|

CONCURS “Bucurii Romanesti” / 3 Premii Cosuri-Cadou de Paste

Dăruieşte bucurii româneşti!Traditional Delights te provoacă la o călătorie inspirată de redescoperirea spiritului românesc, a tradiţiilor şi obiceiurilor populare. Copilăria este un univers de trăiri ancorate în memorie prin miresme, texturi, gusturi şi culori. De fiecare dată când descoperim preparate ce ne aduc aminte de copilărie facem un salt în timp şi ajungem mai aproape de inocenţa şi de valorile tradiţionale care ne definesc, chiar dacă vremurile s-au schimbat.
Puteţi să redescoperiţi în coşurile Traditional Delights gustul unic al unor bunătăţi precum dulceaţa de afine cu ghimbir sau cu lavandă şi vin, prăjitura cu nucă în borcan sau şerbet din trandafiri şi mentă. Aceste delicatese româneşti sunt preparate chiar şi în ziua de azi cu drag după reţetele bunicilor, din ingrediente naturale, fără coloranţi sau potenţiatori de gust. De asemenea, unele dintre cele mai frumoase obiecte de artizanat, născute din mâinile dibace ale meşteşugarilor români, sunt prezente in cosurile-cadou.

…V-am prezentat recent conceptul DARUIESTE BUCURII ROMANESTI – http://www.bucatarescu.ro/2014/03/daruieste-bucurii-romanesti/. Traditional Delights este prima companie care propune un altfel de cadou pentru Sărbători: coşuri cu produse 100% tradiţionale româneşti. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.traditionaldelights.ro sau pagina facebook.com/RomanianTraditionalDelights.

De azi, va provocam la CONCURS! Puteti avea sansa de a castiga unul din cele 3 PREMII oferite de Traditional Delights: COSUL HANGITEI, COSUL NEGUSTORULUI sau COSUL JUPANULUI!

Ce trebuie sa faceti? Recititi articolul de prezentare – http://www.bucatarescu.ro/2014/03/daruieste-bucurii-romanesti/ – si raspundeti la office@bucatarescu.ro:

-Ce va evoca Pastele din punct de vedere al traditiilor culinare romanesti?

Perioada concursului: 31 martie – 13 aprilie 2014. Sunt admise raspunsuri multiple. Asteptam raspunsuri originale si creative!

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

273 Responses for “CONCURS “Bucurii Romanesti” / 3 Premii Cosuri-Cadou de Paste”

  1. Bucatarescu says:

    187.DANA POPA-CRISTEA: Cea mai mare dificultate este, dupa mine, pregatirea mielului, fiindca nu toti membrii familiei iubesc gustul lui particular. Eu il frec cu o combinatie de uleiuri, cu sare, cu ierburi de gust, apoi il las la rece in aceasta zeama 24 ore.

  2. Bucatarescu says:

    188.MONICA TOMA: Cea mai vie amintire o am cu bunica mea, cand incondeia oua de Paste. Era o artista desavarsita. Si tin minte ca, la un moment dat, chiar am pastrat cateva oua, frumos incondeiate, mai multi ani. Mi-era drag sa le privesc si sa ma gandesc la ea :)
    Apoi, mirosul de cozonac, proaspat scos din cuptor, imi da de fiecare data o stare de bucurie copilareasca.

  3. Bucatarescu says:

    189.MACRINA BLEOTU:
    Ouale vopsite,frumoase si cu profunde semnificatii, fac parte din traditia noastra religioasa si culinara de Paste.Ele inseamna bunavestire, purificare si innobilare a vietii.
    Este o adevarata placere si bucurie sa pregatim ouale de Pasti.Ouale conform traditiei se vopsesc rosii .Rosul este culoarea magica, simbolul sangelui, deci al vietii, al focului purificator, al soarelui, al dragostei, al bucuriei de viata, Apoi, sa le vedem cum stralucesc pe masa incarcata de drob de miel,branza, ceapa verde, ridichi, friptura de miel, cozonaci, pasca, Sa incercam emotia ciocnirii lor insotite de cuvintele sfinte “Cristos a inviat” si “Adevarat a inviat” si a impartirii lor, pentru pomenirea celor care nu mai sunt printre noi.Totul udat de un vin de vita nobila!
    In cosul pentru mers la biserica in ziua de Pasti se pun: pasca,cozonac, oua,drob, o bucata de slanina afumata, friptura de miel si alte preparate, care sunt duse spre a fi sfintite. Apoi se merge cu cosul acasa si servesc cei din familie.

