|

Supa impotriva racelii …de la ADRIANA PARISSI

Mincarea este un medicament foarte puternic si singurul pe care il luam cu placere de trei ori pe zi, afirma doctorita Daphne Miller din Berkley, California, in cartea sa, care a facut-o celebra, “Efectul Junglei”. Ingrozita din cauza numarului mare de pacienti nemultumiti, cu probleme mari de sanatate, care ii calcau pragul, marea majoritate suferind de obezitate si diabet, d-na Miller s-a hotarit sa studieze cele mai vechi gastronomii din lume si efectul acestora asupra sanatatii. Rezultatul? Cartea “Efectul junglei” in care explica cum alimentele ne influenteaza sanatatea.

De exemplu daca la ea se prezinta o pacienta cu simptome acute de raceala, somnolenta si o stare generala proasta, ea nu ii va recomanda picaturi sau sirop de tuse, pentru ca toate acestea au efecte secundare, ci o supa de ghimbir cu ciuperci! Chiar ea marturiseste ca atunci cind a terminat facultatea era convinsa ca trebuie sa existe o pilula pentru fiecare afectiune si ca daca doctoriile  nu rezolvau problema, atunci interventia chirurgicala sigur ii dadea de capatii.

Dupa ani de practica a inceput sa fie interesata de nutritie si astfel a avut revelatia unor lucruri stiute in medicina traditionala chineza si japoneza de mii de ani, reconfirmate insa de studii stiintifice in laborator: ghimbirul este un descongestionant nazal excelent, iar ciupercile imbunatatesc sistemul imunitar.

O alta reteta miraculoasa din palmaresul ei este curcuma prajita. In 1999, cand firmele farmaceutice Merck si Pfeizer lansau medicamente precum Celebrex si Vioxx, cercetatori britanici au descoperit ca o anumita substanta din curcuma putea foarte simplu sa faca acelasi lucru. Substanta activa este numita curcumin si a fost mentionata pentru prima data in documente sanscrite pentru binefacerile ei asupra incheieturilor si artritei.

In anii ce au urmat, Celebrex si Vioxx au cauzat multe atacuri de cord si ulcere, ultimul fiind scos de pe piata, in timp ce curcuma e utilizata si in prezent in special in bucataria indiana, singurul sau risc fiind ca pateaza hainele. Totusi, specialistii in medicina naturista spun ca e bine sa mancam doua sau trei lingurite de curcuma pe zi pentru a vedea rezultate si, pentru o mai buna absorbtie in sange a substantei active, sa fie mancate cu ceva grasime si piper. De exemplu, cu sote de legume sau cartofi prajiti.

Fireste, retetele acestea nu pot vindeca cazuri grave insa pentru majoritatea afectiunilor usoare sau moderate, care formeaza de fapt majoritatea cazurilor tratate de medicii de familie, ele sunt minunate.

Supa de ciuperci cu ghimbir

Ingrediente(pentru o portie):

1 ¼ cana de ciuperci (de orice fel) taiate feliute

1 cm de radacina de ghimbir curatata (puteti adauga mai mult daca va place)

2 cani de apa

1 lingura de pasta miso (concentrate de supa de la magazinele japoneze)

1 lingura de sake, otet de orez sau Mirin (un vin japonezdin otet care se foloseste la gatit)

1 ceapa verde tocata marunt

Preparare:

Puneti ciupercile si ghimbirul la fiert intr-o oala acoperita. Imediat ca incepe sa fiarba dati focul la mic si fierbeti timp de 30 minute. Dati la o parte si scoateti ghimbirul. Puneti ¼ din supa intr-un vas in care amestecati cu pasta miso si sakeul. Turnati amestecul din castron inapoi in oala. Presarati deasupra ceapa verde si serviti calda.

ADRIANA PARISSI este scriitor, corespondentul nostru special in Statele Unite.

Citeste si:

Tags: , , , , ,

3 Responses for “Supa impotriva racelii …de la ADRIANA PARISSI”

  1. Alice says:

    Mi-ar placea sa am o asemenea carte! Poate apare si la noi, ce zici, domnule Bucatarescu? Am notat reteta supei si, la prima raceala, o pun in aplicare.

  2. Bucatarescu says:

    Bucatarescu chiar pregateste apropiata lansare a unei astfel de carti! Detalii, in curand!

  3. Poame says:

    Perfecta pentru iarna :)

Leave a Reply