borşul moldovenesc. Cârnaţii sunt la loc de cinste în bucătăria slovacă, la fel ca şi toba. Alte feluri de mâncare, apreciate atât de localnici cât şi de străini sunt zemiakove placky – clătite din cartofi prăjite în ulei, kapustnica - un fel de ciorbă de varză, laskonky – gogoşi cu alune şi cremă, trotle – biscuiţi sub formă de rondele serviţi cu cremă de ciocolată la mijloc, treska – salata de cod cu maioneză, ceapă şi morcov.
Însă ingredientul de bază în Slovacia este laptele. Și pe bună dreptate, căci Slovacia este renumită pentru produsele lactate de foarte bună calitate și foarte gustoase – diverse tipuri de brânză de oaie, capră sau vacă, afumate sau neafumate, cașcaval sau unt tradițional. În România, pot fi găsite în hipermarketuri produse lactate slovace de la fabrica de lapte Koliba, din Hrinova. Fabrica datează din 1993, când zilnic se prelucrau trei mii de litri de lapte, din care în mare parte se produceau manual unt, lapte, brânză dulce și cașcaval afumat. În prezent, Koliba este producător modern de lactate, cu o gamă diversificată de sortimente din lapte, din regiunile muntoase ale Slovaciei. Cele mai căutate produse sunt Pohoda (brânză topită), Hrinovska tehla (Koliba Calup), cașcaval semitare maturat afumat și neafumat, untul tradițional și crema de unt cu conținut parțial de grăsime vegetală Maslova chut (Gustul untului Koliba). Cu ele se pot prepara autenticele găluște slovace, dar și alte specialităţi culinare tradiţionale: piroştile cu brânză, găluştele de mălai prăjite în ulei, cu brânză şi slănină, checuri gătite la aburi umplute cu gem.

Acum, puteti avea o sansa de a castiga unul dintre cele 3 PREMII KOLIBA constand fiecare in urmatoarele produse: 1 bucata cascaval clasic Koliba portionat de 200 gr, 1 bucata cascaval afumat Koliba portionat de 200 gr, 1 cutie Pohoda – branza topita de 140 gr (8 triunghiuri) si 1 pachet Gustul Untului Koliba (65%) de 200 gr.

Caşcaval clasic porţionat 45 %
Produs semitare, maturat, gras, obţinut din lapte pasteurizat, conţine 45 % grăsime în substanță uscată. Este disponibil în patru ambalaje diferite. Are un gust fin de brânză şi lapte, o aromă delicată şi este foarte puţin sărat. Este potrivit pentru utilizarea în preparate reci și calde, creează o armonie cu alte arome. Ideal pentru prăjit.
Caşcaval afumat porţionat 45 %
Produs semitare, maturat şi afumat, gras, obţinut din lapte pasteurizat, conţine 45 % grăsime în substanță uscată. Este disponibil în cinci ambalaje diferite. Gustul lui excelent este dat de afumarea tradiţională şi de laptele de calitate din regiunile muntoase ale Slovaciei. În timp, obține o aromă puternică de brânzeturi maturate şi o consistenţă moale și untoasă.
Pohoda – brânză topită
Produs disponibil în câteva forme. Este o brânză topită grasă, ușor tartinabilă, ambalată în tub, iar pentru un consum confortabil sub formă de triunghi şi felii. Produs uşor şi rapid de consumat, ideal pentru gospodăriile cu copii sau pentru o gustare la școală.
Gustul untului Koliba 65 %
Amestec tartinabil, obţinut din smântână și grăsimi vegetale. Este tratat prin pasteurizare şi are o culoare naturală, gălbuie. Gustul său este asemănător cu cel al untului, de smântână dulce-acrişoară.

…Ce trebuie sa faceti? Recititi cu atentie acest articol de prezentare, dati LIKE si consultati pagina de Facebook dedicata, apoi raspundeti la office@bucatarescu.ro.

-Cum va ganditi sa serviti la masa una sau mai multe dintre branzeturile si lactatele Koliba?

Sunt admise raspunsuri multiple. Nu este obligatoriu sa indicati retete complete. Este recomandat sa folositi ideile voastre originale.
Perioada concursului: 4-13 decembrie 2013. Bafta, tuturor!

