|

TORRES – universul senzual al vinurilor catalane

Două verticale ale vinurilor Torres aduse de Halewood Winesmi-au prilejuit întâlnirea cu un Chardonnay și un Cabernet Sauvignon de excepție – pour les connoisseurs…
O seară la Alioli, printre afișele vintage de la corridele de altădată și fotografiile contemporane ale fan clubului Real Madrid, rezidența din București – Dacia Blanca. Desigur, nu lipseau faimoasele tapas ale casei, cu jamon, queso manchego, tortilla de patatas, creveți, scoici, anchois, rulouri de cod, foie gras de rață cu mousse de portocale și alte minunății culinare. Dar personajele principale au fost, de această dată altele!
…Cine a băut măcar o data faimosul Gran Sangre de Toro, eventual Reserva, știe exact la ce desfătări se poate aștepta din partea marilor vinuri ale Catalunyei de la Torres. Deja la a cincea generație începând cu finele veacului XIX, Torres este acel miracol pe care-l constituie o firmă de familie ancorată solid în credințe și standarde solide. Asta înseamnă o preocupare dusă la extrem pentru calitate, de la culesul manual al ciorchinilor atent selecționați la ”castingul” anual întreprins în pădurile de stejar din Franța în căutarea baricului perfect, dar și a dopului de plută cel mai potrivit în Portugalia. Vinul se desăvârșește 18-24 de luni în butoi, apoi este înnobilat încă un an, cel puțin, în sticle. La asta, sub coordonarea directă a familiei, lucrează experimentate echipe de oenologi, care migălesc cu har licorile care se regăsesc în paharele ciocnite de membrii familiei regale spaniole, dar nu numai.
La această nouă întâlnire cu vinurile de la Torres, ghid mi-a fost tânăra catalană Emma Llorens Navarro, o brunetă pasională coborâtă parcă din amfiteatrele populate cu minotaurii lui Dali. Asta fiindcă Torres are ca brand ambassador o femeie! Și compania nu s-a înșelat deloc. Elocvența ei a fost dublată de o cunoaștere în amănunt a tuturor secretelor acestor vinuri de poveste. Cuvintele ei au învăluit sticlele și le-au pus într-o cu totul altă lumină la degustare.
Am avut șansa să cunosc, astfel, mai întâi patru Chardonnay-uri de colecție din gama Milmanda (de la numele castelului din Conca de Barbera). Toate ”finca”, adică vinuri single vineyard, din loturi foarte bine definite, adevărate micro-terroir-uri continentale, cu o subtilă adiere mediteraneană. Rând pe rând, au defilat sticle din 2011, 2010, 2008 și 2007, într-o complexă spirală a gusturilor, diferită, de pildă, de stilul franțuzesc clasic, mai sobru. Milmanda, însă, seduce cu arome fructate mai directe, mergând chiar până la note explicite de miere în cazul ediției 2007. Cine și-ar fi închipuit că, după opt ani, completând cache-ul tipic de unt, un Chardonnay mai poate oferi un asemenea spectacol de gust, bine dublat și de mineralitate? De un galben-auriu nobil, Milmanda face paradă, pe un fundal discret de vanilie, de note superbe de compot de citrice și de piersici albe, fără a mai vorbi de accentele exotice mergând până la fructul pasiunii și lychee. Îmi imaginez aceste vinuri în complicitatea unui platou cu insinuante crustacee și fructe de mare.
Într-o subtilă dialectică palatină, după un vin alb de excepție, vine și unul roșu. În cazul de față, un Cabernet Sauvignon declinat în climat mediteranean mult mai explicit decât în cazul Milmanda. Mas la Plana e apelațiunea prezentată în versiunile 2008, 2010 și 2009. Cu savuroase surprize, precum latura ierboasă, de un verde incredibil, a acestui vin roșu de Penedes, mai ales în ediția 2010, chiar dacă apogeul a putut fi consemnat, apoi, în 2009. În cheia unui roșu rubiniu profund, vinul trimite olfactiv la arome superbe de trufe, pâine prăjită și fructe de pădure roșii, totul pe fundalul unei incredibile rotunjimi a gustului, cu taninuri suculente și echilibrate. Eu l-aș asocia culinar cu un T-Bone de Black Angus, dar și cu o fabuloasă friptură de cal sau, chiar, zebră, după cum am avut ocazia să gust recent. Însă, dincolo de conexiunile gastronomice, Mas la Plana Cabernet Sauvignon de la Torres se impune ca un clasic al vremurilor noastre, de aclamat așa cum se cuvine.

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply