|

3 RETETE cu TELINA: umpluta, cu branza, piureu! Servite cu vinuri FLOAREA SOARELUI

PIUREU DE TELINA

Cureti telina, o speli, o tai in bucatele, o fierbi in apa sarata si o scurgi prin strecuratoare. O pui, apoi, intr-o cratita de lut smaltuita sau de sticla care merge la foc, impreuna cu un cartof fainos si o ceapa taiata felii, acoperi cu supa (de vita, pasare sau zarzavat), acoperi cu capac si lasi sa fiarba la foc potrivit, circa o jumatate de ora. Daca nu ai o piua de marmura (pe care trebuie s-o oparesti si s-o stergi bine inainte de intrebuintare), pui telina fiarta intr-o cratita cu smaltul nevatamat si-o zdrobesti pana ce obtii o pasta omogena, pe care o treci printr-o sita foarte fina. Pe urma, o pui iar in cratita de sticla, adaugand unt si smantana (doua-trei linguri). O lasi la foc blajin sa fiarba cinci minute.

TELINA CU BRANZA

Cureti telina, o tai felii subtiri si lungi, o pui in apa sarata in clocot si-o lasi circa 20 de minute. Incerci cu furculita daca feliile sunt fierte. Le scurgi, fara a le usca de tot. Intr-o tigaie smaltuita topesti o bucata de unt proaspat. Rumenesti feliile de telina, pe de o parte si pe alta, avand grija sa nu se farame. |n acest scop, nu trebuie sa pui prea multe felii deodata. Piperezi putin.

Intr-un vas de sticla care merge la foc, pui o bucata de unt si o bucata de branza rasa din care-ti place sau din care ai. Peste stratul acesta, pui un strat de telina rumenita, pe urma iar branza rasa (parmezanul e cel mai indicat) si iar telina, avand grija ca ultimul strat sa fie de branza. Peste acest ultim strat, daca vrei ca mancarea sa prunda o crusta frumoasa, torni un ou intreg, pe care l-ai batut in prealabil cu furculita.

TELINA UMPLUTA

Se aleg cateva teline frumoase si sanatoase, se curata, se spala bine si se scobesc la mijloc. Ce s-a scos de la telina se toaca marunt, se amesteca cu orez si cu patrunjel bine tocat. Toate acestea se prajesc in untdelemn. Dupa aceea, se lasa sa se raceasca putin si se amesteca impreuna cu unul sau doua oua fierte si tocate marunt. Cu acestea, se umple fiecare telina in parte. Se prajesc putin, se punĀ  intr-o tava, iar pe deasupra se toarna un sos facut din rosii si se pun la cuptor.

BAUTURI RECOMANDATE: Rose si Feteasca Regala din gama Floarea Soarelui

de la Cramele Halewood.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply