|

Salata de fasole cu ceapa prajita si alte retete cu vinuri albe Floare de Luna si Floarea Soarelui

Aşa cum mi se întâmplă uneori am intrat într-un magazin după un aparat de scos sâmburii cireşelor – am făcut dulceaţă, dar asta e altă poveste – şi am ieşit cu ultima carte de bucate a unuia dintre bucătarii mei favoriţi, Mario Batali. Mario e proprietarul a 8 restaurante în New York, Los Angeles şi Las Vegas, autorul a tot atâtor cărţi de bucate şi foarte cunoscut publicului datorită showului său de pe Food Channel şi a apariţiilor sale în competiţiile culinare “Iron Chef America”.

 Mario e renumit pentru apetitul său – în zilele lui bune putea să mănânce 20 de feluri la o masă şi să bea câteva carafe de vin – şi pentru autenticitatea reţetelor sale. Spre deosebire de celelalte cărţi de bucate ale sale, aceasta este centrată pe… legume, incluzînd salate sau reţete uşor de preparat, în 30 de minute sau mai puţin. Întrebat de către un jurnalist de la Chicago Tribune, de ce această schimbare,  Mario a delcarat că legumele au intrat în centrul atenţiei bucătarilor din America, împreună cu ideea de a produce recoltă proprie şi a nu folosi pesticide. În mod asemănător, spune el, în materie de carne, preferinţele publicului se îndreaptă spre cea provenită din animale crescute în libertate, hrănite cu iarbă, fără antibiotice sau hormoni.

 Reţeta pe care vreau să v-o propun este din ultima lui carte, “Molto Gusto”, în care este vorba, fireşte, şi despre … fasole. Este o salată, ce poate fi găsită în meniul restaurantului Otto din New York, care, dacă nu mă înşel, este primul restaurant înfiinţat de Mario.  Am preparat această reţetă aseară şi vă asigur că e foarte bună.

 Şi ca să nu avem impresia că numai italienii gătesc fasolea bine, o să adaug o reţetă tipică franţuzească, salată din Nisa, din cartea de bucate franţuzeşti a  Juliei Child.

Salata de fasole cu ceapă prăjită

 Ingrediente:

1/2 kg de fasole verde

2 cepe mici dulci (Vidalia sau Walla Walla)

1,5 linguri de oţet balsamic

1,5 linguri de zeamă de portocale

2 linguri de ulei de măsline

Sare de mare

Preparare:

Fierbeţi fasolea în apă sărată pentru 3-5 minute până se frăgezeşte. Scurgeţi imediat şi puneţi-o într-un castron cu apă rece ca să nu îşi schimbe culoarea. Tăiaţi cepa felii şi prăjiţi-o în tigaie până se rumeneşte în anumite porţiuni dar să rămână totuşi crocantă, cam 4-6 minute pe foc mare, amestecînd continuu. În ultimul minut adăugaţi fasolea şi amestecaţi, apoi scoateţi salata într-un castron şi o dregeţi cu o vinegretă din zeamă de portocale, oţet şi ulei. Lăsaţi la rece cel putin 10 minute – de preferinţă 1 oră – înainte de a servi. Presăraţi cu sare de mare.

Salata nicoise

 Ingrediente:

1 căpăţână de salată, spălată bine şi zvântată de excesul de apă
0,5 kg de salată verde fiartă şi splată în apă rece, ca în reţeta de mai sus
1 ceapa tocată peştişori
1/2 to 2/3 cană de sos vinegrette
Sare şi piper după gust
3 sau 4 roşii tăiate felii (sau 10 – 12 roşii cireaşa, tăiate în jumătaţi)
3 sau 4 cartofi fierţi şi tăiaţi cubuleţe
2 conserve de ton preferabil în ulei
6 ouă fierte tari, curăţate şi tăiate în jumătăţi
1 conservă de filet de anşoa
1/3 cană de măsline din Nisa 
2 – 3 linguri de capere
Câteva fire de pătrunjel

 Preparare:

Aranjaţi foile de salată pe un platou sau într-un castron nu prea adânc. Cu puţin timp înaintea servirii amestecaţi ceapa şi fasolea cu câteva linguri de  vinegrette, sare şi piper. Ungeţi şi rosiile cu o lingură de vinegrette. Aşezaţi cartofii peste feliile de salată. Pe feliile de cartofi puneţi câte o lingură din amestecul de fasole. Aranajaţi roşiile alternînd cu peştele. Deasupra puneţi din loc în loc jumătăţile de ouă, cu galbenuşul în sus.  În mijlocul fiecărui galbenuş puneţi câte un peşte anşoa. Arnajaţi măslinele printre celelalte ingrediente, astfel încât să aibă un aspect cât mai plăcut şi colorat. Turnaţi restul de vinegrette peste tot şi garnisiţi cu pătrunjel şi capere.

 Sos vinaigrette

 Ingrediente:

1/2 lingură de ceapă verde tocată mărunt
½ lingură de muştar Dijon
1 virf de cuţit de sare
1/2 lingură de zeamă de lămâie
1/2 lingură de oţet
80 – 120 ml de ulei de măsline
Piper după gust

 Preparare:

Puneţi toate ingredientele înt-run borcan care se închide ermetic şi scuturaţi bine. Dacă nu aveţi astfel de borcan, amestecaţi ceapa cu muştarul şi sarea, adăugaţi zeama de lamâie şi oţetul, apoi încorporaţi uleiul câte puţin.

Retete de la ADRIANA PARISSI, scriitor si jurnalist, corespondentul nostru special in Statele Unite.

RECOMANDARE BUCATARESCU: Vinuri albe din gamele Floare de Luna si Floarea Soarelui de la Cramele Halewood – Feteasca Alba si Feteasca Regala. Dar – de ce nu? – ar merge si un Rose Floarea Soarelui.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

8 Responses for “Salata de fasole cu ceapa prajita si alte retete cu vinuri albe Floare de Luna si Floarea Soarelui”

  1. Feliz says:

    Adriana, foarte misto si… extrem de consistenta gasesc eu a fi salata asta. Cred ca tine loc de: aperitiv, fel principal, fel secundar, iar dacă îl lăsăm și pe Bucătărescu să-și bage nasu’… sigur iese și de-un desert :D

  2. Bucatarescu says:

    …Da, se poate pune la urma, in loc de sos, putina dulceata de ceapa caramelizata:::)))

  3. Adriana Parissi says:

    ceapa caramelizata lol :) cred ca gustul nu e total incompatibil cu vinegreta :) da, e f. satioasa si nu ingrasa.

  4. Bucatarescu says:

    E uimitor cat de multe lucruri se pot face cu cu si din ceapa! Voi ce retete mai stiti?

  5. Feliz says:

    Facea mama o tocanita cu carne si ceapa. Multa ceapa. F buna. Vrei s-o intreb? :D

  6. Adriana Parissi says:

    Tocanitza de ceapa mmmm…. Ceapa umpluta… Ficat cu ceapa mmmm… Supa de ceapa…

  7. Bucatarescu says:

    Tocanita cu multa ceapa imi aminteste de delicioasa mancare la cazan din armata. Cand vroiam sa trag chiulul la garda, ma ceream in grupa de la bucatarie…

  8. Bucatarescu says:

    Dulceata de ceapa…rondele de ceapa pane cu sos picant de iaurt…mancare de arpagic…

Leave a Reply