|

Fabrica de plante din China

Sa te sperii sau sa te minunezi? Chinezii au inceput sa faca plante in fabrica! Fabrica din Beijing se numeste Jingpeng si este, in fapt, o sera gigantica, in care se produc sute de tone de varza, salata etc. Productia nu necesita pamant, lumina soarelui, dar nici pesticide. Doar seminte si o solutie lichida care ajuta plantele sa creasca. Plantele cresc pe rafturi supraetajate, luminate fiecare cu leduri.  Desi se folosesc mii de leduri, se face economie de energie, daca se iau in calcul lucrarile agricole si irigatiile. Totusi, pretul final este de 3 pana la 5 ori mai mare decat in cazul culturilor traditionale. Acest aspect e compensat de faptul ca plantele cresc de doua ori mai repede, iar productia raportata la suprafata este de 1o  ori mai mare… Eu zic ca trebuie sa ne speriem, nu sa ne bucuram! Voi ce ziceti?!?

Citeste si:

Tags: , , , , , , , ,

13 Responses for “Fabrica de plante din China”

  1. Cuisinette says:

    Eu nu mai zic nimic. Din ce in ce este mai greu de gasit seminte care nu sint transformate genetic.
    Eu culeg seminte de la prietenii care imi dau diferite vegetale crescute in gradina lor… pt ca numai in felul asta pot creste vegetale de la an la an.
    Am si seminte trimise din tara, cu ani in urma si cresc leustean in butoi.
    Si se mai pune problema solului de aici… ceva e in neregula ca nu creste mai aproape nimic.

  2. Bucatarescu says:

    Eu cred ca genertia urmatoare va folosi numai seminte modificate genetic. Dan Chisu imi povestea ca vrea sa faca o fundatie pentru salvarea rosiei romanesti, dar nu cred ca si-a dus proiectul la capat. Tot ce pot spune e ca atunci cand ma plimb printre rosii la tara, miroase fabulos. Daca mai si musc dintr-una coapta, senzatia e unica!!!

  3. Adriana Parissi says:

    God, no! Bucatarescu, din tot ce am vazut si gustat in turcia mi-a ramas in minte gustul rosiilor, ca cele de la tara din copilaria mea. unde mai pui ca erau 25 centi/kg. neaparat sa luam seminte de acolo. Imi venea sa pling cind am ajuns inapoi si am intrat in supermarket la rosiile noastre de cauciuc :(
    Turcia este inca nemodificata genetic, iar cel putin in zonele rurale se maninca sanatos, nimic nu e modificat genetic. Nici la mine la tara, ti-am zis, in vrancea, sus inspre munte, rudele mele traiesc ca acum 100 ani. Inca au fanete, gainile umbla peste tot in cel mai maquez-ian stil posibil…toate animalele din ograda au nume. V-am pus linkul acela despre printul charles si fanetele romanesti, nu? Fanetele noastre unice in lume. hai ca pling si dupa ele.

  4. Adriana Parissi says:

    Uite aici http://www.ft.com/cms/s/2/6cabf0fa-b169-11df-b899-00144feabdc0.html
    Este cel mai frumos articol despre Romania pr care l-am citit in presa straina. printul Charles declara “Transylvania is in my boold”

  5. Florica Bud says:

    Draga Adriana si draga Cuisinette trebuie sa veniti la noi, vara in luna august.Veti manca niste rosii adevarate carnoase, dulci si bune asa ca in copilarie .Ici si colo, la tara, femeile cultiva samanta aleasa cu grija de la rosiile romanesti. Ce le prisoseste vand in piata,.. este adevarat ca din ce in ce mai rar se intampla lucrul acesta. Si mie imi vine sa plang ca ne-au napadit supermarket-urile pana si in micile orasele. Si lumea prefera sa cumpere de acolo ca asa vad in filmele americane ca e cool sa iti umpli cosul cu tot felul de *bunataturi* frumos ambalate si vandute romanilor la suprapret. Dar ce mi se pare periculos este ca edilii acestor orasele (ramase fara industrie si minerit in cazul nostru) considera ca daca inlesnesc aparitia acestor ciuperci imense- care omoara producatorii locali si care imbogatesc pe altii de pe alte plaiuri- dezvolta economia locala(!)

