|

Desert racoros – Zamos cretan ametit … de la Liviu Antonesei

Un bătrîn pe malul mării

În unele locuri, plouă, ba chiar în exces, în altele însă, arde cumplit arşiţa. Mi-am adus aminte un desert răcoros, pregătit prima oară în Creta, acum cîţiva ani. Eram la Analipsi atunci şi seara, cam în fiecare seară, făceam o plimbare pe marginea şoselei de lîngă mare. Nu i-am spus faleză, pentru că faleză cu adevărat era doar pe anumite porţiuni din cei cîţiva kilometri pe care-i parcugeam. Analipsi este un sat, sau un orăşel turistic, dar mai este încă şi un sat, aşa că mai sunt grădini, livezi de măslini şi de pomi fructiferi. Aproape în fiecare seară cumpăram fructe – mai ales struguri, dar uneori şi smochine nepresate sau mere – de la un bătrîn slab, smochinit el însuşi, care nu era chiar de vîrstă minoică, deşi aşa îmi părea. Într-o seară, aveam cîţiva zămoşi atît de puternic parfumaţi, că i-am simţit din depărtare. Aici, în Moldova, prin zămoşi înţelegem ceea ce se cheamă pepeni galbeni în alte părţi ale ţării, cum prin harbuji, denumim pepenii verzi, lubeniţele etc. Acum, dincolo de nominalismul de mai sus, sigur este că am cumpărat repede cei cîţiva zămoşi ai bătrînului cretan şi m-am îndreptat grăbit spre hotel, că-mi şi trecuse reţeta prin cap! Şi era o seară călduroasă!

Îmbătăm zămosul şi-l răcorim apoi!

Ajuns la hotel, am spălat bine cel mai mare zămos, l-am tăiat pe cît a fost posibil în două jumătăţi egale, i-am scos sîmburii cu o lingură, apoi, am desprins miezul de pe coajă, cu grijă, să nu sparg semi-sferele. Am căutat apoi un plic cu praf de mentă, din cel fin pentru infuzie, i-am împărţit conţinutul în două părţi egale şi la l-am presărat deasupra bucăţilor de miez de zămos, după care am stropit cu circa 20 mililitri de Uzo în fiecare semi-sferă. Apoi, am introdus jumătăţile de zămos astfel prelucrate în frigiderul din cameră. După vreo oră şi jumătate, le-am scos şi nu le-am mîncat singur, ca un egoist, pe amîndouă, cum îmi venea, ci am dăruit una colegei de echipă şi am mîncat conţinutul agale, cu linguriţa, pe şezlongurile din balcon, la „umbra” palmierului. Recunosc că eu am şi fumat un cigarillos, în vreme ce purtam tot mai repede, deşi mă străduiam s-o fac cît mai încet!, linguriţa spre gură.

Varianta veneţiană şi alte variante

Acum vreo două-spre trei săptămîni, eram la Jesolo, cumva vis-a-vis, peste golf de Veneţia. După 20, pe bulevardul comercial de circa 15 kilometri care străbate staţiunea, în piaţete, se organizau ba concerte, în unele, ba mici pieţe agricole în celelalte, în care fermierii din Veneto, vînd ceea ce produc, de la legume şi fructe la vinuri excepţionale. În mai multe seri, am zări, de fapt, i-am simţit mai întîi după aromă, zămoşi şi mi-a revenit reţeta cretană în minte. Din păcate, hotelul în care locuiam acum nu avea frigidere în camere. Aşa că n-am putut s-o încerc. Voiam să folosesc Martini alb, drept lichid de coeziune. Iar dacă nu m-aş fi îngrijorat în privinţa „stricării” culorii, chiar roşu, care îmi place mai mult. Desigur, aş fi dublat cantitatea faţă de cea din cazul utilizării mai alcoolizatului Uzo. Asta nu înseamnă că n-am produs de-a lungul vremii alte variante. Am folosit, de pildă, uneori, praf de busuioc sau de scorţişoară, dar tot din cele foarte fin măcinate. În ce priveşte băutura, mi-a plăcut cum a ieşit cu rom sau cu coniac. Bănuiesc că se poate încerca orice băutură aromată şi orice „praf” puternic parfumat. Oare şi piper iute? Nu, nu ştiu, că n-am încercat!

