|

Berbecut ca la stana / Surpriza la gratar cu ROSSO DI VALACHIA

BERBECUT LA STANA de la

  Raluca Brezniceanu

Vom merge pentru a pregati masa  in Carpati, fie ei Rasariteni sau Miazazineni, fie  in Valahia, in Apuseni sau  in Ardeal.
Dar unde anume?
La stana.
Aici vom cunoaste savoarea bucatelor pregatite cu un uluitor gust de fum.
Apoi ne vom ocupa de surpriza la gratar-berbecut de munte.
Luam 2 kg de pulpa de berbecut,o dezosam si o desfacem,dupa care ne apucam sa o transam in portii potrivite,subtiri de aproximativ 1 cm.Pentru aceasta avem nevoie de un cutit bine ascutit.Pregatim marinata din:
5 catei de usturoi,zdrobiti
3 lingurite coriandru macinat
3 lingurite chimen macinat
1 lingura piper macinat
2 linguri ulei de masline
½ pahar de vin alb
Pentru uns la final urmatorul amestec
2 linguri de miere
2 linguri sos de menta
Amestecam ingredientele pentru marinata intr-un bol larg si apoi ungem carnea.Se lasa la marinat cel putin o ora,cat timp ne ocupam de capatana de miel la ceaun,ingropat in pat gros de jar spuzit,felul nostru intai.
Punem carnea pe gratar, la jarul spuzit ca sa se coaca linistita.Intre timp pregatim niste ciuperci ciobanesti si o mamaliga tare pentru bulz..Ciupercile pot fi manatarci,bureti,craite,pastraviori de fag,etc.Se pregatesc tot pe jarul slabit,chiar in spuza,intr-o tava . Se taie piciorusele,se spala ,se toaca
impreuna cu putina slanina .Tocatura se pune in palarii si peste ea niste branza amestecata cu urda ,iar apoi se pipereaza dupa gust.
Bulzul il facem dintr-un litru de apa ,500 g de malai,500 g de branza de burduf,50 g unt .
Facem o mamaliga tare,o intindem pe o scandura unsa cu unt si o umplem cu branza de burduf si o rulam.Ies cinci galusti  de  mamaliga bine rotunjita din care nu trebuie sa iasa branza.Le punem tot in spuza spre sfarsit si bulzul se va coace ingropat in cenusa calda.
E gata cand a prins coaja peste tot si s-a rumenit.
In tot acest timp ,nu uitam sa intoarcem carnea din cand in cand ,pentru a se rumeni uniform si sa o ungem cu o parte din amestecul in care a fost macerata.Iu ultimele zece minute se unge friptura cu amestecul de miere cu sos de menta,ca sa devina lucioasa.
Punem friptura deoparte ,pe un platou preincalzit,o acoperim cu folie de aluminiu si o lasam sa stea aproximativ 10 minute inainte de a o servi.
Se serveste impreuna cu ciupercile ciobanesti si cu bulzul gata rumenit.
La aceasta masa merge un gat de tuica de Ardeal sau apa de izvor.

Mai multe informatii despre gratarele Enders, dar si despre gratarul american cu afumatoare Big Green Egg, incalzitoarele de terasa, articole de camping, lazi frigorifice si diverse accesorii la CampingGrill.ro. Comenzi: 0728 TERASA (83 72 72).

…Evident, la aceasta reteta savuroasa se potriveste si un vin pe masura: ROSSO DI VALACHIA din gama Byzantium de la Cramele Halewood!
BYZANTIUM ROSSO DI VALACHIA este un cupaj reusit din trei soiuri rosii: unul autohton – Feteasca Neagra si doua “internationale” – clasicizatul Cabernet Sauvignon si din ce in ce mai popularul Shiraz, un soi pe care vinificatorii de la Halewood se bazeaza si in cazul altui vin din gama. Un vin sec, cu 14% alcool, Rosso di Valachia propune un capital de imagine si note de degustare complexe, cu influente majore provenind de la toate cele trei soiuri. Astfel, Feteasca Neagra vine cu a sa culoare specifica, dar si cu corpolenta-i renumita, care ajuta vinul sa se structureze frumos. Daca vorbim despre Cabernet Sauvignon, evident ca ne gandim la notele bogate, caracteristice soiului. Iar Shiraz-ul confera o complexitate remarcabila. In final, din intrepatrunderea tuturor acestor influente, rezulta un concert de arome si gusturi: intensitatea fructelor rosii de padure si a prunelor coapte, dublata insinuant de note picante de ardei iute si piper verde. Vinul are o corpolenta nelipsita de catifelare, iar taninii sunt fermi si bine structurati.

Ideal de servit la “temperatura camerei”, dar nu la mai mult de 16-18 grade Celsius.

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

3 Responses for “Berbecut ca la stana / Surpriza la gratar cu ROSSO DI VALACHIA”

  1. Ceafa de porc cu cimbru
    Ingrediente
    800 de gr ceafa de porc
    4 lingurite cimbru proaspat sau uscat
    4 lingurite ulei de masline
    2 lingurite boia de ardei dulce
    sare, piper
    Mod de preparare
    Ceafa de porc se taie in 4 felii de aprox. 200 gr fiecare, care se ung cu ulei de masline asezonat cu sare si piper.

    Se presara pe fiecare felie de ceafa cimbru proaspat sau uscat si boia de ardei dulce.

    Fiecare felie de ceafa de porc asezonata se infige intr-o frigaruie care se lasa 5 minute la rece, in frigider.

    Se incinge gratarul si se aseaza frigaruile, intorcandu-le pe toate partile pana sunt gata.

  2. [...] Berbecut ca la stana / Surpriza la gratar cu ROSSO DI VALACHIA [...]

Leave a Reply