  6. Bucatarescu says:

    Stiti care e paradoxul? Rosia romaneasca adevarata nu arata prea bine: nu e chiar asa de rosie (culoarea!), insa are gust si miros. Ce iei de la supermarket pare de carton, e o rosie complet lipsita de gust!

  7. Florica Bud says:

    Rasadul rosiei romanesti este destul de pricajit si nu prea il cumpara lumea. Dar cei care il cumpara vor avea parte de rosii cu gust de rosii si nu de… vant . Atunci cultivatorii de rasaduri s-au orientat spre semintele straine care dau nastere unor plante viguroase, de un verde puternic, care au cautare pe piata.Dar, din pacate, fructele acestor rasaduri viguroase sunt ( eu le numesc *rosii trase la xerox*)… perfect rotunde, identice ca marime si parca ar fi de cauciuc…

  8. Adriana Parissi says:

    Eu detest sa merg in supermarketuri. Pe linga ca au hectare de parcare de trebuie sa merg nu stiu cit pina la intrare, e aglomerat. Ca sa nu mai spun ca la noi e moda din ce in ce mai mare, adica au aparut supermarketuri care au 3-4 mini-restaurante inauntru, carti, oale, filme etc. cel mai mult imi place sa cumpar din magazinele mici, etnice: merg cu predilectie la italieni, nemti, greci si libanezi si …la piata (locul de unde se aprovizioneaza restaurantele cu legume). Singurul supermarket care imi place e Whole Foods, numai cu produse organice. dar si acela e un piticutz in comparatie cu supermarketul cel mai apropiat de casa mea. Inca un lucru referitor la rosii. Anul asta a fost la moda aici un dispozitiv de crescut rosiile upside-down; se poate atirna pe balcon. E pt. spatii inguste.

  9. neacsu bogdan says:

    Pentru inceput cred ca trebuie sa stabilim ce inseamna “rosie mutanta” sau OMG – sunt organisme in al caror genom ,inginerii de specialitate, introduc cu ajutorul unor vectori”viroizi “,gene apartinind altor specii ; si le fac sa se manifeste ;conferind asfel noului genotip caracteristici straine pana atunci poate si genului din care facea parte.
    Rosiile despre care vorbim sunt hibrizi de inalta valoare productiva care se pastreaza fff bine ,fff mult timp in conditii normale de temperatura , sunt fff uniforme,etc; exact ceea ce trebuie unei retele de mag. mari.
    Pentru a nu fi nedrept trebuie sa recunosc ca sunt printre ei si hibrizi ff gustosi ,dar ca ing.trebuie sa vrei intii sa-i cauti ,iar apoi sa-ti asumi anumite neajunsuri ale lor (perioada de pastrare mica )
    Cat despre rosiile bunicii cele pe care le mincam cu paine de la test direct in gradina………………sunt cele pe care mi-le doresc mereu ,dar le cultiv an de an pe suprafete ff mici in comparatie cu toata suprafata de cultura ocupata cu tomate si asta pt ca nu suporta bine transportul.
    Asta este prezentul si asta va fi si viitorul , populatia globului nu se va putea hrani decit cu genotipuri fff productive , care sa reziste la durate mari de transport si multiple manipulari; viitorul dincolo de vointa noastra va fi dominat de culturile hidroponice sau cum am vazut in articol de culturile “superhidroponice”.
    Nu vreau sa fac pe desteptu dar cred ca singura solutie pentru a mai exista si peste 20 de ani asemenea legume gustoase , este sa ne educam copiii ,si ei sa caute la varsta adulta acele rosiii fff gustoase ; lucru destul de greu de facut intr-o era in care reclama si prostia i-i pun in situatia de a se intreba ce este corect? ce-mi spune mama cu tata :sa consum iaurt din lapte integral de capra, oaie sau vaca facut in casa in care pot sa-mi adaug una-doua linguri de dulceata de …….. sau ce fac toti colegi mei – consuma iaurt danone cu aroma de… si parca este si mai bun???????
    Cred ca trebuie sa privim intii in noi si la cei din imendiata noastra vecinatate si daca am face asa toti ,societatea in care traim sigur ar fi alta.

