|

CONCURS Branzeturi si lactate din Slovacia: Castiga 3 PREMII KOLIBA

gallery]Aflată chiar în inima Europei, Slovacia a intrat de-a lungul istoriei în contact cu diverse culturi, fiind influențată mai cu seamă de statele vecine: Republica Cehă, Ungaria, Austria și Ucraina. Cu toate acestea, Slovacia se remarcă prin castelele medievale foarte bine conservate, peisajele minunate, păstrarea tradițiilor şi o gastronomie surprinzătoare. În Bratislava, pot fi admirate castelele Bratislava și Devin, unde se simte încă fiorul secolelor trecute. Tot aici trebuie ”vizitate” și restaurantele tradiționale pentru a servi bryndzove halusky, adică găluștele din cartofi și brânză sărată de oaie, cu jumări deasupra, deliciosul preparat specific al comunității slovace.
Asemănătoare bucătăriei cehești, cea slovacă se diferențiază prin faptul că folosește mai multe mirodenii, trăsătură ce o apropie mai mult de bucătăria ungară, al cărei gulaș a fost repede asimilat. Alături de tradiţionala supă de pui sau de roşii, mesele din Slovacia găzduiesc supa de usturoi. Slovacii au tot felul de supe, localnicii din nord având un fel preferat, identic cu borşul moldovenesc. Cârnaţii sunt la loc de cinste în bucătăria slovacă, la fel ca şi toba. Alte feluri de mâncare, apreciate atât de localnici cât şi de străini sunt zemiakove placky – clătite din cartofi prăjite în ulei, kapustnica - un fel de ciorbă de varză, laskonky – gogoşi cu alune şi cremă, trotle – biscuiţi sub formă de rondele serviţi cu cremă de ciocolată la mijloc, treska – salata de cod cu maioneză, ceapă şi morcov.
Însă ingredientul de bază în Slovacia este laptele. Și pe bună dreptate, căci Slovacia este renumită pentru produsele lactate de foarte bună calitate și foarte gustoase – diverse tipuri de brânză de oaie, capră sau vacă, afumate sau neafumate, cașcaval sau unt tradițional. În România, pot fi găsite în hipermarketuri produse lactate slovace de la fabrica de lapte Koliba, din Hrinova. Fabrica datează din 1993, când zilnic se prelucrau trei mii de litri de lapte, din care în mare parte se produceau manual unt, lapte, brânză dulce și cașcaval afumat. În prezent, Koliba este producător modern de lactate, cu o gamă diversificată de sortimente din lapte, din regiunile muntoase ale Slovaciei. Cele mai căutate produse sunt Pohoda (brânză topită), Hrinovska tehla (Koliba Calup), cașcaval semitare maturat afumat și neafumat, untul tradițional și crema de unt cu conținut parțial de grăsime vegetală Maslova chut (Gustul untului Koliba). Cu ele se pot prepara autenticele găluște slovace, dar și alte specialităţi culinare tradiţionale: piroştile cu brânză, găluştele de mălai prăjite în ulei, cu brânză şi slănină, checuri gătite la aburi umplute cu gem.

Acum, puteti avea o sansa de a castiga unul dintre cele 3 PREMII KOLIBA constand fiecare in urmatoarele produse: 1 bucata cascaval clasic Koliba portionat de 200 gr, 1 bucata cascaval afumat Koliba portionat de 200 gr, 1 cutie Pohoda – branza topita de 140 gr (8 triunghiuri) si 1 pachet Gustul Untului Koliba (65%) de 200 gr.