Concurs sprijinit de Konkurs.ro.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , ,

234 Responses for “CONCURS Branzeturi si lactate din Slovacia: Castiga 3 PREMII KOLIBA”

  1. Bucatarescu says:

    201.MARIUS PERTA: Cascaval cu castraveciori murati – nu cer mai mult!

  2. Bucatarescu says:

    202.MARIANA FAUR: Cu untul si cu branza topita mi-as face sandwich-uri ,dimineata: cu salam,ou fiert,ceapa taiata pestisor si castraveciori acri,taiati rondele si deasupra as rade cascaval afumat sau clasic
    Untul l-as mai putea folosi ca si tartine cu un gem +un ceai Rooibos
    Cascavalul l-as putea folosi in compozitia unui preparat care il ador si care se cheama:Salata Bulgareasca :salata verde,ou,ridichi(cand este sezon),ardei,un morcov ras pentru culoare,castravete,ceapa si evident multe bucati de cascaval taiate cubulete
    Cascavalul l-as putea folosi la o alta mancare usoara :mamaliga cu cascaval si oua ochiuri (foarte usor de preparat)
    Cascaval pane,pulpe dezosate umplute cu cascaval si ar mai fi o multime de alte meniuri

  3. Bucatarescu says:

    203.DOINA VLAD: Paste la cuptor cu sos de rosii si cascaval ras

  4. Bucatarescu says:

    204.EUGENIA BONTAS: Branzeturile Koliba imi ofera o mare varietate de posibilitati de a le combina pentru sandvisuri delicioase. Sa zicem paine neagra, branza topita frecata cu boia dulce, salam spaniel si ardei kapia.

  5. Bucatarescu says:

    205.EMY RUNCEANU: M-am gandit sa servesc produsele impreuna cu familia si cei dragi mie la masa de Craciun, as vrea sa ii impresionez pe toti cu produsele ce le voi oferi( dar din dar se face rai )

  6. Bucatarescu says:

    206.GEO RUNCEANU: Impreuna cu familia si cei dragi mie la masa de Craciun!

  7. Bucatarescu says:

    207-208.RODIAN GALERIU: Budinci de legume la cuptor cu cascaval ras deasupra. …Dar cum ar fi sa rad cascaval peste mititeii fierbinti, aburind?

  8. Bucatarescu says:

    AZI si MAINE – ultimele zile de concurs! Va asteptam cu ideile voastre creative!

  9. Bucatarescu says:

    209.MIRELA ELA: aceste branzeturi merge f. bine cu diferite paste , la aparitive .

  10. Bucatarescu says:

    210.LAURENTIU CRAESCU: Cartofi prajiti cu ochiuri si o crusta groasa de cascaval.

  11. Bucatarescu says:

    211.ANDREEA ISBINDA: In primul rand, cascavalul afumat si clasic le-as servi pe un platou alaturi de boabe de strugure, nuci si caise deshidratate, eventual prinse cu scobitori in diferite aranjamente. Untul Koliba merge perfect pe tartine mici cu paine prajita si icre negre, iar branza topita in general pentru senvisuri calde cu rosii si busuioc.

  12. Bucatarescu says:

    212.EVA POCSAI: As unge feliutele de paine cu untul Koliba, deasupra felii de cascaval afumat, incalzindu-le s-ar obtine obține o aromă puternică de brânzeturi maturate şi o consistenţă moale și untoasă.

  13. Bucatarescu says:

    213.LIANA TOMESCU: Daca am unt, pot sa fac orice fel de sandvis, dar prima optiune ar fi cascavalul Koliba.

  14. Bucatarescu says:

    214.ALINA TANASIE: As face niste amestec de legume la care adaug cascaval clasic ras desupra, iar untul il folosesc sa ung niste felii de paine prajita pe care as pune niste gem de visine facut in casa, asa ca sa asortez bunatatile din alta tara cu bunatatile noastre.

  15. Bucatarescu says:

    215.SOFIA RALUCA ENE: Pentru cina as prepara spaghete cu sunca, smantana si cascaval clasic Koliba la care as alatura un vin rosu.
    Ca si desert as servi ciocolata de casa pe care as prepara-o folosind cacao si Gustul Untului Koliba (65%).

  16. Bucatarescu says:

    216.ANDREEA ANDREEA: Mamaliga cu unt koliba, cu ou si cu cascaval Koliba.