  4. Bucatarescu says:

    190.ADA STOENESCU: Pasca – cu aluat subtire si multa branza dulce de vaci!

  5. Bucatarescu says:

    191.LAVINIA OANCEA: De fiecare dată când descoperim preparate ce ne aduc aminte de copilărie facem un salt în timp şi ajungem mai aproape de inocenţa şi de valorile tradiţionale care ne definesc, chiar dacă vremuril s-au schimbat.

  6. Bucatarescu says:

    192.CLAUDIA ISABELA LUNGU: Imi evoca in primul rand o masa bogata si intens pregatita,din care nu pot lipsi ouale rosii ,pasca,friptura si lumanarea pentru noaptea de Inviere.

  7. Bucatarescu says:

    193.DIANA DRAGU: Din punct de vedere culinar, Pastele imi evoca in primul rand pasca cea primita in noaptea invierii la Biserica, care se ia dimineata dupa spalare si rugaciune pe stomacul gol. Urmatoarele arome ce-mi revin din amintiri sunt a drobului de miel, a oualelor proaspete vopsite in rosu si pasca cu umplutura de branza si ou, toate pregatite cu grija si mult drag de bunica mea de la tara.

  8. Bucatarescu says:

    194.ALEXANDRA VERZES: Saptamana Mare a fost dintotdeauna plina de emotii. Pasca, cozonacul (de trei feluri, ca fetele din poveste – cu nuca, cu branza, cu mac) si prajiturile (Cehoslovaca, tortul de branza, foile cu miere) sunt pregatite cu migala si dragoste. Ouale rosii, colorate natural cu coji de ceapa si sfecla rosie fac casa buna cu friptura de miel si drobul – stropite cu vin din batatura taranului maramuresean. Noaptea Invierii ne gaseste linistiti, curati, luand lumina si sfintind cosurile cu bunatati pascale – franturi de obiceiuri care nu trebuie sa se piarda. In dimineata Pastelui ciocnim ouale, iar castigatorul taie prima bucata de drob – care e mereu insotita de un platou pe care stau intinse cas prospat de oaie, ceapa verde – putin apriga – , ridichi crocante si hrean iute de-ti dau lacrimile! Ciorba acra (uneori deasa cu smanatana cremoasa, pentru cei cu gusturi pretentioase) e un deliciu – potoleste stomacul pana la minunanta friptura de miel – crocanta la exterior si zemoasa la interior – ce desavarseste o masa incropita cu drag si cu gandul la traditie.

  9. Bucatarescu says:

    195.TATIANA STROIE: Din punct de vedere culinar, Pastele imi evoca in primul rand DROBUL, care este nelipsit de pe masa de Paste, taiatul mielului, incondeiatul si inrositul oualelor, pasca si un pahar de vin rosu cu care inchinam cu famila, in fiecare dimineata dupa ce venim de la biserica si luam Sfintele Paste, urandu-ne unii altora Hristos a Inviat!

  10. Bucatarescu says:

    196.ALIN DIACONESCU: Imi amintesc Sarbatorile Pascale la bunicii mei din Teleorman.Acolo era un adevarat festin culinar.Dar cel mai mult imi placea pasca cu branza.

    Ingrediente
    500 g faina
    1 cub drojdie proaspata
    1 praf de sare
    5 linguri zahar
    200 ml lapte
    3 linguri untura sau 50 g unt
    2 galbenusuri
    coaja de lamaie
    Umplutura
    500 g branza de vaci proaspata
    3 oua
    5 linguri cu smantana
    100 g zahar
    pulpa de la 2 portocale
    Uns
    2 oua
    1 zahar vanilat
    Mod de preparare
    Aluat-amestecam faina cu sarea, zaharul, coaja de lamaie, dupa care adaugam drojdia dizolvata in putin lapte caldut, untura, galbenusurile si treptat laptele. Framantam o coca nelipicioasa si acoperim, apoi lasam la dospit 1 ora
    Umplutura-Branza de vaci o amestecam cu zaharul, pulpa de portocala, amestecam smantana cu ouale batute si adaugam peste branza amestecam bine si dam la frigider.
    Intindem coca intr-o foaie subtire si rotunda, asezam in tava tapetata cu hartie de copt si pe pereti laterali. O intepam cu furculita si adaugam 2 linguri de gris, adaugam umplutura de branza si taiem surplusul de aluat daca ne ramane.
    Adaugam ouale batute cu zaharul vanilat deasupra la branza si dam la cuptorul incalzit pana se rumeste frumos (cca 35-40 minute).