Caşcaval clasic porţionat 45 %
Produs semitare, maturat, gras, obţinut din lapte pasteurizat, conţine 45 % grăsime în substanță uscată. Este disponibil în patru ambalaje diferite. Are un gust fin de brânză şi lapte, o aromă delicată şi este foarte puţin sărat. Este potrivit pentru utilizarea în preparate reci și calde, creează o armonie cu alte arome. Ideal pentru prăjit.
Caşcaval afumat porţionat 45 %
Produs semitare, maturat şi afumat, gras, obţinut din lapte pasteurizat, conţine 45 % grăsime în substanță uscată. Este disponibil în cinci ambalaje diferite. Gustul lui excelent este dat de afumarea tradiţională şi de laptele de calitate din regiunile muntoase ale Slovaciei. În timp, obține o aromă puternică de brânzeturi maturate şi o consistenţă moale și untoasă.
Pohoda – brânză topită
Produs disponibil în câteva forme. Este o brânză topită grasă, ușor tartinabilă, ambalată în tub, iar pentru un consum confortabil sub formă de triunghi şi felii. Produs uşor şi rapid de consumat, ideal pentru gospodăriile cu copii sau pentru o gustare la școală.
Gustul untului Koliba 65 %
Amestec tartinabil, obţinut din smântână și grăsimi vegetale. Este tratat prin pasteurizare şi are o culoare naturală, gălbuie. Gustul său este asemănător cu cel al untului, de smântână dulce-acrişoară.

…Ce trebuie sa faceti? Recititi cu atentie acest articol de prezentare, dati LIKE si consultati pagina de Facebook dedicata, apoi raspundeti la office@bucatarescu.ro.

-Cum va ganditi sa serviti la masa una sau mai multe dintre branzeturile si lactatele Koliba?

Sunt admise raspunsuri multiple. Nu este obligatoriu sa indicati retete complete. Este recomandat sa folositi ideile voastre originale.
Perioada concursului: 4-13 decembrie 2013. Bafta, tuturor!

Concurs sprijinit de Konkurs.ro.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , ,

234 Responses for “CONCURS Branzeturi si lactate din Slovacia: Castiga 3 PREMII KOLIBA”

  1. Bucatarescu says:

    151.DIANA KELEMEN: Rigattoni cu radicchio si creveti, peste care rad din abundenta cascaval afumat Koliba

  2. Bucatarescu says:

    152.MARIUS JURAVLE: Fructe de mare cu sos de unt frantuzesc

  3. Bucatarescu says:

    153.CRISTINA POPESCU: Laptele Koliba l-as servi cu cacao si fursecuri cu ciocolata sau as face crema de zahar ars sau prajirura desteapta.
    Untul Koliba il folosim in fiecare dimineata tartinabil. L-as folosi si intr-o crema de branza, alaturi de cepaa taiata marunt.
    cascavalul Koliba l-as folosi la spaghete sau pizza si omleta.
    Branza topita as folosi-o la rulourile cu sunca: sunca se feliaza subtire, se unge cu branza topita si se ruleaza. Copiii mei le adora si sunt foarte apreciate si la mesele festive!

  4. Bucatarescu says:

    154.CARMEN VOICAN: Ciuperci umplute cu cascaval, sandvisuri cu branza topita si unt pentru revazut “Ultimul tango la Paris”…

  5. Bucatarescu says:

    155.CORNEL ILIESCU: Legume in unt la cuptor (broccoli, zucchini, cartofi, ceapa, ardei, conopida etc.)

  6. Bucatarescu says:

    156.LAURA MARINESCU: Branza topita frecata cu boia dulce si cu ea umpli cornulete din aluat de casa.

  7. Bucatarescu says:

    157.RADU IOANID: Piept de pui umplut cu cascaval, uns la exterior cu unt si bagat la cuptor in punga de hartie. Iese o nebunie!

  8. Bucatarescu says:

    158.MIHAELA HOREL: branzeturile Koliba le-as servi ca aperitiv la pranz sau la micul dejun alaturi de omleta sau sandwich-uri.la cina cu o mamaliguta cu branza Koliba sau as prepara niste spaghete cu cascavalul Koliba.

  9. Bucatarescu says:

    159.DIANA CUPCEA: Imi plac pateurile umplute cu o combinatie de branza cu cascaval.

  10. Bucatarescu says:

    160.SANDU GAVRILESCU: Paste la cuptor cu “acoperis” de cascaval, ma ling deja pe degete!

  11. Bucatarescu says:

    161.NICOLETA UNGUREANU: Cascavalul clasic proportionat-eu as folosi acest produs la prepararea unei portii de pizza frantuzesti, unde as pune din plin cascaval, peste care as aseza felii de rosii alaturi de mirodenii precum cimbru proaspat sau ierburi de Provence uscate.O reteta deloc grea, insa absolut savuroasa.

  12. Bucatarescu says:

    162.ELENA POPESCU: As face o lasagna , si as servi branzeturile alaturi de niste vinuri si fructe care sa le puna in valoare !

  13. Bucatarescu says:

    163.MARIA P: Un aperitiv perfect pentru noaptea de Revelion !

  14. Bucatarescu says:

    164.MIHAELA APOSTOIU: Branzeturile si lactatele Koliba le servesc alaturi de fructe nuci, struguri, pere, fructe de padure si bineinteles alaturi de vinul potrivit pentru branzeturi.

  15. Bucatarescu says:

    165.PETRUTA STOICA: Rulada cu cascaval, ciuperci si verdeturi.

  16. Bucatarescu says:

    166.ALINA POPA: O lassagna delicioasa de casa cu cascaval clasic Koliba, cu sos Bechamel preparat cu untul Gustul Untului Koliba!!!

  17. Bucatarescu says:

    167.SILVIA TOLESCU: Branza tiopita as bate-o cu smantana pentru a obtine o spuma fina cu care sa umplu cornet aperitiv.

  18. Bucatarescu says:

    168.FATIMA MUSAT: Cartofi la cuptor cu cascaval topit pe ei.

  19. Bucatarescu says:

    169.NICOLETA FILIMON: Sandvisuri-curcubeu cu cascaval, rosie, sunca si ardei gras verde.

  20. Bucatarescu says:

    170.LAVINIA VASILACHE: Rulouri de cascaval cu vinete si rondele de masline negre.

  21. Bucatarescu says:

    171.RAZVAN GRADINARU: Tartine cu branza topita, ardei si boia.

  22. Bucatarescu says:

    172.IONELA GEORGIANA COSTACHE: Ma gandesc ca din cascaval as face un bradut alternand felii de cascaval si felii de castravete iar cu untul as face o crema de unt cu verdeturi pe care as servi-o pe niste felii de paine prajita de secara cu putin somon afumat.

  23. Bucatarescu says:

    173.CRISTINA ADOMNOAEI: Branzeturile si lactatele Koliba le-as folosi in salate dar si la sandwich-uri.

  24. Bucatarescu says:

    174.ANGELA CORNESCU: Cele mai bune sandvisuri sunt cu cascaval si cu sunca slaba de curcan.

  25. Bucatarescu says:

    175.CATALIN JAPITA: As manca cascaval chiar si la sarmale! Imi place de mor…

  26. Bucatarescu says:

    176.IOANA VOISAN: Avand in vedere ca sunt ovolactovegetariana de mai bine de 10 ani, sunt o mara fana a branzeturilor. Ador cascavalul -mai ales pane, şvaiţerul, branza cu mucegai (alb, albastru, etc).
    Astfel, branza mi-e nelipsita de la aproape orice masa sub forma de platou rece cu masline negre, ardei gras, rosii de gradina sau multa salata verde, pateu vegetal, si altele.

  27. Bucatarescu says:

    177.MIOARA COSTEA: Cascavalul merge cu cartofii la cuptor

  28. Bucatarescu says:

    178.SULFINA ZETU: O budinca de paste covarsita de cascaval ras

  29. Bucatarescu says:

    179.LACRAMIOARA PETRE: Sandvis cu paine neagra, unt, sare, pasta de jumari – ceva nemaipomenit

  30. Bucatarescu says:

    180.CIPRIAN VASILACHE: Cascaval afumat Koliba + pastrav afumat + paine taraneasca = gustarea perfecta iarna (insotita de un paharel cu un lichid cristalin, curat ca apa de izvor:::)))

  31. Bucatarescu says:

    181.LOREDANA CIMPOIERU: Nuci prajite cu cascaval

  32. Bucatarescu says:

    182.PAUL CLAUDIU DAVID: Mmm…din cascavalul clasic ma gandesc sa fac ,,buzunarase de carne” umplute cu cascaval si ciuperci si sa servesc cu familia de Craciun, acest deliciu culinar!Sa aveti o zi buna!