  17. Bucatarescu says:

    217.VERONICA GROSU: Pizza cu cascaval.

  18. Bucatarescu says:

    218.VIORICA PICINCU HOBJILA: as face pizza cu cascaval din ambundenta, caci e delicios si un aperitiv cu mai multe sortimente de branza, alaturi de masline si mici tartine diverse

  19. Bucatarescu says:

    219.MIHAELA VISA: Paste la cuptor cu sos de rosii si cascaval Koliba ras

  20. Bucatarescu says:

    220.SILVIA GENESCU: Cartofi la cuptor cu cascaval

  21. Bucatarescu says:

    Mai asteptam raspunsuri pana la ora 24.00!

  22. Bucatarescu says:

    221.ANCA BARBULESCU: Mi-ar placea o simfonie de legume (usor prefierte) la cuptor – cartofi violet, broccoli, conopida, morcovi mici (carote) si, din loc in loc, cate un catel de usturoi. Impart un pachet de unt Koliba in 5 si pun bucatile inspre colturi si in centru. Las la cuptor, cam 20 minute la 180 grade, apo rad deasupra cascaval Koliba si mai las 5 minute. Cand a inceput sa se rumeneasca, scot tava din cuptor si o las sa se raceasca, apoi servesc cu crutoane de paine si cateva jumari proaspete, calde. Sotul meu nu rezista niciodata tentatiei!!!

  23. Bucatarescu says:

    222.ADELINA CERNESCU: As incerca o budinca de paste cu cascaval si oua batute.

  24. Bucatarescu says:

    223.VERONICA GROSU: legume cu unt Koliba

  25. Bucatarescu says:

    224.PETRU CRISTINEL PAVILESCU: Cartofi cu cascaval ras

  26. Bucatarescu says:

    225.ANDREEA MONICA COVALIU: La fursecuri, dar si la cartofi

  27. Bucatarescu says:

    226.MARIUS DIMACHE: Intotdeauna, cascavalul face minuni la cuptor in combinatie cu cartofi, alte legume, paste si, uneori, carne – “cordon bleu”, de pilda.

  28. Bucatarescu says:

    227.IONUT IONUT: Eu as face paste cu branza Koliba si cu o sticla de sampanie si as da o petrecere incat sa se stie in tot satul!:)

  29. Bucatarescu says:

    Postam ultimele raspunsuri venite ieri pana la miezul noptii, apoi oprim concursul!

  30. Bucatarescu says:

    228.CAMELIA-BIANCA REDNIC:
    Fara prea multe atitudini simandicoase, platouri cu nuci si struguri. Iar asta pentru ca branzeturile Koliba se consuma intr-o dispozitie relaxata si fara aplicarea a prea multor paragrapfe din codul bunelor maniere culinare.

    Cu siguranta cea mai buna alegere este seara, vizionand un film bun, cu o sticla de vin rosu sec si alaturi de noi branza aranjata frumos pe o farfurie. Sotul meu ar opta s-o asocieze cu paine proaspata campagne; eu as alege coaja acesteia, crocanta si plina de gust.
    Minunat! Cum sa nu-ti placa?!?

  31. Bucatarescu says:

    229.RALUCA NEAGU: As servi cascaval la aperitivele mesei de Craciun.

  32. Bucatarescu says:

    230.IOANA VOICU: Imi place mult branza topita si as incerca Pohoda pe o felie de paine prajita frecata un pic cu usturoi.

  33. Bucatarescu says:

    Stop! CONCURSUL s-a incheiat! Facem verificarile si foarte curand anuntam CASTIGATORII celor 3 PREMII!

  34. Bucatarescu says:

    Cele 3 PREMII KOLIBA, constand fiecare in urmatoarele produse: 1 bucata cascaval clasic Koliba de 200 gr, 1 bucata cascaval afumat Koliba de 200 gr, 1 cutie Pohoda – branza topita de 140 gr (8 triunghiuri) si 1 pachet Gustul Untului Koliba (65%) de 200 gr., au fost castigate de:

    -ALINA BACIU, 4 dec.
    -ANCA DOBREA, 5 dec.
    -ANCA BARBULESCU, 13 dec

    Felicitari tuturor participantilor!

Leave a Reply