|

THEIA, un Chardonnay pentru gastronomie / RETETE: Rulou de salau umplut cu sarmalute de crap, Pui cu gutui

V-am prezentat un vin exceptional de la Halewood -  THEIA Chardonnay. Un vin alb si racoros, ideal pentru vara! Dar si un vin care face deliciul gastronomilor, care il pot parteneria cu multe preparate culinare savuroase. Bucatarescu va propune doua astfel de idei, pe care lea exersat in cadrul emisiunii “Secete de Stil” de pe Prima TV, o productie CoolMedia.

BUCATARESCU a gatit la Baba Dochia, alaturi de Chef Ioan, doua retete romanesti, specifice unui …fusion autohton.

Chef Ioan a propus, mai intai, o reteta inedita cu peste. Un rulou de salau, curatat si fasonat, a imbratisat senzual o uriasa sarma de crap (pregatita aidoma unei sarmale clasice: cu ceapa, orez, sare, piper si marar). Dupa ce a invelit sarmaua de peste, ruloul a fost impachetat in folie de aluminiu data pe interior cu putin unt (pentru fragezirea carnii, dar si pentru ca ea sa nu se lipeasca de folie). Ruloul in folie a fost pus pe gratarul preincalzit si, periodic, sucit pe toate partile. Separat, in tigaie, s-a facut un sos alb de cascaval, unt si lamaie, omogenizat la final cu smantana vegetala (care poate fi inlocuita si cu Hopla Condilieve) si cu putin marar presarat deasupra. Pe platou, ruloul cu sarma inclusa a fost prezentat stropit din belsug cu acest sos alb.

Al doilea fel vine din Oltenia: pui cu gutui. Pieptul de pui a fost tocat cubulete, apoi tras la tigaie in unt, cu ceapa, asezonat cu sare si piper, apoi “stins” cu un pahar de Chardonnay si lasat pana ce alcoolul s-a evaporat, pastrandu-se doar gustul. S-au amestecat bucatelele de pui cu feliute subtiri de gutuie, apoi s-a turnat o cana de sos de rosii si s-a mai lasat tocanita (daca-i putem spune asa , fara sa o jignim!) sa mai scada putin, gusturile amestecandu-se savuros.

Ambele retete – peste si pui- se potrivesc de minune cu vinul alb de la Halewood - THEIA Chardonnay.

FOTO realizate cu Panasonic Lumix DMC-TZ30.

VIDEO aici: http://www.youtube.com/watch?v=n_zOamOKti0&feature=youtu.be

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

1 Response for “THEIA, un Chardonnay pentru gastronomie / RETETE: Rulou de salau umplut cu sarmalute de crap, Pui cu gutui”

  1. mircea ionescu says:

    Felicitari! Samaluta de crap in rulou de salau nu este o reteta traditionala.Reteta este creeatia mea, Ma bucur ca v-a placut. De fapt tot meniul este conceptia mea. Reteta am prezentato prima data acum multi ani in emisiunea lui Tibanu! Filmata in Delta Dunarii.Eu am postato in meniu la retetele bucatrului sef. Unde mai erau si altele cum ar fi “salau amorezat” sau “Vita filozofafala” Fiecare din aceste au o poveste din care mi avenit inspiratia, poveste pe care Ioan nu are de unde sa o stie.Ar fi fost dragut sa i spuna si cine a creeat reteta. Sa nu se incadreze la plagiat , ca e la moda acum. Am glumit cu plagiatul. Ura pentru bucatarie!

Leave a Reply