  33. Bucatarescu says:

    183.LUMINITA MARCU: Branza topita Pohoda cu zacusca zic eu c-ar merge bine

  34. Bucatarescu says:

    184.CORNELIA MARINESCU: Cascavalul pane din acest sortiment este foarte gustos,iar branza topita si untul le amestec dupa ce au fiert niste paste spaghetti si devin un regal comestibil la niste zile festive.

  35. Bucatarescu says:

    185.DELIA MATEESCU: Lasagna cu vinete, carne toccata si cascaval

  36. Bucatarescu says:

    186.MIHAELA POPESCU: Budinca de macaroane sau, mai bine, spaghete, la cuptor, cu oua battue si mult cascaval.

  37. Bucatarescu says:

    187.LAURA MIHAIL:Felii de paine prajita cu strat de branza topita si felie de salam de Sibiu.

  38. Bucatarescu says:

    188.LILIANA IVANESCU: As incerca niste chiftelute de dovleac ras si bine scurs, amestecat cu ou si cu cascaval ras, apoi prajite in baie de ulei. Yummy!

  39. Bucatarescu says:

    189.DOINA STANCIU: Sandvisul de azi: paine de secara, cascaval, sunca de Plaiul Talii. Daca aveam, puneam si o rosie uscata la soare si scursa bine de ulei.

  40. Bucatarescu says:

    190.LIVIU SANDOIU: Bucurii simple – tartine cu unt si cascaval. Va asigur ca, la 12 noaptea, cand te intorci de la vreun chef, sunt curat pansament…

  41. Bucatarescu says:

    191. MIHAI UICA: Am învăţat, surprinzător, să fac Halusky acum trei săptămâni de la slovacii trăitori în Pusta Banatului , la Nădlac. Maria cea mică şi Maria cea mare mi-au predat lecţia găluştelor fierte în abur şi am mâncat până la saţietate gogoloaiele pufoase înecate cu brânză de pustă, lapte gras închegat cu rânză de miel şi ţinut în saramură densă.
    Dar aş încerca să mănânc găluştele presărate cu caşcaval afumat Koliba şi jumări fierbinţi.
    Deja am senzaţia gustativă a unei alcătuiri fără grad de comparaţie.

  42. Bucatarescu says:

    192.ADINA IORDACHE: Imi doresc să servesc la masa una sau mai multe dintre branzeturile si lactatele Koliba alaturi de pomana porcului cu familia si o salata cu de toate.

  43. Bucatarescu says:

    193.ELENA HARABAGIU: Cordon bleu cu cascaval clasic Koliba.

  44. Bucatarescu says:

    194.SORINA VIDRASCU: Galuste cu cascaval, m-a innebunit o postare anterioara::)))

  45. Bucatarescu says:

    195.DIANA DICU: Untul (“Bucuria Untului Koliba”) pe tartine cu tot ce gasesc la repezeala in frigider!

  46. Bucatarescu says:

    196.CLARA IGNAT: Rulada cu cascaval si spanac

  47. Bucatarescu says:

    197.SONIA ANGHEL: O gustare rapida cu cascaval Koliba, masline verzi si paine taraneasca, eventual un pic de slaninuta fiarta in zeama de varza.

  48. Bucatarescu says:

    198.LENUTA FLOREA:Ma dau in vant dupa branza topita, as vrea sa o incerc si pe asta, promite mult din prezentare

  49. Bucatarescu says:

    199.SIMINA ENCIU: Cascavalul pane este favoritul meu

  50. Bucatarescu says:

    200.RELU FALTICEANU: Branzeturile Koliba le-as folosi pentru un platou frumos, cu struguri si nuci, la sfarsitul unei mese festive.

Leave a Reply