  11. Bucatarescu says:

    197.IRINA VASILE: Cozonacul bine crescut, dolofan, frumos mirositor.

  12. Bucatarescu says:

    198.MIOARA DOICARU: E ocazia potrivita pentru a gati un stufat de miel adevarat.

  13. Bucatarescu says:

    199.FLORINA HADNAGYI: Un drob adevarat, cu multa verdeata, invelit in prapur.

  14. Bucatarescu says:

    200.GINA IONESCU: Costitele de miel la cuptor, in tava, cu vin – e o adevarata ata sa le pregatesti.

  15. Bucatarescu says:

    201.DIANA DRAGU: Pe langa Sfintele Pasti primite in noaptea Invierii, cozonac, drob, oua si pasca (gatite – bineinteles – cu lapte, oua si carnita proaspete) toate amintirile mele sunt de fapt legate de un satuc din jud. Cluj, unde, imi amintesc cu nostalgie de anii petrecuti la tara la bunici.
    Ne trezeam la ora 2 noaptea, bagam in buzunare cate un ou rosu si porneam pe jos 4 km pana la biserica din sat unde luam Lumina si primeam trupul si sangele Domnului; ajungeam acasa obositi dar cumva mai impacati, mai relaxati in aceea atmosfera de sarbatoare care, acolo la tara, inca se respecta cu adevarat si unde nu exista nici un “iepuras de ciocolata”…
    In aceeasi dimineata bunicul punea un banut si un ou rosu intr-un lighean cu apa din care ne spalam fata. Frecam intai oul rosu in maini pentru a fi mereu rosii in obraji si sanatosi apoi banutul pentru prosperitate. Urma sa luam cate o ligurita din Sfintele Pasti sau pasca, cum se spune acolo, dupa care ciocneam in familie ouale iar cine avea cel mai “puternic” ou trebuia sa le manance pe toate celelalte. Imi amintesc cum asteptam langa cuptor friptura de miel si, ca o reactie involuntara, salivez si acum cand ma gandesc la aroma de patrunjel si usturoi a drobului de miel, carnea aceea frageda si crocanta, calda si dulceaga a bietului mielusel sacrificat…
    Intr-adevar, frumoase amintiri.

  16. Bucatarescu says:

    202.CARMENSITA CAMY: In primul rand traditiile culinare de Paste imi evoca, aspecte istorice , culturale si estetice.
    In primul rand traditia vopsirii oualor, este ceva sfant, care imi aduce bucurie, cozonacii facuti de casa nu lipsesc, cosul de Pasti, ornat frumos pe care il luam la biserica,
    Pastele este sarbatoarea Nasterii Domnului, si reprezinta un bun prilej pentru a unii intreaga familie.
    Pe masa de Paste nu lipsesc ouale, cozonacul, pasca facuta cu branza dulce si nu in ultimul rand preparatele din miel, drobul, ciorba de miel si friptura.

  17. Bucatarescu says:

    203.SIMION PASCU: …..intre pastele[noastre] si pastele [evreilor]este distanta de la cer la pamant,dar religia a facut sa iasa bine,a bagat postul in fata,apoi odata cu mielul,ceapa verde si urzicile incepe un dezmat culinar cu indigestii,toxinfectii alimentare,telefoane la 112…..doar de pe masa de paste a romanului nu trebuie sa lipseasca….traditiile romanesti se adapteaza societatii de consum,aducem focul cu avionul,urmeaza apa de boboteaza si pelerinajul obligatoriu……

  18. Bucatarescu says:

    204.PETRU CRISTINEL PAVILESCU: Mirosul de pasca,cozonaci proaspeti dar si faptul ca ciocnim oua cu rudele si vecinii.