LIVIU ANTONESEI este scriitor, director al revistei iesene TIMPUL si vechi prieten al lui Bucatarescu. http://antonesei.timpul.ro

Citeste si:

Tags: , , , ,

18 Responses for “Desert racoros – Zamos cretan ametit … de la Liviu Antonesei”

 1. Daca_nu_nu says:

  No, asta am făcut-o! În urmă cu mai bine de 10 ani, pe litoralul nostru, la Costineeeşti. Ştiu că eram vreo 10 inşi, fete şi băieţi; băieţii au experimentat cu votcă – n-am gustat, nu ştiu cum le-a ieşit, dar pentru noi, fetele, au pregătit unul special cu rooooom… Şi a fost foarte gustos.
  Aşa.
  Şi-acuma, în momentul lu vorbirea, am un pepene singur în frigider şi o sticlă neîncepută de coniac de Jidvei. Vorbim peste câteva ore… Sau nu.

 2. @) Daca_nu_nu

  Pofta buna! “Sa nu” era legat de dimensiunea sticlei cumva?

 3. @) Daca_nu_nu

  Cu rom, merge, desigur, dar nu cred ca vodca se potriveste la asa ceva. Dar daca ei au reusit sa bea/manince… Acum, sigur, nimic nu-i rezista barbatului aborigen! Cu atit mai putin vodca, in orice asociere ar intra stimabila…

 4. Daca_nu_nu says:

  @) LA
  A, nu neapărat a sticlei!
  :) :) :)
  Gata! L-am pregătit.
  P.S. Nu fi rău cu băieţii. Erau tineri şi beau orice le cădea bine. De-atunci au trecut ceva ani…

 5. @) Daca_nu_nu

  Pai, ce? N-am fost si eu tinar? Si in afara de bloody mary, dar adevarata, deci si nu sare & piper, nu spurcam vodca cu nimic!

 6. Daca_nu_nu says:

  Ha!-Ha!-Ha!!!
  Domnule, bărbaţii ăştia văd totul pe dos…
  Eu aş fi zis că au spurcat pepenele!!!
  :) :) :)
  P.S. Eu pun în sucul de roşii piper boabe, gogoşar întreg şi frunze de ţelină întregi. Toate astea numai la fiert. Apoi le scot.

 7. Bucatarescu says:

  Eu propun un mix de Havana Club de 7 ani cu cateva picaturi de Unicum sau Jagermeister (poate si Ramazzotti), plus o lingurita de zahar brun sau de sirop de artar… Poate si un vaef de ardei iute rosu!

 8. @) Daca_nu_nu

  Interesant ce spui de sucul de rosii…

 9. @) Bucatarescu

  De acord cu Havana si picaturile. Nu maresez pe zahar, nici pe sirop, care trebuie sa aiba zahar, dar daca alegem zamosul cum trebuie, dulce si aromat, nici nu mai e nevoie!

 10. Bucatarescu says:

  …Un motz pervers de frisca? Presarat cu scortisoara?

 11. @) Bucatarescu

  Da, da, da, dar cu scortisoara!!!!

 12. Bucatarescu says:

  …si putina pulbere de chili???? stiu, supralicitez…

 13. @) Bucatarescu

  As spune ca da… In sensul ca supralicitezi olecutza!

 14. Bucatarescu says:

  …testam limitele, recunosc:::))))

 15. @) Bucatarescu

  Tot e bine! Altii nici n-ar recunoaste!

 16. Bucatarescu says:

  Liviu, am mancat si baut atatea ciudatenii, incat ce am comentat eu desore “zamosul” ametit nu inseamna decat niste biete copilarii… Lacustele mexicane in sos mole cu ciocolata cum ti se par?::::))))

 17. @) Bucatarescu

  Sa stii ca suna bine, numai ciocolata ar trebui sa fie sugar free!

 18. Bucatarescu says:

  Am inteles, pentru tine – numai sugar free!

Leave a Reply