|

Gordon Ramsay:“Fotbalul si bucataria sunt meserii de vis!”/Interviu Bucatarescu

Faimosul bucatar britanic si star tv al emisiunilor culinare, prietenul lui David Beckham, lanseaza la Ed. Litera International cartea “Bucataria lumii”, ocazie cu care a acordat un interviu in exclusivitate pentru Bucatarescu, primul dat vreodata pentru Romania.

BUCATARESCU: Care e mancarea din copilarie pe care ti-o amintesti?
GORDON RAMSAY: Nu aveam prea multi bani de cheltuit pe mancare, insa mama avea grija sa nu fim niciodata flamanzi. Supele facute in casa sau o portie de “fish fingers” mi se pareau adevarate delicatese! In plus, mama lucra la o mica ceainarie si ne aducea acasa ce ramanea nevandut. Imi amintesc si acum fripturile si placinta aia de rinichi!

BUCATARESCU: Ce ai gatit prima oara la un restaurant?
GORDON RAMSAY: Am facut un sos Bechamel din unt, faina, cuisoare, frunze de dafin si ceapa.

BUCATARESCU: Ca tanar “chef”, ai avut sansa sa lucrezi cu Joel Robuchon si alti bucatari celebri…

GORDON RAMSAY: La inceputul carierei mele, m-am mutat la Paris si mi-am facut ucenicia in bucatariile lui Guy Savoy si Joel Robuchon. A fost o experienta incredibila. Niciodata nu m-am simtit mai alienat – eram intr-o tara straina si nu vorbeam limba! Dar timpul petrecut acolo este nepretuit! Chiar daca, pus sa-l descriu in trei cuvinte, as spune: “sange, lacrimi si sudoare”…Am furat multa meserie de la acesti doi maestri ai artei culinare, insa, de fiecare data, am incercat sa adaptez conform propriului meu stil de gatit.

BUCATARESCU: Cate stele Michelin ai castigat pana acum?
GORDON RAMSAY: 12! A primi o stea Michelin constituie onoarea suprema pentru un bucatar sau pentru un restaurant. Cand o locatie are 3 stele Michelin inseamna ca poti fi sigur ca, acolo, meniul, vinurile si servirea sunt impecabile, dumnezeiesti chiar.

BUCATARESCU: Ce parere ai despre bucatarii care se sinucid atunci cand pierd o stea Michelin?

GORDON RAMSAY: Pe undeva, ii inteleg. Poti munci o viata pentru steaua asta! Dar eu am alta structura mentala. Daca as pati asa ceva, n-ar face decat sa ma ambitioneze si mai mult!

BUCATARESCU: Deschizi restaurante peste tot in lume. De ce bucatarii exotice ai fost atras in ultima vreme?
GORDON RAMSAY: Recent, am calatorit in India si in Cambodgia. Au fost doua experiente extraordinare. M-au fascinate gusturile, aromele, culorile – totul! Sunt norocos ca pot calatori mult si, astfel, pot avea experiente gastronomice foarte diferite unele de altele. Folosesc multe din aceste elemente in experimentele mele culinare, intotdeauna incerc sa adaptez ceva din toate aceste detalii tehnicii mele de gatit.

BUCATARESCU: Ce parere ai despre gastronomia moleculara?

GORDON RAMSAY: Cata vreme mancarea are gust bun, orice e permis in bucatarie.

BUCATARESCU: Gatesti cu vin?

GORDON RAMSAY: Un bucatar mare stie intotdeauna cum sa foloseasca acest ingredient. Bineinteles ca gatesc cu vin.

BUCATARESCU: Este gatitul o unealta de seductie?
GORDON RAMSAY: Absolut! Serveste-o cu stridii Rockfeller, cu sampanie, cu un fondant de ciocolata … si-ti garantez ca va veni si la a doua intalnire!Pana la urma, dragostea chiar trece prin stomac.

BUCATARESCU: Adolescent fiind, visai sa devii fotbalist. Iti pare rau ca ai ajuns bucatar?
GORDON RAMSAY: Am fost innebunit dupa fotbalul si perioada petrecuta la Glasgow Rangers a fost una fabuloasa. Dar nu prea am avut de ales, m-am accidentat si asa a fost sa fie: am ajuns bucatar. Ca si fotbalul, gastronomia e o munca de vis!

BUCATARESCU: Esti prieten cu familia Beckham. Ai gatit pentru ei vreodata?
GORDON RAMSAY: Mai mult decat atat: am petrecut ultimul Craciun impreuna si am avut ocazia sa gatesc cu David, ceea ce a fost foarte amuzant.

BUCATARESCU: Pentru ce alte celebritati ai mai gatit?

GORDON RAMSAY: Pentru multe, dar memorabila e o masa din Downing Street, 10, la resedinta premierului britanic de atunci, Tony Blair. Acesta il avea invitat la masa pe Vladimir Putin. Am propus ca fel principal sturion cu caviar auriu…

BUCATARESCU: Ce alte pasiuni ai in afara de gatit?

GORDON RAMSAY: Ador calatoriile in locuri indepartate, unde pot explora nu doar peisaje ametitoare, ci si bucatarii incitante.

BUCATARESCU: Pe cine ai lua cu tine daca ar trebui sa stai singur pe o insula timp de un an?

GORDON RAMSAY: Sotia, copiii si pe Rumpole, bulldogul nostru. Daca ma gandesc bine, copiii nu ar accepta sa stea departe de pisicile lor, asa ca le-as lua si pe ele!

BUCATARESCU: Nu prea iti plac vegetarienii. Totusi, cu ce ai putea inlocui savoarea unei bucati de carne?

GORDON RAMSAY: Eu sunt de acord cu toate stilurile de gatit si respect dreptul oricui de a manca numai ce vrea el. Insa, cum Dumnezeu ai putea inlocui gustul si mirosul atat de atatatoare ale unei fripturi bine facute cu aroma unei  frunzulite verzi?!?

BUCATARESCU: Ce-ti place mai mult: sa gatesti la restaurant, sa gatesti la restaurant sau sa scrii carti de bucate?

GORDON RAMSAY: …Sa alternez aceste indeletniciri minunate, astfel incat sa nu ma plictisesc niciodata.

BUCATARESCU: Ai deschis un restaurant … la Praga. Te gandesti sa faci asta si la Bucuresti candva?

GORDON RAMSAY: De ce nu? E un proiect de care m-as ocupa daca mi s-ar oferi ocazia. Poate, intr-o buna zi…

BUCATARESCU: Daca ai sti ca e ultima ta masa, ce ai vrea sa mananci?

GORDON RAMSAY: Ravioli cu homar si somon tras in unt cu lemongrass si hasmatuchi. De baut, cred ca as prefera un minunat Dom Perignon rose…

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , ,

2 Responses for “Gordon Ramsay:“Fotbalul si bucataria sunt meserii de vis!”/Interviu Bucatarescu”

  1. Feliz says:

    Mmm… poate ma invita si pe mine Gordon la ultima lui masa :P

  2. Bucatarescu says:

    Numai daca stii sa vorbesti despre fotbal! E fanatic cu fotbalul!

Leave a Reply