|

Desert turcesc din… pui / De la Tuncay pentru ANDREEA MARIN

De multe ori, daca ati incercat bucate mai exotice, tot felul de vinat probabil ca ati spus, ca si mine, ca… are gust de pui. Mergind pe aceasta idée m-am gindit sa va prezint o reteta de pui mai putin obisnuita: pudding de pui.

Foarte popular in Turcia, si-a gasit loc nu numai in cartile de bucate dar si in meniurile marilor restaurante. In urmatorul concediu, daca sinteti temerari, va rog sa o incercati. Sau, daca vreti sa faceti o surpriza cuiva acasa, iata reteta:

Puding cu piept de pui (Tavuk Gogsu)

Ingrediente:

1/2 piept de pui

150gr. orez

60 ml apa

1l lapte

240 gr zahar

1 lgt scortisoara

Preparare:

Fierbeti pieptul de pui in apa pina se fragezeste bine. Scurgeti si sfirtecati cu degetele sau cu o furculita puiul astfel incit fibrele sa se separe foarte bine, in bucati foarte mici.

Acoperiti orezul cu apa calda si lasati-l la inmuiat 2 ore. Scurgeti apa si amestecati orezul cu laptele intr-un blender apoi fierbeti pe foc mic pentru 5 minute sau pina e facut, amestecind continuu. Adaugati puiul sfirtecat in fibre cum am explicat mai sus, amestecind de asemeni, pina se omogenizeaza. Turnati apoi zaharul si amestecati pina se dizolva. Dati la o parte de pe foc, turnati in castorane si serviti rece cu scortisoara pisata.

Fireste daca vreti numai sa creati senzatie puteti servi puddingul fara piept de pui, dupa reteta urmatoare:

Pudding fals de pui (Yalanci Tavuk Gogsu)

Ingrediente:

2 1/2 linguri de unt nesarat
1 cana de faina
1 litru lapte
1 1/2 cani de zahar

Preparare:

Topiti untul in lapte pe foc mic. Turnati faina intr-o tava si coaceti-o putin in cuptor pina cind devine galben aurie. Transferati faina intr-o oala. Adaugati zaharul peste faina si amestecati. Puneti vasul pe foc mic si adaugati laptele cite putin amestecind in acest timp cu mixerul pe viteza minima ca sa nu se formeze cocoloase.

Dupa ce ati adaugat tot laptele si amestecul incepe sa fiarba dati vasul la o parte. Continuati sa amestecati cel putin 5 minute pina cind compozitia devine foarte neteda.

Turnati in forme de pudding sau pahare de stical termorezistenta. Presarati cu scortisoara si dati la frigider.

Si daca vreodata ajungeti in Istanbul sau pe coasta Antaliei nu uitati sa incercati inghetata turceasca. Spectacolul oferit de vinzatorii de inghetata – adevarati scamatori – este el insusi demn de aprecieri. Intre multiplele felulri de inghetata, tot felul de fructe, vanilie, fistic exista si… pui. Oricum in materie de inghetata japonezii detin recordul cu inghetata lor cu gust de aripioare de pui, gust pe care americanii l-au adoptat imediat. La urma urmei nu se stie cine a inventat inghetata insa aripioaprele de pui picante sint clar inventie americana.

ADRIANA PARISSI este scriitor si gastronom, corespondentul nostru special in Statele Unite.

Citeste si:

Tags: , , ,

Leave a Reply