|

Vinetele cu parmezan ale bucatarului indragostit …cu ROSSO DI VALACHIA

Azi, am vrut s-o impresionez pe Nana cu ceva bun de tot! De dimineata, am cules cateva vinete frumoase din gradina de la Ileana si, pe furis, am pornit focul la gratarul din cuptorul de caramida, incingand bine cu lemnisoare, apoi punand carbuni si asteptand sa se faca jar. Intr-un vas patratos de ceramica, am asezat vinetele curatate si taiate pe lung. Vasul, in prealabil, fusese uns cu putin ulei de masline. Peste vinete, am pus piper proaspat macinat si sare de mare (folosind setul de rasnite de la Fiskars, despre care v-am povestit cu alte ocazii). De asemenea, am faramitat intre degete ierburi de gust uscate din gradinita de condimente a Nanei. Nici nu mai stiu ce pusese ea intr-un borcan, probabil tarhon, oregano, busuioc. Separat, am batut bine 4(patru!) oua de tara luate, ca de obicei, de la Tanti Tudora.  Apoi, am pus in castronelul respectiv si doua rosii bine coapte, curatate de coaja si taiate marunt, 4-5 catei de usturoi zdrobiti ca pentru mujdei, plus inca un pic de ulei de masline. Am pisat bine totul cu furculita si am omogenizat amestecul de ou, rosii, usturoi, ulei. Cand vinetele au inceput sa se incinga in vas, sub actiunea jarului, am umplut vasul, pana la jumatate, cu amestecul din castronel. Peste 30 minute, am pus deasupra parmezan ras din belsug, lasand inca 5-6 minute la jar. Cand am scos, am mai pus cu lingura pasta de rosii obtinuta artizanal, intre timp. Apoi, am scos vasul, l-am invelit intr-o bucata de panza si l-am dus la rece in beci. Cand s-a facut ora mesei, surpriza a fost totala. Nana nici nu observase preparativele mele, fiind ocupata, in gradina, cu buruienile care impanzisera fasolea verde…

La origine, e posibil sa fie o reteta italiana, insa, cred, ca italienii pun si faina in ouale batute. Se obtin rezultate bune si daca vasul este invelit in folie de aluminiu. Evident, parmezanul cel scump poate fi inlocuit cu branza de-a noastra, de preferinta una uscata, de capra.

…Si, fiindca ieri era o duminica frumoasa, ce se cuvenea cinstita festiv, am scos si o sticla de ROSSO DI VALACHIA de la Cramele Halewood.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , ,

20 Responses for “Vinetele cu parmezan ale bucatarului indragostit …cu ROSSO DI VALACHIA”

  1. Adriana Parissi says:

    Imi lasa gura apa. Chiar ma gindeam cind vei trece de la capitolul fasole la… vinete…

  2. Bucatarescu says:

    Au inceput sa se faca si multe vinete in gradina. Dar nu cred ca te pot impresiona cu ceva: parca imi spuneai ca prietenul tau stie sa faca vinetele in 30 de feluri!!!

  3. Feliz says:

    Manînc și eu cu privirea și cu imaginația vinetele maestrului Bucătărescu… că pînă n-o trece vipia asta sinistra nu cred ca mai intru în bucatarie, mai ales ca sîmbata n-am avut ce face și m-am gîndit să dăruiesc ultimul sfert de chardonay de la Corcova (tare bun, de altfel) unui risotto. Big mistake! Nu risottoul, ci prepeararea acestuia într-o bucătărie deja încinsă de la canicula de afară…

  4. Bucatarescu says:

    Viva risotto! De ce nu gatesti noaptea, cand nu mai e asa de cald?

  5. Adriana Parissi says:

    Si eu tot noaptea gatesc :) Azi noapte de ex. am pregatit umplutura pt sarmale si am umplut: ardei, vinete mici si roz, dovlecei si foi de vita. Azi dimineata am bagat marea lor majoritate in congelator pt mai tirziu.

  6. Bucatarescu says:

    In seara/noaptea asta, vreau sa fac: compot de prune; mancare de bame (am unele imense, din gradina); ceva cu fasole verde si/sau dovlecei…

  7. Feliz says:

    @Bucatarescu: pentru ca atunci mi se facuse foame si chef de risotto. Noaptea, de altfel, tind sa am alt gen de activitati, cum ar fi incercarea de a gasi diverse metode care sa ma adoarma :D

  8. Feliz says:

    @Adriana: cum adica vinete… roz? :D

  9. Bucatarescu says:

    Feliz, o burta plina reprezinta un somnifer fantastic…

  10. Adriana Parissi says:

    Sint un soi de vinete mici de vreo 5-7 cm de culoare rozulie… ca astea numai ca in loc de mov sint …roz
    http://www.reimerseeds.com/udumalapet-eggplants.aspx

  11. Bucatarescu says:

    Uneori, rar insa, le gasesti inclusiv in Obor. Le gasesti in orice piata mediteraneana care se respecta!

  12. Feliz says:

    @Adriana: recunosc, n-am mai vazut “live” genul asta de vinete, doar unele subtiri, lunguiete si un fel de lila la culoare, parca… Astea ce apar pe link-ul ala au acelasi gust cu vinetele clasice românesti?

  13. Feliz says:

    @Bucatarescu: tocmai ce incep sa ma obisnuiesc sa dorm cu AC on… ceea ce e o mare adaptare la arsita de afara… si nu pot sa-mi petrec noptile in bucatarie, deci nici sa ma culc mai tirziu de 1 am, pentru ca altfel n-as mai putea adormi lin și nici visa la vaste întinderi plinde de zapadă albă, pufoasă și răcoroasă ;)

  14. Bucatarescu says:

    Feliz, mai da o tura prin piete (Obor) pe racoare, s-ar putea sa ai unele surprize. Taranii nostri au inceput sa produca diverse minunatii!

  15. Bucatarescu says:

    …Daca visezi zapada, se asorteaza cu pomana porcului, sorici, carnati, toba, caltabos… Hai, ca nu mai e mult pana la Craciun!

  16. Feliz says:

    @Bucatarescu:… asta cu plimbatul prin piete… alta indeletnicire pentru care nobila burgheza din mine nu are niciodata timp. Dar te cred pe cuvînt ;)

    Iar pînă la Crăciun, mi se pare că mai e o veșnicie, socotită și simțită prin prisma verii ăsteia infernale care pare ca nu vrea să se mai termine…

  17. Bucatarescu says:

    Eu stiu? Cu cat mai cumplit de torida vara, cu atat mai mustind de dulce grasime porcul! (proverb inventat)

  18. Feliz says:

    Înca mai visezi la ceafa porcaită in noaptea aia ‘de pomina’, bag sama :P

  19. Bucatarescu says:

    Recunosc, intotdeauna voi avea o slabiciune imensa pentru grasimile de porc!

  20. Adriana Parissi says:

    Feliz vinetele au acelasi gust. Doar arata diferit. Cele subtiri si lunguiete sint numai bune de umplut daca le tai pe lungine, le scobesti si le umpli cu amestec de carne ca pe niste barcute. le razi niste parmezan deasupra, plus rondele de rosii si le viri in cuptor… Deliciu…
    Bucatarescu am mesterit o omleta in dimneata asta, fara pic de ulei: doar slaninutza prajita pina au ramas bucatelele de carne crocante asa ca am prajit in untura oua, ardei, ceapa, rosii. Cu telemea si rosii de gradina… miam!!! Cit despre caldura nu ma pling… Intre tuns iarba o data la 2 sapt si dezapezit 1 m de zapada zilnic… aleg prima :)

Leave a Reply