|

Tartiflette au Reblochon / Reteta cu cartofi si branza …de la ADRIANA PARISSI

Tartiflette au Reblochon

Aceasta reteta e specifica statiunilor de schi din Austria insa e intilnita si in unele parti din Franta. Nu exista o reteta standard; se spune ca fiecare sat are varianta lui, insa toate contin cartofi, brinza Reblochon, frisca lichida, sare si piper, asa ca fiti creative.

Ingrediente

  • 5-6 cartofi de aceaisi demensiune (de preferinta Yukon Gold)
  • 5 sau 6 fisii de slaninuta taiate in bucatele
  • 2 linguri de unt (aprox 45 gr)
  • 1 ceapa potrivita tocata marunt
  • 1/4 pahar de vin alb sau vermut sec
  • 6 linguri de frisca lichida
  • Sare si piper dupa gust
  • 250 gr de brinza Reblochon (se poate inlocui cu o binrza maole gen brie)

Preparare

  1. Folositi cartofi de aceeasi dimensiune. Fierbeti-i in coaja pentru 20 minute, pina cind incep sa devina moi. Nu ii lasati mai mult. Clatiti-i in apa rece ca sa ii opriti din coacere.
  2. Cit sint calzi curatati-I de coaja si taiati-i in feluite groase de 1 cm, apoi taiati feliutele in cuburi.
  3. Tocati slaninuta in cubulete.
  4. Topiti untul intr-o tigaie, apoi prajiti slaninuta pina cind devine crocanta. Luati-o din tigaie cu o spumiera si pastrati grasimea in tigaie.
  5. Incalziti cuptorul la foc mediu.
  6. Prajiti ceapa in grasimea din tigaie, apoi scoateti-o.
  7. Scurgeti grasimea din tigaie, adaugati slaninuta si vinul si fierbeti la foc mare pina cind vinul e aproape evaporat.
  8. Adaugati cartofii amestecind pina cind toate ingredientele sint amestecate bine.
  9. Sarati si piparati. Adaugati frisca lichida si amestecati  bine din nou.
  10. Ungeti un vas termorezistent cu unt si turnati in el amestecul de cartofi.
  11. Taiati brinza Reblochon in doua, rezultind doua jumatati rotunde pe care le plasati deasupra amestecului de cartofi
  12. Acoperiti vasul cu folie de aluminiu si dati la cuptor pentru 1 ora.
  13. Dati la o parte folia si amestecati bine ca sa intre brinza in cartofi.
  14. Mai lasati 5-6 minute ca sa prinda o crusta aurie.

ADRIANA PARISSI este scriitor si gastronom, corespondentul nostru special in Statele Unite.

Citeste si:

Tags: , , , ,

Leave a Reply