|

Vinetele sfarsitului verii …prezentate de ADRIANA PARISSI

Ce-i drept diminetile sunt mai racoroase dar arsita tot isi mai spune cuvintul ici si colo in miezul zilei. In scurt timp va incepe vremea conservelor, insa pina atunci ne mai bucuram putin de legumele proaspete, de salate, de dejunuri la iarba verde si fripturi la gratar.

 Nici unul din noi nu e vegetarian, insa vinetele sunt legumele mele preferate si intotdeauna incerc sa gasesc noi si noi retete. Cum facem frigarui destul de des, insotite de rosii si ardei copti pe gratar, m-am gindit ce-ar fi sa gatesc si vinete? Fireste, vinetele coapte afara pe gratar, pentru salata, au cu totul alt gust decit cele coapte in cuptor. De ce nu ar avea alt gust si cele pentru… vinete cu parmesan?

 Una din mincarurile noastre preferate sunt vinetele cu parmezan. Prin urmare, cu putina imaginatie, creativitate si curaj am incropit o reteta facuta in exclusivitate pe gratar (deci mai dietetica). Trebuie sa va spun ca Didi a golit farfuria in citeva minute. Pina si pisicile ne-au dat tircoale mieunind cum fac numai cind scot din frigider brinza topita “La vache qui rit” pentru care au facut o adevarat pasiune. Fireste, le-am pus si lor in farfurioara si au lins sosul. Good job! Si asa veterinara m-a saftuit sa trec siameza pe Atkins. Va imaginati? Eu si pisica urmind dieta in acelasi timp? Oare cine va slabi mai mult? In sfirsit, sa nu ma las dusa de imaginatie…

 Un singur sfat va dau: daca o incercati (reteta, nu dieta), asigurati-va ca aveti la indemina o galeata cu apa sau un stingator de incendiu. Sper sa nu ma  intrebati de ce. Credeti-ma, nu vreti sa stiti.

Vinete cu parmezan la gratar

 Ingrediente:

½ cana de parmezan ras

1 lingura de oregano uscat

½ ligurita de cimbru uscat sau citeva Frunze de cimbru proaspat.

2-3 vinete potrivte (in total vreo 750 grame), taiate transversal in felii de 1cm. Ne trebuie 12 felii.

2-3 linguri de ulei de masline

Sare si piper dupa gust

3 rosii mari taiate in felii de 5mm grosime (atentie, numarul de felii de vinete trebuie sa fie egal cu numarul de felii de rosii)

12 frunze mari de  busuioc proaspat

12 felii de brinza Provolone sau 2 cani daca este rasa

 Preparare:

Ungeti gratarul cu ulei si dati focul iute. Asigurati-va ca stingatorul de  incendiu e prin preajma. Din nou, nu intrebati de ce. Combinati pamezanul cu oregano si cimbru intr-un castron si dati deoparte. Puneti rondelele de vinete pe o tava sau placa (pe un singur rind) si ungeti-le cu ulei cu ajutorul unei pensule, apoi presarati-le cu sare si piper. Cu ajutorul unor clesti puneti rondelele de vinete pe gratar si coaceti-le cite 5 minute pe fiecare parte. Luati-le de pe foc si asezati-le din nou in tava, intr-un singur rind . Presarati deasupra jumatate din amestecul de parmezan. Coaceti apoi pe gratar feliile de rosii cite 1 minut pe fiecare parte apoi puneti-le peste fiecare felie de vinata. Presarati cu sare si piper daca vreti. Peste fiecare felie de rosie puneti cite o frunza de busuioc si o felie de provolone. In caz ca folosoto brinza rasa, presarati-o in mod egal desurpa vinetelor. Micsorati focul gratarului de la mare la mijlociu, inchideti capacul si lasati sa se coaca 5 minute. Stingeti focul. Se servesc imediat.

 ADRIANA PARISSI este scriitor, corespondentul nostru special in Statele Unite.

Citeste si:

Tags: , , , ,

3 Responses for “Vinetele sfarsitului verii …prezentate de ADRIANA PARISSI”

  1. Bucatarescu says:

    Adriana, nici eu nu ma mai satur de vinete! Azi-dimineata, am facut un sos de rosii (cherry si golden pear, din semintele tale – sunt singurele care au supravietuit manei), am pus si un ic de ceapa si usturoi, apoi am tocat vinetele in cubulete, am pus ceva ierburi, sare si piper, un pic de dovlecel tot cubulete si am amestecat continuu in cratita vreo zece minute. Am scos pe farfurie, am scurs zeama si, deasupra, am pus o mana de parmezan ras, fire de ciboulette si cateva bucatele de sunca afumata. Am servit cu paine prajita. …Nana nu a lasat nimic in farfurie!

  2. Adriana Parissi says:

    Eu pun vinete coapte si curatate in congelator din toamna pt iarna.Cumva au alt gust decit cele “de plastic” de la supermarket si nu am timp sa merg intotdeauna la Whole Foods peste iarna mai ales daca nametii sint cit casa cum au fost in iarna asta :(

  3. Bucatarescu says:

    Asa fac si maica-mea si soacra-mea: umplu congelatoarele cu vinete, mazare din gradina, dovlecei tocati, zarzavat de supa si altele. Plus fructe de padure!

Leave a Reply