  10. Adriana Parissi says:

    Apropo de cele spuse de Bogdan, intr-adevar dintre rosiile copiate la indigo (vorbesc de piata americana) cele olandeze parca mai au ceva gust. Celelalte nici gust, nici miros; rosii de plastic. De fapt nici florile nu au parfum in tara asta. Despre tei, ce sa mai vorbim.

    Citeodata – rar – mai se nimereste in plina iarna cite un transport de rosii mexicane cu ceva gust.
    probabil ca in viitor a minca legume crescute in gradina (a micului producator, a restaurantului sau personala) va fi foarte scump si nu la indemina oricui. Problema este sa mai existe seminte pina atunci.

  11. Adriana Parissi says:

    Am uitat sa precizez ca eu fac iaurt din lapte integral in casa. Este iaurt grecesc/turcesc, ca la mama lui, cu stratul de smintina de 5mm deasupra. Deunazi mi-a cazut fata in supermarket vazind iaurt grecesc “Yoplait”. Zic, asta nu era frantuzesc? marca e frantuzeasca, dar deh, daca la moda e iaurtul grecesc, au “inventat” si ei varianta lor. Care numai iaurt grecesc nu e.

  12. Bucatarescu says:

    Cu sau fara legatura cu mailul tau, te rog sa imi mai trimiti seminte de rosii cherry si rosii golden pear – au produs incredibil in vara asta si au rezistat pana la sfarsitul lui octombrie! Din ianuarie, o iau de la capat cu rasadurile.

  13. Atunci cand am cumparat domeniul ,,Fabrica de Plante”, am crezut ca este o denumire imposibila, o contradictie, ca sa zic asa :) Dar uite ca timpul m-a contrazis.

    In legatura cu fapbricile de plante, pot sa iti dau cateva explicatii. Este vorba de culturi hidroponice, sub lumina ledurilor. Nu este nimic foarte nou in asta. Ceea ce este nou este faptul ca s-au gandit sa foloseasca sistemele astea la scara mare si sa rezulte aceste fabrici.

    Si nu cred ca ai de ce sa iti faci griji. Te asigur ca salata pe care o vei cumpara maine din supermarket este mai nociva decat cea cultivata in aceste fabrici de plante. Gandeste-te ca in fabricile astea sunt foarte bine controlati toti parametrii. Se respecta concentratiile de ingrasaminte, iar prin asta se evita acumularea de nitrati.

    Daunatorii nu exista sau sunt mult mai putini, ceea ce duce la cantitati mai scazute de pesticide aplicate. Adica mult mai scazute…sau deloc.

    Nu in ultimul rand, aceste fabrici de plante se pot construi in spatiul urban, iar astfel se evita transportul hranei pe distante lungi. Asta inseamna amprenta de carbon mult mai mica si consum de legume proaspete.

    Cred ca prin metoda asta vom avea in sfarsit rosii ceva mai gustoase decat cele din prezent. Nu vor fi la fel de bune ca rosiile din curtea bunicii, dar cu siguranta vor fi mai bune decat ceea ce consumam acum.

    Gandeste-te ca rosiile pe care le mancam acum sunt din soiuri care au in codul lor gena postmaturare. Adica pot fi recoltate verzi, transportate mii de km cu tiruri si depozitate, urmand ca noi sa le consumam dupa cateva saptamani de la recoltare. Intre timp ele se coloreaza si pulpa se mai inmoaie, dar gustul nu se amelioreaza foarte mult.

    In sfarsit, rosiile recoltate din aceste fabrici de plante ar fi crescute in apropierea consumatorilor, putand fi recoltate la maturitatea de consum…coapte! Adica mai gustoase.

    Lucrurile au mers chiar mai departe, astfel incat acum poate oricine sa aiba acasa o mica fabrica de plante, adica un sistem hidroponic. Prin Franta, restaurantele de lux deja isi cultiva singure mirodeniile in astfel de sisteme de cultura: http://indoorgardens.ro/sisteme-de-irigatie/sisteme-hidroponice/sisteme-aeroponice

    Si probabil ca au motive serioase sa o faca. Ma refer la gust si prospetime.

    In concluzie, nu cred ca este cazul sa ne speriem.

Leave a Reply