|

Prajitura cu prune / Reteta cu ROSSO DI VALACHIA

Aceasta reteta a aparut acum citeva zile in “The New York Times” si mi-a fost trimisa (via iphone) de verisoara mea care a facut-o si, pentru ca a iesit foarte buna, mi-a recomandat-o cu caldura, ca varianta a prajiturii cu visine a bunicii mele.

Stiu, exista multe variante ale prajiturii cu visine. Inclusiv tatal meu are o reteta rapida, pe care o face cind mama are treaba, insa din cite prajituri cu visine am gustat pina acum, nimic nu se compara cu reteta bunicii mele. Aluatul acesteia e foarte fin. Din aceasta cauza sint foarte curioasa sa incerc si reteta pe care v-o propun mai jos, cu mentiunea ca orice prajitura cu visine merge facuta si cu prune (varianta de toamna). Si invers.

Ca o paranteza va spun ca am dus odata la serviciu o prajitura cu visine, pe post de “fel national”. Era ziua cind angajatii aduceau feluri reprezentative din tara lor si rezultatul era ca mincam cu totii ca spartii pina nu ne mai puteam misca de pe scaune. Mare mi-a fost mirarea cind a venit colegul ungur, un tip matahalos si bonom, la mine dupa aceea sa ma intrebe unde am gasit visine, lansindu-se intr-o poveste abracadrabranta in care el si familia lui au fost la cules de visine intr-o livada linga Toronto, ca sa aiba surpriza sa nu fie lasat la vama sa treaca cu ele in SUA. Asa de tare s-a suparat incit mi-a zis cu naduf ca tot le-a facut-o, trecind granita cu niste cirnati ascunsi sub scaunul masinii…

Prajitura cu prune

Ingrediente:

1/2 pachet de unt la temperature camerei plus inca putin pt unsul tavii

750 gr prune preferabil de diverse feluri, taiate in felii

1 1/4 cana de faina integrala plus inca putina pentru tapetat tava.

1/2 lingura de bicarbonat sau 1 praf de copt.

1/2 lingurita sare

1/2 cana plus inca 2 linguri de zahar

2 linguri de coniac sau whisky

1 plic de zahar  vanilat

1 ou

1/2 cana lapte

Zahar pudra pentru pudrat prajitura cind e gata

Preparare:

Incalziti cuptorul la foc mediu-mediu-mare. Ungeti o tava dreptunghiulara (nu prea mare) cu unt si pudrati-o apoi cu faina. Puneti feliile de prune intr-un castron si amestecatile cu 2 linguri de faina. Intr-un alt castron amestecati faina cu sarea si bicarbonatul. Separat amestecati untul, zaharul, alcoolul si zaharul vanilat. Adaugati apoi oul si amesteacti bine pina cind totul e incorporat. Puneti treptat laptele amestecind bine si la sfirsit adaugati amestecul de faina cite putin ca sa nu se faca cocoloase. Turnati amestecul in tava netezind cit mai uniform. Asezati prunele pe deasupra aluatului si coaceti 35-40 minute. Se lasa sa se raceasca inainte de a o taia. Se serveste pudrata cu zahar.

ADRIANA GURAU este scriitor si gastronom, corespondentul nostru special in Statele Unite.

…Recomandare BUCATARESCU: Ce-ati zice daca ati pune alaturi un pahar de ROSSO DI VALACHIA

din gama BYZANTIUM de la Cramele Halewood?

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

6 Responses for “Prajitura cu prune / Reteta cu ROSSO DI VALACHIA”

  1. Adriana Parissi says:

    De la verisoara mea citire: a inlocuit untul cu… o banana si a rezultat o prajitura cu mai putine calorii.

  2. Cuisinette says:

    Adriana, untul… 1/2 pachet romanesc = 125 gr sau este vorba de 1/2 pachet american = 225 gr?
    O banana ar avea cam 125 gr.

    Apropo de granita cu Canada. O prietena din Toronto mi-a trimis un pachet in urma cu citiva ani in care imi trimitea citeva kg de bombonele decorative pt torturile mele dar si pt ca este o persoana cu suflet mare mi-a pus si citeva kg de carnati afumati ca la mama acasa.
    Nu va pot descrie in ce hal arata cutia cind a sosit la mine… era taiata pe toate partile si ca s-o puna la loc au lipit-o cu atat scotch ca nu se mai vedea nici un petec din cutie.
    Pe scotch era normal antetul vamii canadiene.

  3. Bucatarescu says:

    Corect!

  4. Adriana Parissi says:

    Cusinette e vorba de 1/2 pachet romanesc, aka 125 gr. Traduc retetele in romaneste pe cit posibil. Reteta originala era in linguri (!?). De asemeni reteta originala folosea Demerra sugar care se punea peste prune inainte de a fi virite la copt; habar nu am ce-i aia ca nu prea fac dulciuri. Insa tu poate stii. oricum nu e esential :)

  5. Alice says:

    Interesanta reteta (whisky sau coniac, zici?!) e de incercat. Mai ales ca e sezonul prunelor. Sint o adepta a prajiturii cu visine (al carei aluat il fac insa cu mai multe oua, seamana cu cel de chec), dar marturisesc ca nu stiam de varianta cu prune.

  6. Bucatarescu says:

    Licoarea alcoolica da un parfum aparte, cred ca si Liviu Antonesei e in asentimentul meu…

Leave a Reply