  19. Bucatarescu says:

    205.IULIANA HAINAROSIE: Un cozonac bine crescut, un drob cu multa verdeata si aroma de placinta la cuptor.

  20. Bucatarescu says:

    206.ADRIANA ELENA STANESCU: Traditiile culinare din preajma sarbatorilor de Paste imi amintesc de cozonacii aromati pe care ii pregatea bunica mea in cuptorul cu lemne din curtea casei, de pasca cu branza de vaci si oi pe care ne bateam noi, toti verisorii de la mic la mare, de concursul de ciocnit oua rosii. Imi amintesc de primaverile calde si de vacantele de primavara in care ne strangeam la tara si ne jucam cu mieii, de toata treaba la care ne puneau bunicii (fetele faceau curat in casa, baietii la animale si impreuna faceam in curte!). Bunica se trezea cu noapte-n cap si se apuca de bucatarit pentru masa de Paste, dar nu inainte sa ne faca noua, nepotior o gramada imensa de turte coapte pe plita. Ce departe par acele vremuri…

  21. Bucatarescu says:

    207.CRISTINA LASLO: Vopsitul oualelor. Nimic nu se compara cu mirosul de vopsea de oua si cu emotia actului in sine. Cand eram mica deabia asteptam sa merg sa adun frunze, care mai decare mai deosebite, pentru a face oua cu modele..Vopseam ouale in fiertura de frunze de ceapa, infasurate in dres – cu frunzele strans lipite de ele.
    In copilarie vopseam ouale impreuna cu bunica mea si era una dintre cele mai frumoase perioade din an…

  22. Bucatarescu says:

    208.ADINA RADU:
    Pastele imi evoca in primul rand ouale rosii, apoi fruptura de miel facuta de bunica in tava , la cuptor, si drobul

  23. Bucatarescu says:

    209.RADU GEORGIAN: Friptura de miel si cozonacul aburind facut de bunica in cuptorul pe lemne.

  24. Bucatarescu says:

    210.MARILENA RADU: Cand ma gandesc la Paste ma gandesc implicit la copilarie.Ma gandesc ca atunci nu erau atat de multe produse de cumparat.Majoritatea ni le procuram din propria gospodarie.Aveam gaini care faceau oua.Cu o saptamana doua inainte de Paste strangeam ouale.O parte le vopseam, o parte le opream pentru cozonac si pasca. Aveam vaca ce dadea lapte pentru cozonac si faceam si branza pentru pasca.Si aveam si cateva oi si miei.

  25. Bucatarescu says:

    211.DANA RALUCA:
    Pentru mine, Pastele reprezinta….oua rosii, cozonacc, drob si friptura de miel, stufat.

  26. Bucatarescu says:

    212.KAROLY MATHE: Trebuie tinute obiceiurile si traditiile fiindca asa e frumos. Imi place sa bucataresc de Paste!

  27. Bucatarescu says:

    213.LILI POP: Cu alte cuvinte ce trebuie să facem noi pentru Hristos, dacă El a făcut totul pentru noi? Ca să aflăm răspunsul cel mai potrivit, trebuie să ne raportăm la învăţătura şi îndemnul unor Sfinţi Părinţi care găsesc o nouă înterpretare şi un nou conţinut Paştelui iudaic.

    Dacă iudeii celebrează eliberarea temporară şi pământească, nutrind, în acelaşi timp, şi speranţele venirii unui Mesia, ca eliberator naţional, creştinii trebuie să sărbătorească eliberarea de păcat şi de moarte, şi să nutrească şi ei speranţa unirii cu Hristos Cel răstignit şi înviat, pentru a rămâne în comuniune cu El în veşnicie. Pentru a realiza acest lucru este necesară o reală şi consecventă pregătire.

