|

RETETE VECHI ROMANESTI: Zeama de gaina cu tocmagi & FETEASCA REGALA Floarea Soarelui

Ingrediente: 1 kg carne de gaina (nu foarte batrana), 1 ceapa,

1 morcov,1 telina (cu tot cu frunze), 1 radacina de patrunjel, bors  acru, verdeata (leustean, cimbru, patrunjel, marar, macris, untisor), tocmagi (taitei).

Preparare: Carnea de gaina spalata bine se pune la foc mic si se fierbe impreuna cu morcovul, ceapa, telina, radacina de patrunjel , o crenguta de cimbru si o lingura de sare. In timp ce fierbe, trebuie luata, din cand in cand, spuma. Cand e aproape gata, se adauga borsul acru dupa gust, cat te lasa inima. Daca mai e nevoie, se sareaza, se da in clocot si se pun tocmagii,dupa care se mai lasa la fiert inca vreo 5 minute, ca sa se inmoaie si sa se umfle taiteii. La sfarsit, cand se ia de pe foc, se pune si verdeata tocata marunt, care va subjuga oala de ciorba cu miresmele ei.

Bauturi: Un Traminer demidulce de Orhei din 2004, de la Chateau Vartely, sau – daca se merge pe varianta unui vin sec – unul de vinoteca, din 1986 sau 1989, depozitat la Milestii Mici sunt doua dintre optiunile posibile si, la o adica, efectiv complementare, neignorandu-se reciproc.

Poveste: Farmecul tocmagilor (taitei moldovenesti simpli, din ou si faina) sta si in extrema lor versatilitate, ei putand fi complementul necesar al aproape oricarei supe, bors sau mancare cu sos. Ei dau gust si consistenta indiferent de context, iar spectacolul miscarii lor browniene, printre cerculetele de grasime, in ciorba care fierbe tumultuos, este unul memorabil in sine.

(Vezi retete similare in cartea MANCARURI DE ALTADATA, VINURI SI VECHI BAUTURI ROMANESTI, Ed. Lifestyle/TREI)

BAUTURA RECOMANDATA: O sticla bine racita de FETEASCA REGALA Floarea Soarelui de la Cramele Halewood.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply