|

RETETE cu ANSOA: in coca & fondue – cu ROSE Floarea Soarelui

Poveste: Pestisori mici (2-40 cm) de apa sarata, cu o aroma aparte, intarita de amestecul conservant de sare si ulei in care sunt prezentati de obicei, adesea dupa o usoara fermentare. Romanii au fost intre primii care i-au apreciat, impreuna cu un sos de peste fermentat, numit garum. Consumati in stare cruda, sunt considerati afrodisiac. Echivalentul autohton – hamsiile!

ANSOA IN COCA

Ingrediente: 1 kg ansoa, 100 ml de ulei de masline, 5 capatani de usturoi, patrunjel, sare, piper, 500 grame de faina, drojdie de bere, 20 grame de unt.

Preparare: Aluatul, din faina cu drojdie, framantata cu unt, sare si un pahar de apa calda, se lasa la crescut cateva ore acoperit cu o panza langa o sursa de caldura. Intre timp, fileurile de ansoa se spala bine, se usuca si se asezoneaza. Dupa ce aluatul a crescut, se impregneaza cu jumatate din ulei si se framanta din nou pana ce devine o coca uleioasa. Se unge cu unt o tava, in care se pune coca, peste care se pun fileurile de ansoa stropite cu putin ulei. Se lasa la cuptor 25-30 de minute, pana cand coca devine aurie, apoi se adauga generos usturoiul si patrunjelul taiate cat mai fin, stropind din nou cu ulei. Se mai lasa la cuptor maximum 5 minute.

BAGNA CAUDA (FONDUE CU ANSOA)

Ingrediente: 3 linguri de ulei de masline, 5 capatani de usturoi maruntit, 12 fileuri de ansoa scurse de ulei si taiate fin, ½ ceasca de unt nesarat, ½ lingurita piper alb; legume crude pentru dip-in: conopida, fenel, andive, ardei grasi, zucchini, cicoare, telina, morcovi etc.

Preparare: |ntr-o tigaie cu uleiul de masline bine incalzit, se prajeste usturoiul amestecat cu ansoa, amestecand pana cand se formeaza o pasta omogena. Se pune apoi untul taiat cubulete, poate si putin piper alb, se ia de pe foc si se amesteca din nou. Legumele se spala, se usuca, apoi se taie in bucati mari care se introduc in sosul inca fierbinte. Perele tari, aproape deloc zemoase, pot fi folosite si ele.

VIN RECOMANDAT: Rose Floarea Soarelui de la Cramele Halewood. Ultima bucurie a verii care se cam incheie!

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

1 Response for “RETETE cu ANSOA: in coca & fondue – cu ROSE Floarea Soarelui”

  1. [...] RETETE cu ANSOA: in coca & fondue – cu ROSE Floarea Soarelui [...]

Leave a Reply