    Sfântul Chiril Alexandrinul le spunea creştinilor că se impune să înveţe din ţinuta evreilor la cel dintâi Paşte celebrat de ei, îmbrăcaţi şi echipaţi pentru o călătorie, că şi ei sunt pelerini pe pământ şi trebuie să fie şi ei permanent gata de o mutaţie spirituală în fiinţa lor, iar Sf. Ioan Gură de Aur preciza şi el că Paştele trebuie celebrat de creştini cu multă bucurie, dar şi cu o oarecare pregătire, şi să nu uite niciodată că li se cere şi lor o ieşire din prea multele împrăştieri ale acestei lumi, adică să nu zăbovească numai în cele vremelnice. Să treacă, adică, de la stilul de viaţă propriu acestui veac, la un alt fel de vieţuire, la care ne invită Domnul Hristos, iar porunca dată evreilor: Iar voi să nu ieşiţi nici unul din uşa casei, ni se poate aplica şi nouă creştinilor, cu sugestia că cel care s-a împărtăşit de credinţa în Hristos şi a primit scumpul Lui Trup şi Sânge, să rămână în viaţa de sfinţenie, să nu se mai amestece cu egiptenii vieţii acesteia şi să nu mai trăiască în întunericul necunoştinţei.

  28. Bucatarescu says:

    214.ADINA CAMELIA BLEOTU: Desi traditiile culinare de Pasti difera de la o regiune geografica la alta, putem distinge cateva preparate intalnite pretudindeni intre granitele tarii, fara de care sarbatoarea nu ar avea acelasi farmec.
    Dintre acestea, cele mai importante sunt urmatoarele preparate de miel: drobul, ciorba de miel si friptura, insa la fel de importante sunt si deserturile.
    Din partile Bucovinei s-a raspandit in toata tara traditionala pasca facuta cu branza dulce de vaca, stafide, vanilie si alte arome care iti lasa gura apa. Cozonacul cu diferite umpluturi este de asemenea nelipsit de pe mesele celor ce respecta mostenirile sosite din batrani. Inainte de a fi consumate se obisnuieste ca acestea sa fie duse la biserica intr-un cos la slujba de Inviere pentru a fi sfintite.
    Fara indoiala insa, cel mai cunoscut aliment si simbol al Pastilor din toata lumea crestina este oul rosu. Traditia spune ca Maica Domnului, lasand la picioarele Fiului sau rastignit un cos cu oua, acestea s-au colorat cu sangele lui. Geniul popular romanesc a ridicat obiceiul inrosirii oualor la nivel de arta prin incondeierea lor cu diferite modele si culori.(Bucovina)

  29. Bucatarescu says:

    215.LOREDANA SALITRA: Pastrarea traditiilor romanesti.

  30. Bucatarescu says:

    216.IULIANA ROMAN: Pastele evoca bucuria daruirii, a copilariei.

  31. Bucatarescu says:

    217.NICOLETA SAVIN: INainte de toate, ouale rosii si cozonacul uns cu pana de gasca!

  32. Bucatarescu says:

    218.DOINA ANA BUTMAN: Pastele reprezinta, alaturi de Nasterea Domnului – Craciunul -, una dintre cele mai importante sarbatori crestine, incarcata de traditii si semnificatii, mult mai vechi, decat sarbatoarea in sine.

    Este foarte adevarat, ca, multe dintre felurile de mancare traditionale de Paste isi gasesc originile in lumea, debordand de spiritualitate si imaginatie a satului – si, suntem, cu totii, recunoscatori pentru aceasta -, dar, se impune, sa integram si arta culinara a orasului, in traditiile de Paste, deoarece, acum, este, mai mult, decat oricand, o sarbatoare a comuniunii si a deschiderii catre o mai larga intelegere a lumii, in care traim, adevar valabil, inclusiv, in ceea ce priveste planul culinar.

    Se poate spune despre Ziua de Sambata Mare, ca este un moment tensionat, in fiecare casa, momentul, in care, toate gospodinele au multe de pregatit, pentru ca, pe masa, din prima zi de Paste, sa se gaseasca preparatele traditionale: oua rosii, cozonac, pasca si carne de miel.

  33. Bucatarescu says:

    219.STEFANIA STOENESCU: Indiscutabil, cozonacul!

  34. Bucatarescu says:

    220.FLORIN GAVRILA: Oua rosii, drob, stufat!

  35. Bucatarescu says:

    ULTIMELE DOUA ZILE DE CONCURS! Bonus de ultima ora: FIECARE PREMIU va fi insotit si de o CARTE CULINARA semnata de Bucatarescu si avand autograful acestuia!!!

  36. Bucatarescu says:

    221.STANICA ROTARIU: Ma omor dupa pasca si imi procur branza de vaci dibtr-o sursa sigura, de la tara, de aceea are un gust asa de bun.

  37. Bucatarescu says:

    222.FLORIN BENGA: Dimineata, ma trezesc cu mirosul innebunitor de cozonac cald abia scos din cuptor … si redevin copil in casuta bunicilor! Toate vacantele mi le petreceam la ei si fiecare zi era o veritabila desfatare gastronomica si nu numai. Era imperiul libertatii absolute, ma bucuram de toate darurile lumii…

  38. Bucatarescu says:

    223.MIHAELA POPESCU: pasca, drobul, friptura de miel, ouale rosii, cozonacul

  39. Bucatarescu says:

    224.CLAUDIA NEMETH: Preparate naturale din retetele bunicilor facute cu drag si aceasta zi este o zi cu familia.

  40. Bucatarescu says:

    225.RAMONA POPA: Cozonacul si pasca!

  41. Bucatarescu says:

    226.ADRIANA ELENA STANESCU: Traditiile culinare din preajma sarbatorilor de Paste imi amintesc de cozonacii aromati pe care ii pregatea bunica mea in cuptorul cu lemne din curtea casei, de pasca cu branza de vaci si oi pe care ne bateam noi, toti verisorii de la mic la mare, de concursul de ciocnit oua rosii. Imi amintesc de primaverile calde si de vacantele de primavara in care ne strangeam la tara si ne jucam cu mieii, de toata treaba la care ne puneau bunicii (fetele faceau curat in casa, baietii la animale si impreuna faceam in curte!). Bunica se trezea cu noapte-n cap si se apuca de bucatarit pt masa de Paste, dar nu inainte sa ne faca noua, nepotior o gramada imensa de turte coapte pe plita. Ce departe par acele vremuri…

  42. Bucatarescu says:

    227.MELINDA VALADI: Fara indoiala, cel mai cunoscut aliment si simbol al Sarbatorilor Pascale din toata lumea crestina, in reprezinta oul vopsit, cel mai adesea, rosu. Pasca facuta cu branza dulce de vaci, stafide, vanilie si felurite alte arome e insa deliciul pe care astept cu nerabdare sa-l pregatesc. Aprecierea celor care il vor servi, e multumirea mea cea mai mare.

    Sarbatori de Pasti luminoase si gustoase !

  43. Bucatarescu says:

    228.NORA BALANICA: Cozonacul mi se pare cea mai pregnanta amintire fara doar si poate.

  44. Bucatarescu says:

    229.ADELINA S. POP: Mielul, carnea in tot cursul anului nu imi spune nimic, de Paste capata Valente noi – drob, stufat, costite, ciorba, friptura in vin la cuptor.

  45. Bucatarescu says:

    230.ALINA BUICA-MANEA: Desigur, ouale rosii, cozonacul si mielul. Dar favorite mea ramane Pasca mare, rotunda, cu multa branza dulce!

  46. Bucatarescu says:

    231.SORINA ANA CORNESCU: Abia astept prima felie de cozonac cald! Cu un pahar de vin rosu dulce alaturi!

  47. Bucatarescu says:

    232.MIRELA STOIAN: Sotului meu ii place mielul la nebunie asa ca trebuie sa imi reamintesc toate retetele de la bunica pentru a-l gati in fel si chip.

  48. Bucatarescu says:

    233.MARCELA VOINEA: Incerc sa vopsesc ouale numai cu culori natural: foaie de ceapa rosie, frunza de nuc, iar modelele nu le fac cu abtibilde, ci cu frunze de leustean, patrunjel etc.

  49. Bucatarescu says:

    234.MARGARETA IONITA: Pentru mine cea mai mare provocare e cozonacul, cu aluatul lui sensibil, care ba refuza sa creasca, ba se crapa si se incruzeste. De aceea imi iau faina de la tara, ca si ouale de altfel.

  50. Bucatarescu says:

    235.ANA SIMIONCENCO: Oua rosii. multe oua rosii – casa se inveseleste deodata!

Leave a Reply