|

Gustari pentru microbisti de la Adriana Parissi/ Ideale in fata televizorului, noaptea!!!

Eu nu sunt microbistă, însă, acasă, Didi aşteaptă campionatul de fotbal cu mult mai multă nerăbdare decât aştept eu Oscarul de exemplu, iar la serviciu toată lumea nu vorbeşte decât despre fotbal. Până şi şeful meu, american get beget, mare amator de sporturi, mănâncă fotbal pe pâine, pentru că e însurat cu o argentiniancă, aşa că vrând nevrând, mă voi uita la meciuri şi voi pregăti gustări « microbistice ». Când e vorba de fotbal Didi nici nu se uită ce mănâncă: pur şi simplu pot să îi pun orice în faţă, numai berea să fie rece. Cum majoritatea lumii comandă pizza sau aripioare picante, m-am gândit să încerc nişte « finger foods » şi salate mai sănătoase. În special dacă avem musafiri. Meciurile, nu-i aşa, sunt mai savurate atunci când sunt privite şi comentate între prieteni. Şi ca să fac tuturor o surpriză o să încerc reţete turceşti. În mod sigur microbiştii le vor remarca!

Sandviciuri cu brânză (Sebzeli Peynirli Kanape)

Ingrediente:

6-8 felii de pâine

½ cana lapte (150 ml)
150 gr brânză telemea rasă
150 gr caşcaval sau brânza mozzarella rasă. Se poate folosi şi parmesan sau cedar.
2 ouă bătute
1 roşie mare tăiata cubuleţe

1 ardei gras tocat fin
1 vârf de cuţit de sare
½ legatură de pătrunjel

Preparare:

Amestecaţi bine toate ingredientele cu excepţia pâinii intr-un castron. Ungeţi feliile de pâine cu acest amestec apoi coaceţi-le în cuptorul încalzit la foc mediu pâna ce se topeşte brânza şi capată o crustă aurie. Se servesc calde pentru micul dejun sau aperitiv.

Bucătăria turceasca e foarte bogată în reţete vegetariene.  Poate cu ocazia campionatului voi fi în stare să servesc aperitive pe bază de legume unor bărbaţi pentru care legumele din dietă sunt cu predilecţie cartofii prajiţi şi roşiile de pe pizza.

Sparanghel cu nuci (Cevizli Kuskonmaz)

Ingrediente:

250 gr de sparanghel spălat si tăiat in bucaţi de 2-3 cm.

150 gr nuci zdrobite
50 gr. unt
½ linguriţă sare
1 lingură lămâie
1 vârf de cuţit de piper

Preparare:

Fierbeţi sparanghelul pentru 2-3 minute, apoi scoateţi-l într-un castron cu apă şi gheaţă pentru a-i păstra culoarea. Într-o tigaie topiţi untul şi prăjiţi nucile pentru 2-3 minute la foc mijlociu. Adăugaţi sparanghelul scurs de apă, apoi sarea şi amestecaţi timp de 3-4 minute. Lăsaţi sparanghelul să se răcească, apoi stoarceţi zeama de lămâie şi serviţi.

Chifteluţele de zucchini le-am mâncat prima dată la ”Istanbul grille”, restaurantul turcesc al carui proprietar e prieten cu noi. Fireşte, reţeta există în bucătăria multor popoare – inclusiv a românilor – însă turcii le pun un pic de paprika şi le mănâncă cu iaurt : sunt delicioase !

Chifteluţe de zuchini (Kabak Mucveri)

Ingrediente:

250 gr zucchini
4-5 cepe verzi sau o ceapă mare, tocată mărunt
½ legătură de mărar sau pătrunjel tocată fin
1-2 ouă bătute
150 gr telemea rasă (opţional)
4-5 linguri cu vârf de făină
¼ linguriţă de praf de copt
1 vârf de cuţit de piper
1 vârf de cuţit de paprika (opţional)
sare după gust
ulei de măsline pentru prăjit

Preparare:

Curăţaţi zuchini de coajă, radeţi-i şi lăsaţi-i la scurs în strecurătoare pentru 30 minute. Eventual scoateţi excesul de apă prin presare cu un şerveţel de hârtie, altfel chifteluţele vor fi prea apoase şi se vor dezintegra în timpul prăjitului.  Într-un castron combinaţi toate ingredientele cu excepţia ouălelor şi a uleiului. Adăugaţi apoi ouăle bătute. Formaţi chifteluţe în palmă, aplatizîndu-le ca să  se pătrundă la prăjit, tăvăliţi-le uşor prin făină şi apoi prăjiţi-le într-o tigaie în care aţi încins ulei. Prăjiţi la foc mediu până se rumenesc ambele părţi apoi plasaţi-le pe un şervet de hârtie ca să se scurgă excesul de ulei. Serviţi chifteluţele calde cu sos de iaurt sau pur şi simplu cu iaurt.

În caz că echipa preferată va pierde trebuie să existe şi un fel pe post de ”comfort food”. An ales o reţetă care merge cu bere şi e unul din snac-urile vândute în bazar, în Istanbul:

Rulouri cu brânză (Sigara Boregi)

Ingrediente:

200-250 gr foi de plăcintă
300-450 gr telemea rasă
½ legătură mărar proaspăt tocat mărunt
Ulei pentru prăjit

Preparare:

Într-un castron  amestecaţi brânza cu mărarul. Împăturiţi foile de plăcintă în jumătate şi tăiaţi-le, apoi fiecare jumătate obţinută împăturiţi-o din nou în jumătate şi taiaţi, astfel încât să obţineţi 4 sferturi din foile inţiale. Începeţi să lucraţi cu unul din sferturi, avînd grijă să le acoperiţi pe celelalte cu un şervet ud, ca să nu se usuce. Ca întotdeauna când se lucrează cu foi de plăcintă, precizia şi rapiditatea au o importanţă foarte mare.

Puneţi 1 liguriţă din compoziţia de brânză pe latura mare a dreptunghiului de foi de placintă cu care lucraţi şi rulaţi apoi, ca pe ţigară. Umeziţi marginea foii pentru a « lipi ţigara ». Procedaţi în acelaşi fel cu restul de foi, umplîndu-le ca pe ţigări şi prăjindu-le pe rând. Dacă foile sunt prea subţiri se pot folosi câte doua pe ţigaretă. Separat încălziţi ulei într-o tigaie şi prăjiţi ţigaretele de îndată ce le faceţi pentru a nu le lăsa timp să se usuce. Când sunt prăjite bine scoate-ţi-le pe un şervet de hârtie pentru a se scurge excesul de ulei. Sunt foarte bune cu bere.

ADRIANA PARISSI este scriitor si gastronom, corespondentul nostrum special in Statele Unite.

Citeste si:

Tags: , ,

Leave a Reply