|

Reteta de weekend: ALIVENCI …cu ROSE Floarea Soarelui

Va e dor de o reteta veche si gustoasa alaturi de un pahar de vin bun si racoros? …Vinurile FLOAREA SOARELUI de la Halewood sunt vinuri speciale, care combina energia primara a razelor solare cu bogatia de arome a boabelor parguite pe Colinele Dobrogei. V-am prezentat zilele trecute cele trei vinuri din gama: FETEASCA NEAGRA cu parfum arhaic, debordand de spiritul locurilor, FETEASCA REGALA moderna, cosmopolita, in accord cu trendurile internationale si surprinzatorul ROSE obtinut din Merlot si Cabernet Sauvignon.
O caracteristica a acestor vinuri de soi sta in faptul ca toate functioneaza si pe cont propriu, fiind tot atatea rasfaturi pentru cunoscatori, tot asa cum toate trei se preteaza la o multitudine de combinatii culinare savuroase.
Continuam sa experimentam gastronomic cu vinurile Floarea Soarelui. Pentru weekend, va propun o reteta traditionala riomaneasca – ALIVENCI. Ce-ar fi sa o incercam impreuna cu un pahar de ROSE FLOAREA SOARELUI bine racit?

Fel traditional din Moldova de Sus, ALIVENCILE sunt pomenite si de marele gurmand Ion Creanga in povestea sa “Capra cu trei iezi”. De altfel, cand Creanga era vizitat de Eminescu, coana Tincuta, ibovnica povestitorului, cea atat de priceputa in ale bucatariei, il imbia pe poet cu tavi intregi de alivenci aburind. Pentru aceasta reteta care are la baza faina de porumb, eu am folosit un malai premium de la ARPIS.

Ingrediente

1 litru lapte

300 gr malai

500 gr branza de vaci

250 ml smantana

50 gr unt

2 linguri faina

4 buc oua

1/2 lingurita sare

Preparare

Laptele si untul, impreuna cu sarea, sunt puse la fiert, cu mare grija sa nu se afume compozitia. Dupa ce da in clocot, incepe sa se adauge malaiul Arpis in ploaie, mestecand continuu cu o lingura de lemn pentru evitarea cocoloaselor. Dupa ce pasta se ingroasa, se ia de pe foc oala si se lasa la racit. Galbenusurile se separa de albusurile, fiind amestecate apoi cu smantana, faina si branza sfaramata cu furculita. Albusurile se bat bine si se incorporeaza si ele, apoi compozitia se pune intr-o tava unsa cu unt si presarata cu faina, dupa care se baga la cuptor pentru a fi coapta la foc mediu circa 45 de minute. Dupa ce se scoate tava din cuptor, se taie alivencile in patrate si se servesc calde, cu smantana. Optional, bucatile rezultate dupa taiere se asaza intr-un vas de sticla termoizolanta, se ung cu galbenusuri amestecate cu smantana si se mai dau la cuptor inca 15 minute, ca sa se rumeneasca. Apoi, nu va zgarciti cu ROSE-ul FLOAREA SOARELUI!

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

1 Response for “Reteta de weekend: ALIVENCI …cu ROSE Floarea Soarelui”

  1. [...] Reteta de weekend: ALIVENCI …cu ROSE Floarea Soarelui [...]

Leave a Reply