|

Midii in stil Knokke /WEEKEND GURMAND (13) cu MATEI PERAHIM

Belgia este, fara contestatie patria midilor. Si a fritelor. Scuzati ! A cartofilor prajiti. Sau mai precis a fritelor belgiene. Caci intre cartofii prajiti de oriunde si fritele belgiene este tot atata diferenta ca intre ficateii la tigaie de la Bucuresti si un foie gras din Languedoc. Se spune despre frite ca sunt plonjate de doua ori in grasime de burta de vaca incinsa la 175 °C. Poate ca-i doar o legenda. Oricum ar fi, este adevarat ca sunt cele mai bune frite din lume. Perfect crocante la exterior, fara strop aparent de grasime pe ele, tandre in interior, fierbinti si gustoase, te fac sa crezi ca fericirea este posibila pe acest pamant. Mai ales cand colaboreaza cu midile. Acestea, cu sos “poulette” sau de mustar, cu smantana sau “provensale”, la cuptor gratinate  sau “spaniole” sunt complementul (de te intrebi cine-i complementul cui ?) perfect al fritelor. Noroc ca in Belgia nu-i vin. Ca altfel… Astfel incepe o alta colaborare, o alta simbioza perfecta, cu vinul frantuzesc sau de aiurea. In functie de sos sau de modul de gatire, vinurile, mai ales cele albe, dar si cele rosii, isi aduc contributia la imbinarea minunata dintre elemente. Asa cum mi s-a intamplat intr-o seara intr-o carciuma oarecare din Knokke-le-Zoute. Bineinteles ca am notat reteta.

Mouclade de Knokke (Belgia)

Pentru 4 persoane: 4 kg. de midii, 4 cepe, 40 g. de unt, 20 g. faina, 1  catel de usturoi, 1 fir de cimbru, 1 foaie de dafin, patrunjel, 15 cl. de vin alb sec, 4 linguri de smantana groasa, 1 doza de sofran, sare, piper.

Mod de preparare: 1) Se spala midile de mai multe ori sub apa rece. 2) Se pun intr-o oala cu vinul alb, usturoiul curatat si maruntit si ierburile aromatice. Se acopera si se lasa midile sa se deschida la foc iute. Se lasa sa se raceasca si se inlatura cate o parte a cochiliei la fiecare midie. 3) Se pun cochilile continand midile intr-o tava de cuptor. Se incalzeste cuptorul la 150 °C (term.5). 4) Se filtreaza sosul din oala si se pune deoparte. 5) Se toaca cepele si se calesc in unt, apoi se pudreaza cu faina, se amesteca si se toarna desupra, putin cate putin din sosul pastrat. Se lasa sa se ingroase la foc mic. Se adauga smantana, sofranul si se pune sarea si piperul dupa gust. Se varsa sosul peste midii si se incalzeste totul la cuptor timp de 10 minute. Se serveste fierbinte cu frite (de doua ori cufundate in uleiul sau grasimea calda). Ideal cu un Muscadet de Sevres et Maine racit la 8 °C., un vin bun de baut inainte de 3 ani, pe urma devine plat fara vigoarea tineretii.

MATEI PERAHIM. Peste 30 de ani de marketing si publicitate. Calator pasionat, critic de gastronomie, gurmand si gourmet, a adunat sute de retete din toata lumea. Pofticios de natura, a ajuns sa gatesasca precum un “chef”. Daca vrei sa-l cunosti mai bine, acceseaza www.bucatarialuimatei.ro.

Citeste si:

Tags: , , , , ,

2 Responses for “Midii in stil Knokke /WEEKEND GURMAND (13) cu MATEI PERAHIM”

  1. omu' says:

    cum naiba nu-i vin in belgia???du-te-n Villers la Ville,,au vie,e drept,mica,dar vin bun

  2. doru34 says:

    Realizeaza cineva ce oala trebuie pentru 4 kg de midii sau ce tava? Cu 1 parte a cochiliei sau fara…

Leave a Reply