|

Festival de RETETE cu TAMAIOASA ROMANEASCA

Vin + Mancare = Reteta fericirii! Sunt vinuri care efectiv te ung pe suflet! Iar, cand le parteneriezi culinar inspirat, satisfactia e si mai mare! Continuam serialul de retete asociate vinurilor de la Cramele Halewood. V-am prezentat un exceptional vin alb dulce, faimoasa Tamaioasa Romaneasca in varianta Special Reserve de la Prahova Valley (Cramele Halewood). Spuneam ca vinul acesta aromat merge de minune ca aperitiv, insa se potriveste perfect si la desert, insotind deserturile rafinate, de pilda tartele cu fructe proaspete. Apoi, v-am invitat sa savurati un desert …international, faimoasa Banana Split, dar si un tort de fructe englezesc, similar cu cel servit la nunta Printului William cu Kate Middleton, urmat de capodopera cofetariei austriece – subtilul Sacher Torte. In fine, ieri am degustat o reteta turceasca inedita – pudding de pui!

Banana Split

INGREDIENTE:

  • 2 banane tăiate în jumătaţi, pe lungime
  • 4 linguri de ingheţată de vanilie
  • 2 linguri de mure sau afine, curaţate şi spălate
  • 2 linguri de zmeură
  • sos de ciocolată (făcut în casă din ciocolată topită şi puţin unt sau cumpărat de-a gata)
  • 4-5 alune prăjite şi tocate sau nucă pisată

PREPARARE:

Puneţi bananele pe farfurii, câte două jumataţi pentru fiecare porţie. Deasupra adăugaţi pe fiecare farfurie câte 2 linguri de îngheţată (folosiţi lingura specială pentru a da formă sferică îngheţatei). Presăraţi fructele şi sosul de ciocolată şi deasupra alunele sau nucile.

Simplu si gustos, nu? Numai ca, gandindu-ma la Tamaioasa care ma asteapta bine racita, eu nu as folosi fructe de padure rosii, ci albe, de pilda agrise. Sau lychee, ca tot se gasesc la hypermarketuri. Pofta buna si nu uitati ca, intotdeauna, un pahar de vin bun da savoare mesei!

Tort de fructe englezesc

(cantitati pentru o forma rotunda cu diametrul de 25 cm)

1,2kg faina
2 1/2 lingurite de parf de copt
1/4 lingurita nucsoara

¼ lingurita scortisoara

¼ lingurita cuisoare
1 cana de untura sau 1 pachet de unt/margarina
450gr zahar brun. brown sugar
3 oua bine batute
1 lingurita esenta lamiie
700 gr stafide
60 gr coaja de lamiie confiata
60 gr coaja de portocala confiata
60 gr cirese confiate
60 gr ananas confiat

250 gr nuca pisata
240 ml suc de fructe

Preparare

Cerneti faina impreuna cu praful de copt, nucsoara si scortisoara. Separat amestecati untul si zaharaul. Adaugati ouale pe rind, esenta de lamiie, fructele, nuca si amestecati bine. Adaugati amestecul de faina cite putin, alternind cu sucul de fructe, amestecind bine de fiecare data. Turnati in forma de tort, unsa cu unt si tapetata cu hirtie de pergament. Coaceti la foc foarte mic pentru 2 ore si jumatate sau pina cind trece testul scobitorii.

Se lasa la racit, se insiropeaza cu rom si se orneaza cu frisca si fructe confiate. Apoi, se poate servi cu un pahar de Tamaioasa Romaneasca scoasa de la gheata!

Sacher Torte este un desert delicios, care merita cu siguranta incercat. Pentru pregatirea lui, ai nevoie de: 170 g de ciocolata dulce-amaruie, taiata in bucati mici, 85 g unt, 4 galbenusuri de ou, 85 g zahar, 5 albusuri de ou, un sfert de lingurita de sare, 0.8 dl faina alba, cernuta. Pentru umplutura de caise ai nevoie de 3,6 dl caise conservate si 1/2 pahar de vin alb dulce. Pentru glazura iti trebuie: 170 g ciocolata dulce-amaruie, taiata in bucati mici, 30 g unt, 5,5 dl smantana grasa si frisca pentru servit.

Ce trebuie facut: Tapetati cu unt si faina o tava pentru prajituri de 23×5 cm. Umpleti o oala mare cu apa si fierbeti-o la foc mic. Intr-un bol amestecati ciocolata si untul si topiti-le deasupra apei. Lasati-le deoparte sa se raceasca. Cu un mixer, amestecati galbenusurile de ou cu 30 g de zahar pana devin albe si pufoase. Adaugati si amestecul de ciocolata.

Intr-un alt bol, amestecati albusurile de ou si sarea pana se formeaza bobite moi. Adaugati treptat si zaharul ramas si continuati sa amestecati pana se formeaza bobite tari. Incorporati faina; adaugati 1/3 din aceasta compozitie in amestecul de ciocolata pentru a-l deschide. Adaugati cu grija si restul compozitiei albe si amestecati pana devine omogena. Turnati in tava pregatita.

Pentru a pregati crema de caise: pasati caisele conservate si amestecati cu vin dulce – Tamaioasa Romaneasca.

Pudding cu piept de pui (Tavuk Gogsu)

Ingrediente:

1/2 piept de pui

150gr. orez

60 ml apa

1l lapte

240 gr zahar

1 lingurita scortisoara

Preparare:

Fierbeti pieptul de pui in apa pina se fragezeste bine. Scurgeti si sfirtecati cu degetele sau cu o furculita puiul astfel incit fibrele sa se separe foarte bine, in bucati foarte mici.

Acoperiti orezul cu apa calda si lasati-l la inmuiat 2 ore. Scurgeti apa si amestecati orezul cu laptele intr-un blender apoi fierbeti pe foc mic pentru 5 minute sau pina e facut, amestecind continuu. Adaugati puiul sfirtecat in fibre cum am explicat mai sus, amestecind de asemeni, pina se omogenizeaza. Turnati apoi zaharul si amestecati pina se dizolva. Dati la o parte de pe foc, turnati in castorane si serviti rece cu scortisoara pisata.

Pentru variatie, se poate folosi orice fel de carne alba, dupa gust, cu conditia sa o maruntiti foarte bine. …Si, bineinteles, nu uitati de paharul de vin alb dulce bine racit – Tamaioasa Romaneasca Prahova Valley Special Reserve!

DE MAINE, CONCURS cu PREMII in sticle de vin TAMAIOASA ROMANEASCA Prahova Valley Special Reserve!

Citeste si:

Tags: , , , ,

Leave a Reply