|

Cioppino – San Francisco all’italiano …& ROSE Floarea Soarelui

Cioppino este o delicatesa marina traditionala in San Francisco si este varianta americana a ciorbei pregatite de pescarii italieni. Este o simfonie a oceanului, creata din ce-a cules navodul dupa o zi de truda sarata…fructe de mare de tot felul, pesti mari si mici, darurile lui Poseidon se infratesc in aceasta minune culinara fara frontiere. 

Bucate trebuincioase pentru 3-4 gurmanzi:

  • 2 catei de usturoi, taiati marunt
  • o ceapa, taiata marunt
  • 2 morcovi, taiati felii subtiri
  • un ardei verde taiat marunt
  • frunze si tulpina de telina, taiate marunt
  • busuioc, patrunjel, oregano
  • piper negru boabe, frunze de dafin, nucsoara
  • un praf de seminte de fenicul
  • o lingurita ardei mexicani macinati
  • o lingura unt
  • un pahar mare de vin alb demisec
  • o lingura ulei de masline
  • 2 linguri otet de vin rosu
  • o sticla mare de sos de rosii
  • 2 linguri sos Worcestershire
  • 3 trunchiuri de peste alb
  • 3 raci sau creveti mijlocii
  • 3 homari mici
  • 3 caracatite mici
  • fructe de mare (scoici, rapane, midii)

          Aventura cu gatitul:

         Marea Rosie

  

 Peste mamaliga prapadeste… 

         O sa obtinem o Mare Rosie pe care o lasam sa se raceasca si o pastram pentru vremuri mai bune, cand darurile altor mari vor veni la noi in bucatarie.
        
        Acum facem zeama de peste din oase, capete de pesti mari, plus o ceapa taiata, usturoi, tulpina de telina, morcovi, piper negru. Le fierbem in apa dulce, la foc mic, vreo doua ceasuri. Iese mai gustoasa daca se pun si cochilii de homar. Scurgem zeama si-o lasam sa se odihneasca, c-o asteapta aventuri nebanuite si pirati infometati… 

 Cioppino se faureste… 

        Pentru fiecare gurmand prezent la ospat punem intr-o tigaie mare-mare cate un castron de zeama de peste, cate un polonic din Marea Rosie si cate o portie zdravana cu pesti albi si fructe de mare de tot felul, sa fie belsug!!! 

      Zapacim carnurile cu vin alb si fierbem tot amestecul la foc mic, pana se desfac cochiliile scoicilor. Lasam sa se raceasca putin si ne ospatam din aceasta minune aromata, alaturi de-un vin rosu batran. 

   Vant din pupa! 

Reteta trimisa de DIANA-SILVIA SARGHI. 

         Calim (si pacalim…) ceapa, morcovii, ardeiul si telina in unt si ulei, adaugam busuiocul, oregano si patrunjelul, o foaie de dafin, semintele de fenicul, piperul si ardeii mexicani macinati. Calmam spiritele din tigaie cu un strop-doi de vin alb, otetul si sosul Worcestershire, invartim tot amestecul si turnam peste el sosul de rosii. Lasam sa fiarba pret de-un ceas jumate.
Se serveste cu o sticla bine racita de ROSE FLOAREA SOARELUI

de la Cramele Halewood.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , ,

1 Response for “Cioppino – San Francisco all’italiano …& ROSE Floarea Soarelui”

  1. This is just my sort of my music, thank you! I’ll be back!

Leave a Reply